2024. április 26., péntek

Milyen lesz az idei Karácsony?

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-12-18 14:52 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklődés övezte cikkeinket, melyekben hagyományosan az ünnepek előtt egy héttel azt latolgattuk, milyen időjárás várható karácsonykor. Idén, a hagyományt folytatva, már tizedik alkalommal teszünk kísérletet a lehetőségek felvázolására.

 

A téli félév eddig eltelt részében erősen változékony időjárás volt jellemző. A felhúzódó azori anticiklon, illetve a Nyugat-Európához közel eső Atlanti-óceáni térségben újra és újra kiépülő magasnyomás az Izland felől érkező ciklonok áramlási rendszereit újra és újra északnyugat-délkelet irányba tolta. Ez az elmúlt másfél hónapban gyakran felállt időjárási helyzet kedvezett az ún. teknőképződésnek, azaz az Alpok fölött átbukó légtömegek peremciklonokká, avagy mediterrán ciklonokká alakultak.

 

Néhány jellemző időjárási helyzet:

 

Ez a gyakori teknőképződés jelentős mennyiségű csapadékot hozott a Kárpát-medence nagy részére, ami a csapadékmérlegen is meglátszik, különösen a december első felén, hiszen az ország nagy része már a havi csapadékátlag felett jár.

 

 

A perem és mediterrán ciklonok pályája gyakori előoldali helyzettel járt együtt, így hideg légtömeg híján folyamatosan csak a magasabb hegyeinken jött le hóban a csapadék java része.

 

Síkvidéken elsőként november végén a Dunántúl északi peremén és az Északi-középhegység északi, nógrádi és hevesi hátoldalán havazott megmaradó jelleggel, és alakult ki tartósabb hótakaró.

 

 

Ezt követően december 4-6. közötti mediterrán ciklon áramlási rendszerében esett az ország majd felén átmenetileg megmaradó hótakaró.

 

 

Majd a december 9-10-i peremciklon hozott kis területre kiterjedő, kisebb mennyiségű, átmenetileg megmaradó havat.

 

A múlt hét második felében kialakult és felettünk elhaló peremciklon jelentős mennyiségű csapadéka síkvidéken eső volt, csak magasabb, 600 m feletti hegyvidékeinken esett hó és alakult ki vastagabb hótakaró.

 

A ránk váró napok időjárása is változékonyan alakul.

 

Előbb a hét közepéig teret hódít a Nyugat- és Észak-Európára kiterjeszkedő anticiklon, aminek keleti peremén szárazföldi eredetű, száraz és hidegebb léghullámok szivárognak a Kárpát-medencébe, erősen fagyos éjszakákat és fagypont körüli hőmérsékletű nappalokat hozva.

 

 

Csütörtöktől azonban az anticiklont északról megkerülő ciklonális áramlási mező frontjai és azok nedvesebb léghullámai több hullámban érinthetik a Kárpát-medencét, előbb csütörtökről péntek virradóra, majd szombat napközben.

 

 

Ahogy az ikonokból látható, a hét közepétől bekövetkező néhány fokos enyhülés hatására a lehulló néhány mm csapadék síkvidéken leginkább a keleti, északkeleti megyékben hullhat hó formájában, másutt inkább eső alakjában.

 

A hegyeinkben lehet stabil havazás és negatív hőmérséklet, így tovább hízhat a hótakaró 5-600 m felett.

 

Az enyhülés következtében síkvidéken az egyre kevésbé fagyos éjszakák mellett napközben is egyre magasabban alakulhatnak a maximum-értékek, az ország nagy részén 5 fok körüli értékekkel, az északkeleti megyékben szorulhat be kissé hideg és maradhatnak 0 és 3 fok közötti értéken a hőmérők higanyszálai.

 

 

Így az ország keleti felén lehulló hó is minden bizonnyal olvadni fog, vagy teljes egészében elolvad Szentestére.

 

A Szenteste utáni időjárásban van még bizonytalanság, ám a további enyhülés az, ami leginkább látszik.

 

Összegezve elmondható, Szentestére csak a hegységeinkben lesz biztosan fehér a táj, síkvidéken csak az északkeleti megyékben, ott is kis eséllyel, Leginkább ott, ahol legalább 3-4 cm-es hótakaró alakul ki péntekre, és az esetlegesen Szentestére megmaradó hó is olvadozni fog.

 

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetter3.de

http://wetterzentrale.de

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra