2024. március 19., kedd

Felpörgő hurrikánszezon: Dorian, és ami utána jön

Érdekességek - Publikálva: 2019-09-12 21:32 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

A 2019-es észak-atlanti hurrikánszezon viszonylag gyengén indult, ugyanis augusztus közepéig mindössze egy gyenge szubtrópusi vihar (Andrea), egy, az 1-es kategóriát éppen elérő hurrikán (Barry) és egy csupán két napos élettartamú trópusi depresszió alakult ki. Ráadásul júniusban egyáltalán nem volt trópusi ciklon az óceánon, ahogy a július 23-ától augusztus 21-éig tartó közel egy hónapos időszakban sem. Már-már úgy tűnt, az augusztus is kimegy érdemi esemény nélkül, ám a természet végül - sajnos - felülírta a modellek várakozását.

Augusztus első trópusi ciklonja a Chantal trópusi vihar lett, mely 21-én fejlődött ki az Egyesült Államoktól messze keletre a szubtrópusi vizek felett, ám csak három napig maradt életben, és mindössze gyenge trópusi vihar volt. A feloszlásának napján, augusztus 24-én azonban a Kis-Antillák szigetívétől keletre útjára indult egy újabb trópusi vihar, mely a Dorian nevet kapta.

 

Kezdetben a modellek nem jósoltak nagy jövőt az újdonsült ciklonnak, a legtöbb azt várta, hogy még az Antillák előtt érheti el legnagyobb erősségét közepes-erős trópusi viharként, majd a szigeteken átjutva legyengülhet, feloszolhat. És ha jelentős gyengülés nem is következett be, az addigra mérsékelt trópusi viharrá erősödő Dorian erőssége 25-én délutántól 28-ára virradó éjszakáig többnyire stagnált, miközben érintette a Kis-Antillákat. Időközben azonban a ciklon pályája keletiesebb irányú lett, így az előzetes várakozásokkal szemben nem a Nagy-Antillák fő szigeteit, Puerto Rico-t és Hispaniola-t, hanem az Amerikai Virgin-szigeteket vette célba. Ez a kis kitérő azt is jelentette egyben, hogy a nagyobb szigetektől távol maradó ciklon kedvezőbb lehetőséget kapott az erősödéséhez, de ez kezdetben csak mérsékelt ütemű volt a ciklon környezetében lévő száraz levegő és a még fennálló szélnyírás hatására. A lassú erősödés révén ugyanakkor Dorian éppen a Virgin-szigeteken áthaladva érte el az 1-es kategóriájú hurrikán erősséget 120 km/h-s szélsebességgel.


A Dorian trópusi vihar a Kis-Antillák felett augusztus 27-én (f: NOAA)

 

A hurrikán a következőkben eleinte északnyugat felé haladt tovább, de egy tőle északra elhelyezkedő anticiklon útját állta, így egyre inkább nyugatias irányba fordult. Ezzel együtt a légköri feltételek is egyre kedvezőbbé váltak számára, miközben a Bahama-szigetek felé közeledve egyre melegebb vizek fölé is ért. Így már semmi sem állhatta útját a jelentősebb erősödésének, ami végül 30-án kezdődött meg, és aznap már elérte a ciklon a 3-as, másnapra virradó éjszaka pedig a 4-es erősséget. Ezt követően rövid időre stagnált az erőssége, majd szeptember 1-jén a Bahamákat elérve újra erősödni kezdett, és 5-ös kategóriájú lett. Legnagyobb erősségét délután mérték, amikor éppen elérte Abaco szigetét. Az átlagos szélsebesség elérte a hurrikánban a 295 km/h-t, a széllökések pedig a 330-360 km/h-t is, a központjában pedig 910 hPa-ig süllyedt a légnyomás.


A Dorian hurrikán 5-ös erősségűként a Bahama-szigetek felett szeptember 1-jén (f: NOAA)


Az Amerikai Légierő (AF) repülőgépes mérései a Dorian hurrikánban közvetlenül az Abaco-i partot érés előtt - a hurrikán még ekkor is gyorsan erősödött, a központjában a teljes mérés néhány órás időtartama alatt 928 hPa-ról 912 hPa-ra csökkent a légnyomás, a szélsebesség pedig a szemfalban kiterjedten 137 csomó (255 km/h) felett alakult (f: Tropical Tidbits)

 

A korábbi előrejelzések még azzal számoltak, hogy az anticiklon déli peremén Dorian tovább halad majd nyugat, északnyugat felé, és eléri Floridát, onnan pedig két esélyes útvonal látszott: vagy továbbhalad a Mexikói-öböl északkeleti csücske felé, vagy Florida felett északra kanyarodik. Azonban ahogy a trópusi ciklon közeledett a Bahamák felé, újabb pályamódosulás következett be, mivel az anticiklont északnyugatról megközelítette egy mérsékelt övi ciklon, ami később összeroppantotta a magasnyomású képződményt. Az anticiklon kezdődő gyengülésével megszűnt annak nyugatias áramlást támogató hatása is, de mivel a ciklon még messze volt, annak északra térítő hatása egyelőre nem érte el Dorian-t. Így a trópusi ciklon egy áramlásmentes térbe került, és 2-án gyakorlatilag megállt az Abaco utáni újabb célpontja, a Nagy-Bahama sziget felett.


Radarkép-animáció a Nagy-Bahama sziget felett szinte megálló hurrikánról

 

3-án végül nagy nehezen megindult északra a hurrikán, ami ekkorra az álldogálás miatt lehűtött víz és az időközben megindult szemfal-kicserélődési folyamat hatására sokat veszett erejéből, és visszagyengült 2-es kategóriájúvá. Ezt követően azonban, a szemfal-kicserélődést befejezve és a Golf-áramlat melegebb vize felett áthaladva kissé visszaerősödött, és 5-én elérte a 3-as kategóriát.


Dorian 3-as kategóriájú hurrikánná visszaerősödve szeptember 5-én a keleti partok közelében (f: NOAA)

 

A hurrikán a következő két napon a keleti partok mentén északkelet felé fordult, így csak Észak-Karolina óceánparti részeit érintette. Ráadásul időközben ismét gyengülni kezdett, így akkor már csak erős 1-es kategóriájú volt. Ezt az erősségét már megőrizte 7-éig, amikor Új-Skóciát megközelítve átalakult mérsékelt övi ciklonná. Az átalakulás közben azonban ismét megerősödött, köszönhetően annak, hogy a kedvező szinoptikus helyzet hatására egy úgynevezett 'sting jet' fejlődött ki a délnyugati oldalán, mely a leáramlást végző száraz szállítószalag megerősödésével jön létre. Ebben az esetben a szélerősödést jól mutatták a műholdas szélmérések, maga a jet területe pedig a leáramlás okozta felhőoszlató hatás révén a műholdképeken is megfigyelhető volt.


Dorian már mérsékelt övi ciklonná alakulva Új-Skócia partjainál, ahol a hátoldalán kifejlődött 'sting jet' miatt rövid időre visszaerősödött (f: NASA, NOAA)

 

A  hurrikán az Antilláktól Új-Skóciáig vezető útja során mindenhol okozott károkat, a legjelentősebbeket azonban a Bahama-szigetek két északi szigetén, Abaco-n és a Nagy-Bahamán. A két sziget szinte teljesen megsemmisült, a szigetek növényvilága teljesen megsínylette a szél pusztítását, és az épületek többségében is jelentős károk keletkeztek. A szél mellett ugyanakkor a ciklon központjában a 6-7 méteres magasságot is elérő vihardagály nagyban növelte a károkat, és a 10 m-es tengerszint feletti magasságot alig elérő szigetek jelentős részét elöntötte. A jelenlegi adatok alapján több, mint 50-en veszették életüket a szigeteken, és a károkozás mértéke elérte a 7 billió dollárt. Emellett néhány haláleset előfordult Puerto Rico-ban, Floridában és Észak-Karolinában is, de a károk az Antillák szigetein és az Egyesült Államokban, illetve Kanada keleti részén jóval elmaradtak a bahamaitól.

 

Az érdeklődőknek érdemes megtekinteni Josh Morgerman hurrikánvadász részletes dokumentációját, melyben látható a ciklon szemfalainak és szemének átvonulása (kb. 10-22 perc között), valamint a pusztítás is: https://www.youtube.com/watch?v=DV-PLJq4HD4


Nem mindennapi látvány: a Dorian hurrikán szeme az Abaco-sziget felett - a növényzeten már jól látható, mekkora pusztítást okozott a korábban átvonult szemfal egyik oldala, a szem átvonulását követően pedig a másik is elérte a szigetet (f: James Edds / Twitter)

 
Elárasztott és súlyosan megrongált épületek, fák a Dorian hurrikán nyomán a Nagy-Bahama szigeten fekvő Freeport-on (f: Miamiarch)


Műholdas vizualizáció a Nagy-Bahama sziget vihardagály által elöntött (kék) és a szárazon maradt (zöld) területeiről (f: Insider)

 

A Dorian hurrikán több rekordot is megdöntött:

  • A partot éréskor mért 295 km/h-s szélsebességgel ez volt a Bahama-szigeteket valaha elérő legerősebb hurrikán (az 1851-ben elkezdett rendszeres megfigyelések óta).
  • A szélsebességet tekintve az 1935-ös 'Labor Day' hurrikánnal együtt Dorian volt az atlanti térségben valaha legerősebbként partot érő hurrikán, míg az egyes hurrikánok partot érésekor mért központi légnyomás értékek listájában a 910 hPa-os értéke az 5. helyre volt elég.
  • Egy 1932-es hurrikán után Dorian volt a második, ami 5-ös erősségűként érte el Abaco szigetét, azonban az első, ami a Nagy-Bahama szigetet is ilyen kategóriával érintette.
  • Az 1965-ös Betsy hurrikán óta Dorian volt az, amelyik a legkevesebb elmozdulást produkálta egy 24 órás periódusban. Ezzel összefüggésben az atlanti térségben még sohasem tapasztaltak korábban olyat, hogy egy 5-ös erősségű hurrikán ennyi ideig - kb. 22 órán át - szárazföldet érintsen.

 

Műholdkép-animáció a trópusi ciklon teljes élettartamáról:

 

- - -

 

Dorian-nal felpörgött tehát a hurrikánszezon, és a klimatológiai adatok, illetve hosszabb távú előrejelzések alapján könnyen lehet, hogy a szeptember is aktív lesz. Ennek jeléül a Bahama-szigeteknél már jelenleg is formálódóban van egy újabb ciklon, mely - mivel a Dorian hurrikán hosszú élettartama alatt is kialakult három másik trópusi vihar - a Humberto neve kaphatja majd. Bár a ciklon a Bahamák felett még várhatóan csak a trópusi vihar erősséget éri majd el, a kiadós esők révén így is hátráltatja majd a mentési, kárfelszámolási munkálatokat, sőt akár újabb károkhoz is vezethet. A jelenlegi modellfutások alapján a ciklon az Egyesült Államok keleti partvidékére lehet majd veszélyes, mivel több nagyobb modell (ECMWF, UKMO, ICON) is azzal számol, hogy észak, északkelet felé haladva jelentősen megerősödhet, akár 2-es, 3-as kategóriájú hurrikánná. Mögötte ráadásul egy újabb ciklon is kifejlődhet a Karib-tenger felett, így a térségben élők egyelőre hosszabb távon sem lélegezhetnek fel.

 

Ezeket, és a szezon további ciklonjait is követhetitek majd velünk trópusi ciklonos fórumunkban, valamint facebook oldalunkon!

 


A leendő Humberto ciklonra vonatkozó legfrissebb pálya és intenzitás előrejelzések (f: RAL)

Vissza a hírek főoldalra