2024. április 24., szerda

Szép lövés! Bedobás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-01-02 13:02 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A következő 10 napban Tél tábornok és csapata várhatóan több ziccert is kidolgoz, ám hibázni a kapu torkában sem lehetetlen. Ciklonparádé szolid hidegbázissal.

Télkedvelő olvasóink gyaníthatóan nem túl elégedettek az aktuális évszak eddig eltelt részével. A december országosan 2-5 (!) fokos pozitív hőmérsékleti anomáliát produkált, ezzel pedig a mérések kezdete óta az egyik legenyhébb évzáró hónapnak bizonyult.

 

 

30 napos átlaghőmérséklet-anomália, 2020.12.31., forrás: OMSZ

 

A hegyekben azért összejött pár szebb, havas helyzet. Emellett a - síkvidéken "langyospárnaként" jelentkező - rétegfelhős időszakban tartósabb fagy is kialakult, nem mindennapi zúzmarával vonva be a hegyvidéki növényzetet, tereptárgyakat.

 

 

A vastagon havas Kőszegi-hegység dec. 10-én, Hérincs Dávid fotója

 

 

Zúzmarás álomvilág a Pilisben dec. 22-én, a szerző felvétele

 

Karácsony tájékán kezdett átrendeződni kontinensünk nagytérségi, időjárási helyzetképe. Azóta jobbára fél-blockingos vagy meridionális áramlás jellemző Európa központi része fölött és nagyon úgy fest, hogy ez az előttünk álló 10 napban is így marad.

 

 

Nyomásanomália, ECMWF-ENS, forrás: wxcharts.com

 

Közép-Európa térségében sorra alakulnak ki ciklonok, peremciklonok, melyek közül akár 3-4-(5) példány is hatással lehet a Kárpát-medence időjárására. Régiónkban egy ún. keveredési zóna állhat össze tartósabban, ahol az enyhe, nedves légtömegek találkoznak a sarkvidéki eredetű hideg légáramlatokkal.

 

 

850 hPa-os hőmérséklet, ECMWF-ENS, forrás: wxcharts.com

 

Több hullámban érkezik tehát a kiadós nedvesség, melynek köszönhetően akár országosan jelentős mennyiségű csapadék hullhat, bár mára a globálmodellek többsége a Dunántúlra mérsékelte a várható összeget.

 

 

 

9 napos csapadékszumma, ECMWF és GEM, forrás: kachelmannwetter.com

 

Viszont a komolyabb hidegmagok jelenleg hazánktól távol helyezkednek el, ráadásul az "amerikai útvonal" általában csak a magasban szokott kellően hideg lenni, az alsó légrétegekben jellemzően enyhébb levegőt szállít. Igaz, a várható makrohelyzetben inkább a szibériai hidegadvekció lesz a jelentősebb.

 

 

Hétfői 850 hPa-os hőmérséklet, ECMWF-ENS, forrás: wxcharts.com

 

A valószínűségi előrejelzésen az látszik, hogy az idő előrehaladtával egyre lentebb kerül a szabadlégköri fagyhatár az országban, tehát hiába vannak relatíve messze a sarkvidéki hidegtartalékok, valamennyi mégis juthat belőle hozzánk is.

 

 

0 fokos izoterma magassága és csapadék, GFS-ENS, forrás: meteociel.fr

 

1. etap: gyakorlatilag már e hétvégén is egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat,  a jövő hét elején pedig ennek peremciklonja okoz több helyen, főként keleten csapadékhullást. Síkvidéken csak esőre számíthatunk, a hegyekben azonban már havazás is valószínű, a magasabb csúcsokon átmenetileg ismét kisebb hótakaró képződhet.

 

 

3 órás csapadékösszeg, hétfő hajnal, a kék sráfozott rész jelöli a havazást, ALADIN, forrás: SHMÚ

 

2. etap: a keddi peremciklon hátoldalán északnyugat felől hideg beáramlás kezdődik a magasban, ez pedig a délnyugat felől érkező újabb nedvesség hullámmal karöltve a hét közepén akár már síkvidéken is villanthat valamit az évszakhoz méltó időjárásból.

A legfrissebb számítások szerint a nyugati és északi tájakon az eső mellett ónos esőre, havas esőre, havazásra egyaránt számíthatunk, sőt, a dombvidékeken, középhegységekben már az alacsonyabb térszíneken is kialakulhat kisebb, rövidéletű hóréteg.

 

 

Szerda reggeli becsült hóvastagság, ECMWF, forrás: kachelmannwetter.com

 

És ezzel meg is érkeztünk ennek a kaotikus időszaknak a nagyjából jó beválással előrejelezhető részéig.

3. etap: a hét második felében ugyanis már annyira széttartóak a modellkimenetek, hogy egyelőre csak címszavakban, dupla feltételes módban beszélhetünk róla.

Ebben a fázisban először egy újabb peremciklon, majd egy többközéppontú, alacsony nyomású zóna húzódhat fölénk a Mediterráneum irányából. Hihetetlennek tűnhet, de utóbbi képződmény elődje már most is létezik, egyelőre két részletben: egy ciklon Észak-Amerika keleti partjainál örvénylik, egy másik pedig az Azori-szigetektől nyugatra. Ezek egyesüléséből alakulhat ki a jövő hétvégi esetleges műsort okozó ciklonális mező, aztán tekeredik végig az óceán fölött tanyázó anticiklon déli oldalán, míg csak el nem ér térségünkbe.

 

Előreláthatóan ezt az etapot sem ússzuk meg legalább részleges előoldali bemelegedés nélkül, de a korábbiaknál mindenképp nagyobb esély mutatkozik arra, hogy komolyabb havazáshoz is elégséges hideg levegő kerüljön a folyamatba. Ahogy mondani szoktuk, "pengeél" szituáció.

 

 

Egy izgalmas (bár nem túl valószínű) forgatókönyv GFS módra, vasárnap délutáni jelenidő

 

Összefoglalás:

Nagyon változékony, csapadékos idő vár ránk a következő 10 napban. Az évszakban ilyen nagy esély még nem mutatkozott hideg-havas, téli idő kialakulására, de ebből az időtávból, ebben a makrohelyzetben az esőben úszás, szárazabb kimenet is hasonló valószínűséggel indul. Ahogy a címben és a bevezetőben utaltunk rá futballnyelven szólva, nem elég gólhelyzetekig jutni, azt be is kell lőni.

 

Borítókép: Varjas Kornél

Szerző: Varga Ádám

Vissza a hírek főoldalra