2024. március 29., péntek

Egy, kettő, három, négy...öt, hat, hét?!

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-01-14 19:42 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Páratlan ciklonsorozat ismét nagy mennyiségű csapadékkal, havazásokkal, akár zivatarokkal. Nézzük a részleteket!

Cikkünk címére visszautalva, megszámolni is nehéz, hogy a jövő héten hány légköri front, ciklon, peremciklon teszi tiszteletét a Kárpát-medencében. Ennek okozója egy hatalmas hosszúhullámú teknő, mely kezdetben Nyugat-Európa fölött átívelve, később egyre keletebbre tolódva a sarkvidéktől egészen a Szaharáig fog nyújtózkodni.

 

Európai időjárási makrohelyzet

 

Az óriási hullám az 500 hPa-os szélmezőben

 

Már vasárnap este elindul a flúgos futam, az Alpokon hullámot vetve ekkor éri el a Földközi-tenger északi partvidékét az a frontrendszer, mely beindítja a mediterrán ciklongyárat az észak-olasz térségben. Innentől kezdve napokon keresztül zajlik a ciklongenezis, mely aztán a Balkán-félszigeten folytatódhat és ha nem is közvetlenül, de valamilyen formában szinte mindegyik kialakuló örvény hatással lesz hazánk időjárására.

 

 

Valószínűségi diagram az észak-olasz térségből, légnyomás, GFS modell

 

A következő napokban tehát egyre másra érkeznek a csapadékot adó felhőrendszerek országunk fölé, melynek köszönhetően összességében ismét hatalmas adag hullhat le az égi áldásból. A frissebb modellkimenetek alapján a jövő hét folyamán országos átlagban 30-70 mm-nyi, vagyis akár másfél-két átlagos január havinak megfelelő csapadék eshet, de regionálisan benne van a pakliban ennél jóval nagyobb szumma is.

 

20 mm-t meghaladó 5 napos csapadékösszeg valószínűsége, ECMWF modell, OMSZ

 

1 hetes becsült összcsapadék, ECMWF modell

 

Így ami hosszútávon vélhetően áldás, az rövidtávon átok lehet, hiszen a vonatkozó nedvességi térképekre nézve azt láthatjuk, hogy a talajok szinte országszerte telítettek még a mélyebb rétegekben is. Ez az ismétlődő sok csapadékkal karöltve síkvidéken belvizes foltok, a domb- és hegyvidéki patakokon lokálisan árhullámok kialakulásához vezethet!

 

Talajnedvesség az 50-100 cm közötti mélységben, OMSZ

 

Istvan60 észlelőnk fotója Császár település térségéből a múltkori nagy csapadék után

 

Kezdetben a teknő előoldali áramlása fog hazánk fölött húzódni, de a ciklonok hátoldalán a magasban így is be-beszivárog némi fagyos légtömeg a Kárpát-medencébe. A hét második felében pedig a teknő keletebbre tolódásával már komolyabb és/vagy tartósabb hidegadvekcióra is esély kínálkozik, de ez azért még jelentős bizonytalansággal terhelt.

 

Valószínűségi diagram, T850 hPa, T500 hPa, csapadék, GFS modell

 

A sajátos helyzetből fakadóan az országon belül jelentős hőmérsékleti kontrasztra számíthatunk az egyes régiók között. Nyugaton várható a leghidegebb időjárás, míg keleten, délkeleten folytatódhat a szokatlanul enyhe periódus.

 

Várható délutáni hőmérséklet, ECMWF modell

 

Ennek megfelelően a csapadék halmazállapotát illetően elsősorban a Dunántúlon lehetnek izgalmak. Ott az eső, záporeső mellett síkvidéken is többször valószínű havas eső, havazás, rövidebb időszakokra kisebb hótakaró kialakulása sem kizárt. A magasabb hegyekben, leginkább a Bakonyban pedig tartósabban megvetheti lábát a tél, bár a hét közepi enyhülés arrafelé sem segíti a hófelhalmozódást.

 

Időjárási helyzetkép hétfőn délelőtt a Dunántúlon, ECMWF modell (zöld:eső, narancs: vegyes halmazállapot, kék: havazás/fagyott eső)

 

A tél szerelmeseinek jó hír, hogy a környező országok hegyvidéki síterepein nagy mennyiségű friss hó fog hullani, így végre elindulhat az igazi szezon az eddigi szerencsétlenkedés után.

 

Becsült hóvastagság csütörtökön reggel a Felvidéken, ECMWF modell

 

A bevezetőben említettük a zivatarokat. Kialakulásukra leginkább szerdán mutatkozik esély, ekkor ugyanis labilisabb légállapottal számolnak a modellek. Nagyobb valószínűséggel a melegebb déli és keleti tájakon fordulhatnak elő, ahol a nagytérségi kényszerhatások mellett nagyobb potenciális konvektív energia halmozódhat fel a légkörben e napon.

 

A konvekcióhoz elérhető potenciális energia (CAPE), ECMWF modell

 

Ebben a légköri káoszban nem csoda, hogy a szél is jelentős tényező lehet egyes napokon, de e tekintetben különösebb extremitás nem várható, így részleteiben inkább csak a napi előrejelzésekben foglalkozunk vele a megszokott formában.

 

Összefoglalva: izgalmas időszaknak nézünk elébe, mely leginkább a sok esőről lehet majd emlékezetes, de regionálisan egyéb időjárási események is színezhetik a felhozatalt.

Vissza a hírek főoldalra