2024. május 01., szerda

Tavaszias idõvel kezdõdött a január

MetNet - Publikálva: 2011-02-02 19:57 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A január legnagyobb eseménye az volt, hogy oldalunk idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. A hónap idõjárási eseményekben mondhatni szegényesnek bizonyult: a decemberi hónaphoz képest jóval kevesebb hó esett,  emellett nem volt hiány fagyos, téli és zord napokból. Természetesen a hónap során a teleinken megszokott módon hazánkra ismét hatással voltak a mediterrán ciklonok. Január végén egy anticiklon vette át az uralmat, emiatt a hónap folyamán ekkor mérhettük a leghidegebbet az ország területén.

 

A MetNet észlelõinek mérései alapján a hónap középhõmérséklete -3°C és +2°C között alakult. A térképrõl jól leolvasható, hogy az északi-északkeleti országrész bizonyult a leghidegebbnek. A legalacsonyabb középhõmérsékletet Beszterce mérte Somoskõújfalun -3,1°C-os értékkel, a legmagasabbat Leo#13 küldte be nekünk Pécsrõl +1,6°C-t. Az OMSZ hivatalos mérései szerint a január átlagos középhõmérséklete -3,3 és 1,4°C között alakult (30 éves, 1961–1990 között mért OMSZ adatok alapján).

 

 

A havi abszolút minimum-hõmérséklet -7  és -18 °C között alakult. Az ország északi részén mérték a leghidegebbet, de a Duna-Tisza közének északi részén és Tiszántúlon is -10°C alá kúszott a hõmérõ higanyszála. Országunk leghidegebb pontja Környéden volt, ahol -17.5°C-t mért észlelõnk (Hkrisz január 30-án szolgáltatta nekünk ezt az értéket). Az OMSZ hivatalos mérései szerint a január átlagos minimum-hõmérséklete -6,3  és -4,0 °C között alakult (30 éves, 1961–1990 közötti OMSZ adatok alapján).

 

 

A havi abszolút maximum-hõmérséklet az ország teljes területén 8°C felett alakult. A Dunántúl délnyugati részén volt a legmelegebb a hónap folyamán, de a Dunántúlon egészén 10°C felettinek bizonyult az abszolút maximum-hõmérséklet. A Somogyi dombságot tekinthetjük az ország legmelegebb pontjának, észlelõnk, Floo Becsehelyen mérte ezt az értéket, 15,5°C-ot január 9-én. Az OMSZ hivatalos mérései szerint a január átlagos minimum-hõmérséklete 0,0 és -1,7°C között alakult (30 éves, 1961–1990 között mért OMSZ adatok alapján).

 

 

A hónap csapadékeloszlása egy-két területet összehasonlítva nagyobb különbségeket mutat. A Balaton déli oldalán csak 4 mm csapadékot mértek észlelõink, a legkeletibb országrészben viszont 38 mm csapadék hullott. Az elmúlt hónapokhoz képest az adatokat nézve nem volt nagy csapadékot hozó hónap. A legkevesebb csapadékmennyiséget Siófokon Télember nevû észlelõnk mérte.

 

A MetNet észlelõi által mért szélsõértékek (a MetNet éghajlati naplója alapján):

 

A legmagasabb havi középhõmérsékletet Leo#13 küldte be nekünk Pécsrõl (1,6°C).

 

A legalacsonyabb havi középhõmérsékletet Beszterce mérte Somoskõújfalun (-3,1°C).

 

A hónap abszolút maximum-hõmérsékletét Floo mérte Becsehelyen (15,5°C)

 

A legalacsonyabb hõmérsékletet Hkrisz mérte Környéden (-17,5°C)

 

A legtöbb csapadékot Tornyospálcán, PINKI-BOY észlelõ mérte (38,0 mm).

 

A legkisebb augusztusi havi csapadékösszeget Télember mérte Siófokon (4,0 mm).

 

Közösségi hírek:

 

A hónap folyamán megrendezésre került a XIX. MetNet Találkozó és Szabadegyetem, ami zökkenõmentesen zajlott le. A találkozót Budapesten, a Benczúr Hotelban szerveztük meg.

 

 

 

A találkozó képei megtekinthetõk itt: http://metnet.hu/?m=keptar&f=282

 

Blog a találkozó alatt itt: http://metnet.hu/?m=percrol-percre⊂=show&id=5

 

Néhány mondat a találkozóról:

 

A találkozó január 29-én került megrendezésre. 9 órától regisztráció kezdõdött, és mindenki megkapta a maga névtáblácskáját, 10 órára lassan mindenki megérkezett. Majd megkezdõdtek az elõadások. Ezek igazán érdekesek voltak, számomra sok új információt (felvételeket és szakmai anyagokat) hordoztak magukban. Az elõadások között szusszanásnyi idõ volt, az elõbbiekben elhangzottak megbeszélésére. Egy hosszabb ebédszünetet is tartottunk, eközben kötetlen beszélgetés folyt. Az elõadásokat követõen egy közös vacsora volt, ahol a MetNet 10 éves tortája is felvágásra került.

 

Elõadások:

 

Kardos Péter: A XIX. MetNet találkozó megnyitója

 

Dr. Mika János: Globális és regionális klímakutatás új eredményei két IPCC jelentés között

 

Fodor Zoltán: Idõjárási folyamatok „peremfeltételei”

 

Sárközi Szilárd: Az AMET Sulimet program

 

Kalotai Zoltán: MetNet logger

 

Szabó József: A rendkívüli 2010-es év és következményei

 

Itt ragadnám meg az alkalmat, és mindenki nevében szeretném megköszönni a találkozó megszervezését. Köszönjük a remekül sikerült találkozót!

 

A-Met

 

"Kedves Tagság,

 

A Találkozóra kitûzött, de a létszám miatt halasztott Közgyûléssel kapcsolatban a Teljes Tagságnak (tehát a Pártolóknak is) hamarosan körlevelet küldünk; aki a Meghívót valamilyen okból nem kapta meg, kérjük jelezze az elnokseg(kukac)amet(pont)hu címre!" 

 

A hónap folyamán megjelent írásaink:

 

Szabó József (Snowhunter) Történelmi pillanat a meteorológiában, mérföldkõ a MetNet történetében

 

http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=246

 

András 89 Milyen volt a 2010-es esztendõ?

 

http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=247/r/n

 

A hónap képe:

 

Kép készítõje: Dzsibzon

 

 

A képekért köszönet: Talaci-nak és Dzsibzon-nak.

Az összefoglalót írta: Balázs Tamás (Tomka)

Vissza a hírek főoldalra