2024. április 25., csütörtök

Havazások egymás után 2019. január elején

Érdekességek - Publikálva: 2019-01-10 04:23 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A december végi enyheséget követően január első harmadában ismét télire fordult az idő. Az időszakban sokfelé fordult elő havazás, hózápor, az ország egyes tájait vastag hótakaró fedte be.

A szórványosan hózáporokkal, kisebb havazásokkal érkező január 2-ai hidegbetörés után 5-ére virradóan érkezett meg északnyugat felől az első ciklon, melyhez köthetően már többfelé havazott, és helyenként jelentős mennyiségű hó hullott. A hóesést azonban a ciklon melegfrontja okozta, mely mögött átmenetileg sokfelé megenyhült az idő, a havat eső váltotta fel, és olvadásnak indult a hótakaró. Ennek volt köszönhető, hogy végül kis híján, de nem alakult ki egyidejűleg országos hótakaró, mivel nyugaton a lehulló hó 6-án reggelre teljesen elolvadt. Helyenként igencsak szignifikáns volt a hócsökkenés, Sopronban például 6-7 cm tűnt el alig néhány óra alatt, a Kisalföldön pedig az előző napok hózáporainak is köszönhetően kora délelőtt már 15-20 cm köré hízó hóréteg csökkent a felére, harmadára másnapra. A legszerencsésebb az ország középső sávja volt, ahol 10 cm körüli friss hó hullott, és ott az olvadás is mérsékeltebbnek bizonyult. A keleti megyékben 5 cm körüli hóréteg alakult ki, ez azonban olvadás nélkül vészelte át a ciklon átvonulását.

 

 

Válogatás a havazás ideje alatt a MetNet-re és az IdőFórum facebook oldalra érkezett fotókból:

 

(dabrony, Bakonygyepes)

 

(palui, Győr)

 

(tothkrisz18, Mezőcsát)

 

(Zivipötty, Ferihegy)

 

(Zsombok Imre, Szeged)

 

(fool*, Mihályi)

 

(djrafy, Kaposvár)

 

(Pappné Szebellédi Tündi / Papp Péter, Perkáta)

 

A ciklon hátoldalán 6-án újból hideg, egyre szárazabb légtömeg érkezett fölénk. Ezen a napon elszórtan ugyan még előfordult havazás, hózápor, de 7-én már többnyire száraz, napos idő volt, csak nyugaton maradt erősen felhős az ég, és ott időszakosan esegetett a hó. A nyugalomba jutó hideg levegő hatására 7-ére virradóan a hóval borított, szélcsendesebb és tartósan derült tájakon már jócskán -10 fok alá, helyenként -15 fok alá csökkent a hőmérséklet, és hasonló minimumokat mérhettünk 8-ára virradóan is.

 

(Pappné Szebellédi Tündi / Papp Péter, Perkáta)

 

(StormMaster, Bábolna)

 

(djrafy, Kaposfő)

 

(Zivipötty, Eplény)

 

A történelem ugyanakkor megismételte önmagát, hiszen 8-án északnyugat felől ismét egy melegfront ért el bennünket. A forgatókönyv hasonlóan zajlott, mint 3 nappal korábban: éjszaka a Dunántúlon már több helyen havazott, majd átmeneti szünet után újabb és újabb csapadéktömbök érkeztek, amikből már a középső és keleti tájakon is hullt a pelyhes. Időközben viszont nyugatról ismét megenyhült, de ezúttal több helyen csak a magasban, ezért a havas eső mellett ónos eső is előfordult. A nyugati, délnyugati megyékben csak néhány cm hó hullott, ami több helyen el is olvadt másnap reggelre. Az ország többi részén általában 5-10 cm között alakult a friss hó mennyisége, de kisebb körzetekben a 10 cm-t is meghaladta. Így az előző havazással együtt 9-én reggel a középső megyékben már 10-20 cm, míg keleten 10-15 cm-es hótakaró fedte a tájat.

 

 

Válogatás a havazás ideje alatt a MetNet-re és az IdőFórum facebook oldalra érkezett fotókból:

 

(fool*, Mihályi)

 

(Snowhunter, Mályi)

 

(Zivipötty, Budapest)

 

(Kiss Kevin, Szentendre)

 

(Györkő Zsombor, Óbánya)

 

(Henzel Dániel, Párkány)

 

(Góbi István, Budapest)

 

Vissza a hírek főoldalra