2024. március 19., kedd

Mediterrán ciklonnal érkezik a sarkvidéki levegő

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-12-08 11:15 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A sarkvidéki levegő már a közelünkben ólálkodik, de csak a szombaton érkező mediterrán ciklon mögött érkezik meg a Kárpát-medence egész területére. Nézzük a részleteket.

Európa időjárást alapvetően több tényező is befolyásolja majd az elkövetkező napokban. A Grönland felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon és a Skandinávia felett örvénylő ciklon közös áramlási rendszerében hideg levegő érkezik a kontinens középső és nyugati területei fölé. Ezzel párhuzamosan az Azori-szigetek felől meleg, nedves levegőt hozó ciklon húzódik a Földközi-tenger fölé, ami átmenetileg megálljt parancsol a hideg terjeszkedésének. Így keveredési zóna alakul majd ki, és ez fog a Kárpát-medence fölé is húzódik a hétvégén. Az említett ciklon végül vasárnap fog tovább vonulni Kelet-Európa fölé, és ezzel párhuzamosan elárasztja a hideg levegő Európa déli területeit is!

 

 

Időjárási helyzet szombat késő este

 

Hazánkban az események már pénteken elkezdődnek, megérkezik az ország fölé az első hullám, hatására pénteken reggeltől délnyugat felől egyre többfelé várható majd eső, zápor. Péntek késő estig több helyen hullhat jelentős mennyiségű csapadék:

 

 

Becsült csapadék mennyiség péntek késő estig

 

A fő események szombaton a reggeli óráktól kezdődnek, az Olaszország felett megerősödő mediterrán ciklon hatására dél, délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső. A ciklon a nap folyamán fokozatosan megközelíti hazánkat, majd vasárnap éjszaka a Tiszántúl fölé húzódik, ennek köszönhető a Dunántúl már a ciklon hátoldalára kerül és megkezdődik a hideg levegő beáramlása. A sarkvidéki levegő hatására a Dunántúlon vasárnapra virradóra egyre nagyobb területen vált a csapadékforma havas esőbe, hóba. Vasárnap reggelig a Dunántúlon és annak is elsősorban a nyugati felén lepel-5 cm vastag tapadó hótakaró is kialakulhat, de a Dunántúli-középhegységben, kiemelten a Bakonyban 10 cm-t meghaladó hótakaró létrejötte sem kizárt.

 

 

Becsült hótakaró vastagság vasárnap délutánig

 

A ciklon hátoldalán a Dunántúlon viharossá is fokozódhat a szél, így a Bakonyban kisebb hófúvások is kialakulhatnak:

 

 

A mediterrán ciklonból összességében jelentős mennyiségű csapadék várható, hétfőn reggelig helyenként akár 40 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége:

 

 

 

Becsült csapadék mennyiség hétfő reggelig

 

A sarkvidéki levegő a jövő hét elején átmenetileg nyugalomba jut hazánk felett, napközben fagypont körüli hőmérsékletekre számíthatunk, reggelente pedig, főként északon és az esetleg még a hóval borított bakonyi völgyekben -10 fok alatti értékek is lehetnek.

 

 

Térkép: OMSZ

 

Végezetül egy animáció a hideg érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra