2024. március 19., kedd

Mediterrán ciklon hoz jelentős csapadékot

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-09-24 10:56 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Folytatódik a változékony idő, a következő napokban mediterrán ciklonok hoznak jelentősebb esőt a Kárpát-medencébe. Nézzük a részleteket.

A hétvége folyamán Izlandtól északra egy erős viharciklon mélyül ki, részben a Kanadát elért ex-trópusi ciklon (Fiona) által felerősített magassági futóáramlásnak köszönhetően. Ezen ciklon viszont nem tud a megszokott nyugat-keleti pályán mozogni, hiszen a Brit-szigetektől nyugatra elhelyezkedő anticiklon, illetve a Novaja Zemlja felett táborozó anticiklon közrefogja és kényszerpályán délre tereli, a hullámai pedig egészen a Földközi-tenger fölé eljutnak, mediterrán peremciklonokat kialakítva.

 

 

Időjárási helyzet hétfőn napközben

 

Ezek közül az első már hétfőre virradóan átvonul felettünk. Hatására már vasárnap csapadékosra fordul az időjárás, délnyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső, délután, este pedig már záporok, néhol zivatarok is megjelenhetnek. Hétfőn napközben átmenetileg kevesebb helyen, majd estétől egy újabb ciklonnak köszönhetően ismét többfelé lehet majd csapadék. Kedden a záporok mellett főként az ország déli felén szórványosan zivatarok is kialakulhatnak. A csapadékzóna várhatóan szerdán hagyja el hazánkat, ám nem lesz tartós a száraz idő, hiszen csütörtökön már egy, a Földközi-tenger nyugati része felett kifejlődő újabb mediterrán ciklon front- és csapadékrendszere érkezik, mely lassan kelet felé mozogva pénteken, sőt, egyes modellfutások szerint még akár szombaton is felettünk húzódhat. Ezeken a napokon ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok is. Összességében országszerte jelentős csapadék várható, lehetnek olyan helyek, ahol 30-40 mm-nél is több csapadék hullhat, bár területi eloszlás - részben a záporos jellegű csapadéktömbök miatt - még meglehetősen bizonytalan, ahogy ez a lenti négy modell becsült csapadék előrejelzéséből is látszik.

 

 

ECMWF modell

 

 

 

GFS modell

 

 

UKMO modell

 

 

 

ICON modell

Vissza a hírek főoldalra