2024. március 19., kedd

Tartós hőség érkezik!

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-06-25 13:05 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előttünk álló héten egyre melegebb időre készülhetünk, különösen az Alföldön, ahol forró napok sorozata következhet! Lássuk részletesebben!

Európa időjárását az elkövetkező napokban egy a Brit-szigetek környezetében örvénylő ciklon és egy a kontinens északi és keleti része fölött megerősödő anticiklon határozza meg, közös áramlási rendszerünkben pedig Afrika felől forró levegő érkezik Európa déli és középső részei fölé.

 

 

Időjárási helyzet a következő napokban

 

Az érkező forró levegőnek köszönhetően napról napra melegebb időre készülhetünk;  hétfőn az Alföldön már nagy területen 35 fok körül tetőzhet a napi legmagasabb hőmérséklet, kedden pedig már a 35 fok feletti értékek lehetnek a jellemzőek. Ezzel szemben a Dunántúlon még pár fokkal "hűvösebb" idő várható. A hőség tetőzése a mostani számítások szerint pénteken várható. Ekkor az Alföldön néhol akár a 40 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

 

 

Becsült hőmérséklet értékek péntek délután. (OMSZ/ECMWF)

 

A hétvégén a Dunántúlon néhány fokkal mérséklődhet a hőség, azonban az Alföldön lehűlés alig lesz tapasztalható. A tartós kánikulai meleg a mostani számítások szerint még július első teljes hetén át kitarthat.

 

Érdemes még kitérni arra is, hogy a forró nappalok mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak majd felfrissülést, jellemzőek lehetnek az 20 fok körüli, majd feletti minimumok.

 

Ami pedig a csapadékot illeti… Lokális jelleggel kedden, szerdán és szombaton lehet számítani nagyobb számban zivatarok kialakulására, de a többi napon is előfordulhatnak elszórt jelleggel.

 

Végezetül egy animáció a meleg érkezéséről.

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra