2024. április 29., hétfő

Két nap alatt három front

Időjárás-változás - Publikálva: 2024-01-16 17:28 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az előttünk álló időszakban alaposan felbolydul hazánk időjárása! Ősz, tél, tavasz, NYÁR...na jó, nyár az nem lesz, de nézzük a részleteket!

A déli tájakat kivéve az ország nagyobb részén száraz napokat tudhatunk a hátunk mögött, azonban holnaptól két ciklon kölcsönhatása nyomán egy csapadékosabb felvonás következik.

 

Az egyik ciklon jelenleg (kedd) Skandinávia térségében tartózkodik, míg a másik Európa nyugati partjai közelében örvénylik. Ez utóbbi előoldalán a Mediterráneumba szubtrópusi eredetű légtömeg áramlik, közben az északi ciklon a sarkvidék irányából fagyos áramlatokat "forgat le" dél felé, így aztán Közép-Európa fölött keveredési zóna alakul ki.

 

 

Időjárási helyzet kedd délben

 

Az idő előrehaladtával az északi légörvény hidegfrontja, kelet, északkelet felé kényszeríti és gyakorlatilag bedarálja a délnyugati ciklont, így az peremciklonná szelídülve halad majd el hazánktól északra, frontjai és a szállított nedvesség viszont hozzánk is eljutnak.

 

 

Időjárási helyzet csütörtök délután

 

Szerda, melegfront:

a magasban délnyugati áramlással erőteljes melegedés zajlik le a holnapi napon, azonban a felszín közelében északon, északkeleten megreked a hideg levegő. Napközben egyre több helyen indul csapadékképződés, ami az ország nagyobb részén eső formájában érkezik. Legtöbb csapadék az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön hullhat a kárpáti hegykoszorú torlasztó hatása miatt és ahogy említettük, arrafelé meglehetősen kusza függőleges hőmérsékleti rétegződés mellett.

 

A magasban enyhülés, lentebb akár több rétegben fagy, ez bizony a fagyott esőnek és az ónos esőnek kedvez az északi-északkeleti régióban. Kezdetben azért még havazás is várható, sőt, a legészakibb határvidéken az esti órákra 2-5 cm hóréteg alakulhat ki. A várható csapadékmennyiségeket figyelembe véve a jéglerakódások miatt járhatatlan utakkal, fakidőlésekkel, áramkimaradásokkal tűzdelt helyzet is lehet ebből, így aki teheti, nagy utazgatást ne tervezzen szerdára az északi, északkeleti régióban!

 

 

Szerda délután (Zöld: Eső, Piros: Ónos/Fagyott eső, Kék: Hó)

 

Csütörtök, tavaszias idő, majd hidegfront:

tetőzik az enyhülés, többfelé mérhetünk 10 fok fölötti (akár már reggel!), délen 15 fok környéki értékeket. Folytatódik a csapadékos idő, de a délnyugat felől érkező egyre labilisabb légtömeg miatt az eső mellett már egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat az intenzívebb záporok. Sőt, délen, délkeleten néhány zivatar teheti még színesebbé a meteorológiai eseménytárat, de ezeknek azért nem túl nagy az esélye. Az átmeneti bemelegedés után napközben északnyugat felől már ismét hűvösebb légtömeg érkezik a Kárpát-medencébe, de a finálé péntekre marad.

 

Péntek, hideg okklúzió, konvergencia, havazás:

ekkor ugyanis megerősödő, olykor viharossá fokozódó északias légmozgás kíséretében az északi ciklon okklúziós frontja mögött újfent fagyos légtömegek szállítódnak hazánk fölé. A hajnali óráktól kezdődően a csapadékban megindul a halmazállapot-váltás és a délutáni órákig szinte országszerte számíthatunk előbb havas esőre, aztán havazásra is. Külön kiemelendő a szokásos "középföldi" összeáramlás ezúttal a Duna-Tisza közén, ahol a kényszerhatás megdobhatja némileg a csapadékintenzitást és így a mennyiséget is.

 

 

Péntek délelőtt (Zöld: Eső, Narancs: Havas eső, Kék: Hó)

 

A csütörtökihez képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, fagypont körüli értékek valószínűek a délutáni órákban. Emellett több helyen vékony, lepel-pár cm-nyi hótakaró fedheti be a tájat, így a mélyebben fekvő helyeken ismét -10 fok alatti minimumok jöhetnek hétvégén.

 

Vissza a hírek főoldalra