2024. április 29., hétfő

HULLÁMZÓ FRONTRENDSZER AZ ORSZÁG EGY RÉSZÉN ÁTMENETI HAVAZÁSSAL

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-12-22 13:31 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Péntek estétől kezdődően több hullámban csapadék éri el az országot. Szombat reggelig többfelé várható eső, északon-északkeleten és a hegyekben már havas eső, havazás is. Ezt követően pár órán át csak kisebb területen várható csapadék, de aztán nyugat felől ismét egy kiterjedtebb tömb éri el hazánkat. Mindeközben a magasban átmenetileg hidegebb légtömegek érkeznek, így ebből az etapból a hegyvidékek mellett már síkvidéken is több helyen valószínű havas eső, havazás. Így aki mindenképp ragaszkodna a télies karácsonyi hangulathoz, annak azt ajánljuk, hozza előrébb 1 nappal a fadíszítést ? - legalábbis az ország azon részén, melyet a mellékelt ábrán jelöltünk.

 

 

 


CSAPADÉK: vasárnap reggelig a legnagyobb mennyiség a Dunántúl északi, északkeleti részén eshet, akár 30-40 mm nagy területen. Másutt jellemzően 5-20 mm, ÉK-en és DNy-on csak pár mm. Északkeleten ugyanakkor szombat reggel még előfordulhat zivatar.

HÓTAKARÓ: az Esztergom-Békéscsaba vonal menti széles sávban rövid időre kisebb hótakaró síkvidéken is kialakulhat, lepel-pár cm vastagságig bezáróan, a nagyobb értékek az északabbi területeken. Ezzel szemben a magasabb térszíneken 10-20 cm is összejöhet, a Dunazug-hg. legmagasabb csúcsain és a Magas-Börzsönyben pedig akár 20-30 cm is.

És akkor erre érkezik a már-már "hagyományos" karácsonyi enyhülés, úgyhogy most nyugodtan mondhatjuk: sok hűhó, semmiért.

Vissza a hírek főoldalra