2024. április 19., péntek

Az évszázad esőzése és áradása Zala és Somogy megyében

Érdekességek - Publikálva: 2020-07-28 19:53 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Itt a MetNet-en általában kerülni szoktuk a kattintás vadász címeket, de a mostani erős szóhasználat egyáltalán nem túlzás. Évtizedek óta nem látott esőzés és árvíz tört rá Zala és Somogy megyére. Nézzük mi is történt július 24. és 27. között.

Július 24-én hazánktól délnyugatra sekély ciklon alakult, ez a sekély ciklon meglehetősen trópusi jellegű képződmény volt, középpontja környezetében Olaszország felett zivatarok alakultak ki a nagy nedvességtartalmú, labilis levegőben. Ez a sekély ciklon húzódott hazánk fölé péntek késő este.

 

 

(A sekély ciklon szombatra virradóra frontok nélkül, ez is a trópusi jelleget erősíti)

 

Az időjárási modellek már 1-2 nappal az események bekövetkezte előtt jelezték, hogy akár rendkívüli helyzet is kialakulhat a délnyugati országrészben a rengeteg csapadék miatt.

 

 

(forrás: DHMZ)

 

Nézzük, hogy is zajlottak az események:

 

Pénteken napközben a ciklon előtt húzódó meleg nedves szállítószalag (MNSZ) mentén alakutak ki először zivatarok. Ezek még nem okoztak különösebben heves eseményt.


 

Nem sokkal később Barcs környékén alakultak ki zivatarok és bizony Barcsot elérő zivatar már heves eseménnyel is járt, hiszen komoly légzuhatag csapott le a városra, aminek a viharos szele város szerte fákat döntött ki.

 

 

Ezek a Somogy déli részén kialakult zivatarok fokozatosan terjedtek észak felé, az egyik cella végül tovább fejlődött és szupercellás zivatarrá alakult és főként Nagykanizsa környékén okozott jégverést és szélvihart.

 

 

(Harcz Endre fényképe)

 

Az eddig leírt események még csak szárnypróbálgatásai voltak a ciklonnak hazánk területén, a lényegi események pénteken este kezdődtek.

A ciklon középpont előterében kialakult zivatarrendszer este 8 után érte el hazánk délnyugati részét, a rendszer hazánk közelében erősödött meg igazán.

 

 

(forrás: OMSZ)

 

A MetNet viharvadász csapata (Harcz Endre és Varjas Kornél) jelen volt, mikor az első zivatarok átlépték határt és sikerült dokumentálniuk talán a leglátványosabb cellát este Babócsa közelében. Ez a cella később Nagyatádot elérve rövid idő alatt 27 mm csapadékot okozott a városban, amivel megkezdődött a komoly esőzés abban a térségben is.

 

 

Péntek késő este Somogy megye nyugati részéről jöttek az első aggasztó hírek, a lassan mozgó zivatarok rengeteg esőt okoztak Zákány környékén, hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadékot már nem tudták elvezetni az árkok a településen.

 

 

Az éjszaka folyamán a sekély ciklon középpontja délnyugati határunk közelébe ért. A csapadékrendszer mozgása lelassult, miközben folyamatosan intenzív zápor cellák alakultak ki a középpontja közelében. Lenti videó animációban látható, hogy szinte folyamatosan Somogy megye közepén fortyogtak az intenzív zápor cellák egy konvergencia mentén:

 

 

Ennek az egy helyeben fortyogásnak meg is lettek a súlyos következményi, hiszen rendkívül nagy mennyiségű csapadék zúdult le, viszonylag nagy területen. A lenti térképen nem látszik, de a legtöbb csapadék Vésén hullott le, 237,3 mm

 

 

(forrás: OMSZ)

 

Ennek a hatalmas mennyiségű csapadéknak meg is lettek a súlyos következményei. Az első rossz hírek Porrogszentkirályról érkeztek, ahol hatalmas vízátfolyás alakult ki.

 

 

A következő rossz hír a Zala megyei Liszóról érkezett, ahol a helyi horgásztó öntött ki. Később Galambokról érkezett hír, ott átszakadt a horgásztó gátja és elöntötte a falu egy részét.

 

 

(fotó: Buday-Tuboly Éva)

 

Nem kellett sokat várni a somogyi hírekre sem, Böhönyén villámárvíz alakult ki a Rinya-patakon, ami tóvá változtatta a falu keleti részét.

 

 

 

(fotó: Kacs Dávid)

 

A Rinya árhulláma a szombati nap folyamán elmosta Böhönye és Segesd között a 68-as út hídját,

 

 

(fotó: MTI)

 

 

majd a 41-es vasútvonalat Belegnél.

 

 

(fotó: MÁV)

 

Az árhullám folytatta útját Nagyatád felé, miközben három halastó is beleszakadt, amivel tovább növekedett az árhullám mértéke. Nagyatádot, a Rinya árhulláma déli órákban érte el, de igazán drámaian a késő délutáni órákban kezdett emelkedni a patak vízszintje, 21 órakor már meghaladta az LNV szintet, 22 óra után pedig már a vízmérce tetején állt a vízszint.

 

 

A tetőzés végül vasárnap reggel 7-kor következet be, 344 cm-rel, közel 1 méterrel magasabb szinten, mint, ami a korábbi LNV érték volt.

 

 

(fotó: Gálovics Márk)

 

 

(forrás: vizugy.hu)

 

Az áradó Rinya Nagyatádon is komoly károkat okozott, házakat, garázsokat öntött el és a város vízellátását biztosító kutakat. A 68-as út Nagyatádot elkerül szakaszának hídját körbemosta a patak és elvitte a hídháttöltést.

 

 

 

A Rinya árhullámának következő állomása Babócsa volt, itt hétfőn tetőzött a patak 326 cm-rel, szintén az eddig LNV szint felett.

 

 

 

(A Rinya Babócsánál)

 

Összefoglalva, rendkívüli napokon van túl Zala és Somogy megye, reméljük gyorsan sikerül helyreállítani a károkat és lassan visszatér az élet a rendes jól megszokott kerékvágásba. Végezetül egy animáció a hazánk felett forgó ciklonról és felhőzetéről:

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra