2017. január 16., hétfő - Gusztáv napja van
napnyug 16:22

Kunszentmiklós

B.Kimi

2017-01-16 15:45:50

T: -5,1 °C

RH: 82 %  P: 1021.0 hPa

Metnet hírek

Érdekességek a 2016-os atlanti- és csendes-óceáni hurrikánszezonból

Érdekességek - Publikálva: 2016-12-29 18:56

Mind az Atlanti-óceánon, mind a Csendes-óceán északkeleti térségében előfordulnak egy-egy szezonban nevezetesebb, érdekesebb trópusi ciklonok. Vannak azonban olyan szezonok, amikor ezek bőséggel jönnek szembe az őket figyelő meteorológusokkal. Ki ne hallott volna például a 2005-ös alanti hurrikánszezonról, amikor a hírhedt Katrina hurrikán pusztított New Orleans-nél, vagy amikor a Wilma hurrikán rekorderősséget ért el, nem sokkal előtte pedig a Vince hurrikán Európa partjainál garázdálkodott. Ráadásul mind a mai napig ez volt az egyetlen szezon, amikor olyan sok ciklon fejlődött ki, hogy az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont "kifogyott" a nevekből, így az utolsó 6 ciklont a görög ABC betűi alapján nevezték el. Bár ilyen kaliberű érdekességeket a 2016-os szezon nem tartogatott, hozott azért néhány emlékezetes pillanatot, a Hurrikánközpont által monitorozott mindkét térségben, és nem monitorozott területen is.

Alex, a januári kuriózum:

Nem is kellett sokat várni az első érdekességre, hiszen az Atlanti-óceánon már januárban, vagyis a szokásosnál majdnem 6 hónappal korábban elkezdődött a hurrikánszezon. Egy mérsékelt övi ciklon gondolta úgy, hogy a szokásokkal szembemenve nem Izland felé veszi az útját, hanem délkelet felé fordult. Ott azonban még viszonylag meleg volt a tenger, így a ciklon január 12-én szubtrópusi viharrá alakult át. Ezzel azonban nem ért még véget a történet, hiszen Alex a következő napokban fittyet hányva a naptárra odáig fejlődött és erősödött, hogy 14-én 1-es kategóriájú hurrikán lett, látványos struktúrával. A januári mese azonban nem zárulhatott másként, mint hogy Alex északabbra kerülve 15-én az egyre hidegebb víz felett visszaalakult mérsékelt övi ciklonná, de előtte még érintette az Azori-szigeteket. A ciklon igazi különlegességét az adta, hogy 1851. óta mindössze egyetlen alkalommal, 1938-ban volt még arra példa, hogy az Atlanti-óceánon januárban hurrikán fejlődött ki. Bár emellett 1955 januárjában is tevékenykedett egy hurrikán az óceánon, de ez már 1954 decemberének végén kialakult, és akkor hurrikánná is erősödött. E kettő ciklon kivételével még további 3 szubtrópusi vagy trópusi vihar szelte a vizeket januárban, de ezek közül is volt egy, a 2006-os Zeta, mely még az előző év decemberének végéről nyúlt át az új évbe. Januárban kialakuló trópusi vihart legutóbb 1978-ban jegyeztek fel. Alex másik kuriózuma az volt, hogy ezekkel az említett ciklonokkal ellentétben nem az óceán trópusi, még télen is legalább 25-26 °C-os hőmérsékletű vizei felett, hanem attól jóval északabbra alakult ki.

Alex szubtrópusi viharként január 12-én, valamint hurrikánként 2 nappal később

 

Kései kezdés után ciklondömping a Csendes-óceánon:

A Csendes-óceán északkeleti térségében hivatalosan május 15-én kezdődik a hurrikánszezon, viszont 2016-ban július 2-áig mindössze egy gyenge trópusi depresszió alakult ki ebben a térségben, és az is csak 2 napig élt. Júliusban aztán egy igencsak aktív sorozat kezdődött ezen az óceánon, melynek csúcspontja a hónapban zajlott, de lassan lecsengve egészen szeptember végéig folytatódott. Júliusban 7 elnevezett ciklon fejlődött ki, mely rekordszámúnak számít (igaz 1985-tel és 2015-tel holtversenyben), ebből pedig 5 hurrikán volt, ami viszont már önálló júliusi rekord. Ráadásul ezek a ciklonok szinte kivétel nélkül egy jól bejáratott útvonalon vonultak végig egymás után, Mexikó partjaitól messze nyugatra. Ennek köszönhetően szerencsére a szárazföldet egyik sem érintette, bár hosszú útja során Darby trópusi viharként eljutott Hawaii-ig. Az augusztusi ciklonok közül pedig Lester és Madeline egymás után, hurrikánként közelítették meg a szigeteket, de végül az előbbi északra, míg az utóbbi délre kerülte el őket.

Egy időben jelen lévő 4 trópusi ciklon az óceánon július 21-én (Georgette ekkor még csak trópusi depresszió volt, így másnap kapott nevet)

 

Ulika, a háromszoros határátlépő:

A csendes-óceáni ciklonok közül az egyik legérdekesebb a szeptember végén kialakult Ulika volt. Ekkor még nyíltak a völgyben a kerti virágok, és nyíltak még a zivatarbokréták is, melyekből az aktív hónapok utolsó ciklonjai születtek. A legutolsó rendszer azonban már meglehetősen nyugatra merészkedett, így éppen csak az óceán keleti régiójában, a 140. nyugati hosszúsági körtől alig keletre lett trópusi depresszió. Nem sokkal ezután azonban átlépte a határzónát, és az óceán középső régiójában érte el a trópusi vihar erősséget. Ennek köszönhetően az ottani névlistából kapott nevet, így nem Seymour, hanem Ulika lett a neve. Az elkóborolt ciklont a légkör azonban hazaterelte, így másnap az ellenkező irányból átlépve a határt visszakerült a keleti régióba. Ráadásul eközben folytatta erősödését, és 1-es kategóriájú hurrikán lett. Ulika viszont csak nem akart ott maradni, így a harmadik határátlépését is elkövetve visszatért a középső térségbe, és ezt követően feloszlásáig már ott is maradt. Korábban még sosem volt példa arra, hogy egy ciklon háromszor is átlépje a két terület határát, ahogy ezzel együtt arra sem, hogy egy, a keleti térségből származó ciklon a középsőben kapjon nevet, majd ismét a keletiben érje el legnagyobb intenzitását, és végül a középsőben oszoljon fel.

Ulika hurrikánként szeptember 27-én, valamint az útvonala (a piros vonal jelzi a 140. nyugati hosszúsági kört, mely az óceán keleti és középső régióját elválasztja) - az ábrán kör jelöli a trópusi ciklon állapotot, illetve sötétkék szín a trópusi depresszió, világoskék a trópusi vihar, sárga az 1-es kategóriájú hurrikán erősséget

 

Matthew, a rég látott atlanti 5-ös:

Az Atlanti-óceánon a 2005-ös erős szezon után gyakran pangás következett, volt, hogy trópusi ciklon és hurrikán is alig alakult ki egy-egy szezonban. Emellett 5-ös erősségű hurrikán utoljára 2007-ben volt, így ahogy a hazai viharvadászok várnak egy rég látott szupercellát, úgy várták az ottani hurrikánfigyelők is, hogy mikor szakad meg ez a hosszú sorozat. Végül szeptember 30-áig kellett várniuk, mivel ekkor a néhány nappal korábban kialakult Matthew ciklon a Karib-tenger déli része felett, Columbia partjainak közelében elérte a csúcskategóriát. Mindezzel a 2004-es Ivan hurrikán rekordját is átadta a múltnak, hiszen annál kissé délebbre lett 5-ös kategóriájú, amelyre még nem volt példa. Annak ellenére, hogy Matthew mindössze 12 óráig volt 5-ös, a következő 5 napban végig 3-as vagy 4-es kategóriájú maradt, és eközben északias irányba mozogva érintette Haitit, Kubát, a Bahama-szigeteket és az Egyesült Államok délkeleti partvidékét. Így viszont sajnos nem csak a hosszú idő után észlelt 5-ös kategória révén, hanem a tetemes károk és áldozatok miatt is beírta magát a történelemkönyvekbe.

Matthew közel 5-ös erősségűként Columbiától északra szeptember 30-án, valamint Haiti és Kuba között október 4-én

 

Otto, a névtartó:

Bár a szezon a két térségben teljesen eltérően indult, a szezonzárás mindkét helyen ugyanúgy, sőt, ugyanazzal a ciklonnal történt. Az atlanti szezon utolsó trópusi ciklonja, Otto november végén fejlődött ki a Karib-tenger délnyugati csücskében. A kaotikus áramlási viszonyok közepette néhány napig egy kis területen bolyongott csak, de eközben átmenetileg már elérte az 1-es kategóriájú hurrikán erősséget is, rövidesen azonban visszagyengült trópusi viharrá. 23-án aztán megindult nyugat felé, és ezzel együtt jelentősen megerősödött. Mielőtt megközelítette Nicaragua és Costa Rica határvidékét, már a 2-es és 3-as kategória határán mozgott az erőssége. Ennek, illetve gyorsabbá váló mozgásának is volt köszönhető, hogy a ciklon túlélte a partraszállást, és átjutott a hegyvidékekkel is megtűzdelt, ám ott még viszonylag keskeny közép-amerikai földszoroson. A túloldalon aztán a csendes-óceán meleg vize várta, bár ekkor már csak trópusi vihar volt. Várta ugyanakkor a szárazabb légkör és a nagyobb szélnyírás is, melyek el is intézték, hogy már ne tudjon visszaerősödni. Otto volt az első ciklon, amely a két térség közötti átkelés során megtarthatta a nevét, a Hurrikánközpont korábbi gyakorlata alapján ugyanis az ilyen ciklonokat rendre átnevezték az adott térség éppen soron következő nevére, amennyiben az trópusi vihar vagy hurrikán maradt/lett az átkelés után. Otto volt továbbá a Közép-Amerikát valaha legdélebben elérő hurrikán, valamint a Nicaraguában valaha legkésőbb partot érő hurrikán is.

Otto a közép-amerikai partot érése előtt, még az atlanti régióban november 24-én, valamint már a Csendes-óceán felett másnap

 

Trükkös Trixie, a mediterrán ritkaság:

Az év egyik legnagyobb érdekessége azonban nem az atlanti és nem is a csendes-óceáni térségben történt, hanem a Földközi-tengeren. A halloweeni ködhomályból egyszer csak egy meglepően jól fejlett trópusi vihar bontakozott ki, mely azért nem volt előzmények nélküli. A kiváló mediterrán ciklon már október 26-án kialakult Olaszország térségében, majd a következő napokban szervezett konvektív magot kialakítva szubtrópusi karakterisztikát öltött. 30-án azonban még szervezettebb és erősebb lett a ciklon, így hivatalos szervezet, a NOAA műholdas egysége (Satellite Analysis Branch) is trópusi képződményé minősítette Trixie-t. A ciklon halloween okán kicsit ugyan ráijesztett Görögországra, de 31-én már le is gyengült, amint összeolvadt egy hidegfronttal. Útját azonban kiadós esők és orkán erejű széllökések kísérték.

Trixie Görögország felé közeledve október 30-án este és 31-én kora hajnalban

 

Pillanatképek a szezonból:

 

Gaston és a frontrendszer kérdése - mi lesz az összjáték végkimenetele?

 

A Karl trópusi vihar, mint fejhallgató

 

A Nicole hurrikán "szemfejlődése" 10 nap alatt

 

A "Grumpy Pacific Ocean" Madeline, Lester és a trópusi összeáramlási zóna (ITCZ) által

 

A képek forrása:

NASA

Naval Research Laboratory

Sat24.com

NASA Marshall Space Flight Center Earth Science Office

- - - - - - - - - - - - - - -

 

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40069

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.