2024. április 20., szombat

A kétarcú november

Érdekességek - Publikálva: 2018-12-02 14:40 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A november ott kezdte, ahol az október abbahagyta, de a hónap második fele már merőben más időjárást hozott. Nézzük részletesen az ősz utolsó hónapját...

November első napjai az évszakhoz képest több fokkal melegebb időt hoztak, délen és keleten több fokkal 20 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet. A hónap második napján egy gyenge front hatására szórványosan esett az eső, záporok alakultak ki. November 3-tól egészen 14-ig nem történt változás időjárásunkban, enyhe és száraz volt az idő.

(A hónap első felében jellemző időjárási helyzet)

 

November 15-től azonban megkezdődött hazánk és Európa időjárásnak átalakulása. Az eddig többnyire tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon fokozatosan nyugat felé mozdult el, és ennek az anticiklonnak a délkeleti oldalán száraz, kontinentális eredetű és több fokkal hidegebb levegő árasztotta el Európa délkeleti felét.

 

(Északkelet felől beáramló hideg levegő)

 

November 17-én, szombaton már némi nedvesség is keveredett a levegőbe emiatt itt-ott hószállingózások is elfordultak. November 18-án, vasárnap pedig egy tőlünk keletre elhelyezkedő mediterrán ciklonból kezdett esni eleinte az eső, majd hétfőre virradóra egyre többfelé havas eső, hó váltotta fel a csapadékot.

(Az első hó a Mecsekben, fetcroll fotója)

 

A következő említést érdemlő esemény november 20-án, kedden következett be, mikor is egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklonból kezdődött csapadékhullás. A csapadék halmazállapota délkeleten eső volt, délnyugaton pedig hó, havas eső, fagyott eső egyaránt hullott. A csapadékzóna a nap folyamán egyre északabbra jutott, nyugaton továbbra is inkább hó, másutt viszont eső esett, főként az Őrségben pár centis hóréteg is kialakult. Az ezt követő napok hűvös, ködös őszi időt hoztak. A következő nagyobb változás november utolsó hetén jött el. November 26-án egy újabb mediterrán ciklon hatása alá kerül az ország és sokfelé esett eső, hazánk nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott le.

 

 (Jelentős csapadék hullott országszert, forrás: OMSZ)

 

A ciklon hátoldalán sarkvidéki levegő árasztotta el hazánkat, így kedden az esőt először északon, majd később délen is hó váltotta fel, de számottevő hóréteg csak a hegyekben és északkeleten tudott néhol kialakulni.

 

(Hó északkeleten, Snowhunter fotója)

 

November 28-tól egészen a hónap végig az évszakhoz képes hideg, télnek megfelelő hőmérsékletek uralkodtak, többfelé még nappal is fagyott, éjszaka pedig -5 fok alá csökkent a hőmérséklet. Csütörtökön délkeleten, pénteken pedig Budapest környékén fordult elő kisebb havazás, hószállingózás, másutt nem volt számottevő csapadék.

 

Zárásképpen pedig pár kép a Metnet/Időfórum képtárából:

(Wolf Csaba, Időfórum)

 

(Zivipötty, Hérincs Dávid)

 

  

(Góbi István, Időfórum)

Vissza a hírek főoldalra