2024. április 17., szerda

Végre megnyílnak az ég csatornái - jelentős csapadék érkezik!

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-03-27 10:07 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hét közepétől kezdve hosszú idő után jelentős csapadék érkezik az ország nagy részére, de ez bizony jelentős lehűléssel is járni fog. Nézzük a részleteket.

A következő napokban jelentősen átalakul a kontinens időjárása. A száraz, napos, meleg időt biztosító anticiklon fokozatosan leépül és teret ad az észak felől érkező sarkvidéki eredetű levegőnek, amely délen a meleg levegővel megütközve több-középpontú mediterrán ciklont generál a szerdai nap folyamán.

 

 

Időjárási helyzet szerdán délután

 

Ezen folyamat keddtől kezdi éreztetni hatását hazánk időjárásában. Kedden még ugyan igen meleg időnk lesz, de az egyre élénkülő délnyugati szél és a kezdődő felhősödés már jelzi a változás közeledtét. Szerdán napközben a kialakulóban lévő mediterrán ciklon hatására már országszerte erősen megnövekszik a felhőzet, és eleinte északkeleten, majd délnyugaton számíthatunk - egyelőre még kisebb mennyiségű - esőre. Szeles napunk lesz, az élénk délnyugati szelet erős, néhol viharos lökések is kísérhetik.

 

 

Élénk olykor, erős délnyugati szél szerdán napközben (OMSZ/ECMWF)

 

A mostani számítások szerint a mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere csütörtökre virradóra érheti el a délnyugati országrészt. A csapadékrendszer csütörtökön napközben tovább terjeszkedik északkelete felé és sokfelé okoz majd jelentős esőt.

 

 

Csapadékrendszer mozgása csütörtök hajnaltól, péntek délig.

 

Ahogy az a fenti térképen látszik, a csapadékzóna pénteken délelőtt hagyhatja el az országot, és mögötte átmenetileg a felhőzet is elvékonyodhat.

 

Ami pedig a folytatást illeti, viszonylag nagy bizonytalanság mellett most úgy tűnik, hogy szombaton egy újabb ciklon érkezhet, ami ismét jelentős csapadékot hozhat. Viszont itt már érdemes kitérni arra is, hogy a Kárpát-medencébe beszivárgó sarkvidéki levegő hatására az eső mellett eleinte a hegyvidéki területeken, később pedig már síkvidéken is megjelenhet a havas eső, sőt a hó is.

 

Összefoglalva elmondható, hogy hosszú idő után az ország nagy részére jelentős csapadék érkezhet, lehetnek olyan területek, ahol a lehulló csapadék mennyisége elérheti az 50 mm is.


 

Becsült csapadékmennyiség vasárnap délutánig, a területi eloszlása és a pontos mennyiség a következő napokban még változhat!

 

Végezetül egy animáció az egész folyamatot kiváltó hideg levegő érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra