2024. április 26., péntek

Tavaszból a télbe, avagy havat hozó mediterrán ciklon közeledik

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-01-30 14:55 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az elmúlt héten már többször szóba került, hogy a hétvégén újabb mediterrán ciklon borzolja majd a kedélyeket. Lássuk, mire is számíthatunk "tőle"!

Szombaton hazánk még a mediterrán ciklon előoldalán helyezkedett el, de vasárnapra virradóan észak felől megkezdődik a hideg levegő bezúdulása. Ezzel párhuzamosan megérkezik a mediterrán ciklon csapadékzónája. Az ország nyugati részén, a Bakonyban havazás kezdődik, míg délnyugaton megered az eső. A délelőtt folyamán a havazás határa fokozatosan terjed dél felé, egyre nagyobb területen vált a csapadék esőből hóba, ezzel párhuzamosan északnyugaton megszűnik a csapadék. A havazás a déli határvidéken vasárnap késő estig kitarthat, sőt délkeleten még hétfőn is hullhat pár centi hó.

 

 

Időjárási helyzet vasárnap délelőtt.

 

És akkor térjünk a lényegre, hogy mennyi hó is fog hullani hétfőn délig? Ezt, mint mindig, elég nehéz megbecsülni. Valószínű, hogy a legtöbb hó délnyugaton eshet, itt akár a 10 centit is elérheti a hóvastagság, sőt kis szerencsével ott néhol ennél több is eshet. *Délkeleten is hullhat 10 cm-t megközelítő hó hétfőn hajnalban, de ez még viszonylag bizonytalan. Máshol jellemzően 1 és 5 cm közötti hó várható, északkeleten viszont csak minimális az esély havazásra.

 

*A délkeletre vonatkozó rész frissítésre került: LINK

 

Vissza a hírek főoldalra