2024. április 25., csütörtök

Ciklonsorozat sok csapadékkal, a hegyekben időnként havazással

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-12-06 20:27 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A jövő hét folyamán csapadékosra fordul az idő hazánkban és ahogy az mostanában lenni szokott decemberben, megint csak egy kicsi hiányzik a nagy havazáshoz. A hegyekben azért lehet keresnivalója a tél szerelmeseinek.

Két fejlett anticiklon és a közéjük ékszerűen benyomuló ciklonális mező - röviden így foglalható össze a jövő héten Európa fölött uralkodó makroszinoptikai helyzet. Az "ék" délkeleti vége a Kárpát-medence közelében, az "olasz csizma" környékén köt ki, így a kialakuló ciklonok, peremciklonok, illetve azok frontrendszerei rendre hatást gyakorolnak hazánk időjárására.

 

Európa makroszinoptikai helyzetképe a jövő hét közepénIdőjárási elrendeződés Európában a jövő hét közepén

 

Az első ciklon hétfőn-kedden, a második szerdán-csütörtökön hozhat kiadós csapadékot, aztán még egy harmadik is érinthet minket a hét vége felé, de ez még bizonytalan.

 

 

Légnyomás és csapadék fáklya, GFS modell, meteociel.fr

 

Az ország nagyobb részén nagy a valószínűsége jelentős mennyiségű csapadéknak.

 

10 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége a következő napokban, ECMWF, OMSZ

 

Ahogy az első ábrán is látszik, nem térségünkbe áramlik be a leghidegebb levegő a magasban, így síkvidéken a csapadék túlnyomó része eső formájában érkezik. Hegyvidékeinken viszont elég lehet havazáshoz, átmeneti hótakaró kialakulásához.

Első körben hétfőn a késő délutáni óráktól az Északi-középhegységben várható havazás, azon belül is elsősorban a Mátra és a Bükk magasabb csúcsain. Keddre reálisan 5 cm körüli, kisebb eséllyel akár 10 cm-es friss hótakaró is kialakulhat a 800 méter fölötti régióban.

 

Hétfő esti jelenidő, svájci HD modell, kachelmannwetter.com - zöld: eső, narancs: havas eső, kék: havazás

 

A következő etapban szerdán nyugat, északnyugat felől fejlődik a csapadékmező és nyomában a hidegbeáramlás. Így ekkor kezdetben az Alpokalján, később főként a Bakony, Dunazug-hegyvidék, Börzsöny fő csúcsain számíthatunk havazásra, de nem kizárt, hogy a Mátra és Bükk is újfent kifehéredik. A nyugatabbi hegyekben az 5-10 cm-es friss hóréteg ez esetben is benne van a pakliban csütörtökre.

 

NyÉNy felől fagyos levegő érkezik a magasban szerdán

 

A hétvégével részletesebben egyelőre még nem érdemes foglalkozni, de jelen állás szerint akkor már csak elszórtan lehet csapadékhullás, hosszabb távon pedig újra teret nyerhet térségünkben a magas nyomás és ezzel csökkenne a csapadékhajlam.

 

Ha ennyi nem is, de talán hasonló látvány összejöhet a hazai hegyekben - Pál Balázs hétvégi fotója a dél-német hegyvidékről

 

Szerkesztette: Varga Ádám

Vissza a hírek főoldalra