2024. április 29., hétfő

Markáns hidegfront érkezik, berobban az ősz!

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-10-12 08:27 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Véget ér a hosszan tartó, igen meleg, nyárias időjárás, vasárnaptól megérkezik az ősz. Nézzük a részleteket!

A Skandináv-félsziget felett egymást követik a ciklonok, melyek szombatig még meleg levegőt szállítanak Európa, azon belül a Kárpát-medence fölé is. A változást az okozza, hogy a Brit-szigete fölé anticiklon helyeződik, ami blokkolja az eddigi délnyugati áramlást, és utat nyit északnyugat felől a sarkvidéki levegőnek, ami először Európa északnyugati felét árasztja el, de szombat késő este megérkezik hozzánk is.

 

 

Időjárási helyzet szombaton késő este

 

Hazánkban szombaton napközben még folytatódik a nyárias időjárás, a legmelegebb tájakon 25 foknál is melegebb lehet. A délután közepétől északnyugat felől azonban fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és estétől egyre több helyen alakulnak ki záporok. A szél fokozatosan északnyugatira fordul, megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik, ezzel megkezdődik a hideg levegő beáramlása. Vasárnap napközben többfelé lehet csapadék, jelentősebb mennyiség a nyugati és északkeleti tájakon hullhat.

 

 

 

Becsül csapadékmennyiség vasárnap késő estig

 

Ami a hőmérsékletet illeti, vasárnap délutánra a Dunántúlon már 9 és 14 fok közé hűl le a levegő, de keleten, délkeleten még előfordulhatnak 20 fok közeli értékek is. Nagy pofon lesz ez a közel 30 fokos értékek után.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek vasárnap délután (OMSZ/ECMWF)

 

Ami pedig a folytatást illeti: a jövő hét közepéig biztosan kitart a hűvös idő, emellett időszakosan, nagyobb eséllyel délen eső is előfordulhat. A kevésbé felhős, szélvédett helyeken reggelente már gyenge fagyok is lehetnek. A hét közepétől növekszik a bizonytalanság, átmeneti enyhülés is benne van a pakliban, de most úgy tűnik a hosszú hétvégére újabb lehűlés érkezhet, ezúttal északkelet felől, ami akár pár napra kora télies hőmérsékleteket is hozhat.

 

Végezetül egy animáció az előttünk álló időszak hőmérsékleti anomáliájáról - a fent említett bizonytalan időszakot érdemes azért figyelembe venni:

 

Vissza a hírek főoldalra