2024. május 14., kedd

Mikor jön el a téli gumi csere ideje?

Reklám - Publikálva: 2023-08-02 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Bár szeptember közepén még rekordmelegeket is mérhettünk, az október láthatóan meghozta az igazi hideg őszt, hiszen a hónap közepén országszerte tapasztalhattunk -1 és 0 fokos reggeleket. Bár valójában hazánkban nem kötelező sem a hólánc, sem a téligumi használata, mégis ősszel eljön az ideje annak, hogy autónkat felkészítsük a hideg időjárásra, ilyenkor pedig nem maradhat el az abroncscsere sem.

A téli abroncs a különleges anyagösszetételének, illetve speciális futófelületi mintázatának köszönheti a rugalmasságát, és azt, hogy megfelelő tapadást, és kiváló fékezhetőséget tud biztosítani az autóvezetők számára még jeges, és havas útviszonyok között is. A változó időjárási viszonyok miatt azonban sok autóvezető ma már egyáltalán nem tudja eldönteni azt, hogy pontosan mikortól érdemes felszerelnie az autója kerekeire a téli gumiabroncsait, ehhez azonban csak a 7 Celsiusfokos szabályt kell fejben tartaniuk.

Mikor milyen téli gumit szereljünk fel az autónkra?

Azokban a hónapokban, amikor a nappal mért hőmérséklet már nem éri el a +7Celsiusfokot, mindenképpen érdemes téligumira váltani. Magyarországon ez a késő őszi, és téli hónapokban javasolt. Amikor a nappali átlaghőmérséklet már 7 fok alá csökken, akkor általában megérkeznek a hajnali mínuszok, és a talajmenti fagyok ideje is.

Mivel a legnagyobb veszélyt ilyenkor a megcsúszásos balesetek szokták okozni, nem szabad megfeledkeznünk a téli gumiabroncsok használatának fontosságáról sem. Új gumiabroncs vásárlása során azonban nem minden esetben könnyű meghozni a döntést, hiszen a kínálat mára már hatalmas, a gyártók pedig jobbnál jobb gumiabroncsokat dobnak a piacra. Az Autógumiakció webáruház szakértői ajánlásával összegyűjtöttük az idei év legjobb téli gumijait és négyévszakos abroncsait.

A 2023-as ADAC téli gumi tesztje bemutatja azt, hogy melyek az idei évben a legjobb és legmegbízhatóbb téligumik a piacon. A tesztelés során összesen 32 gumiabroncsot vizsgáltak meg, 205/60 R16, illetve 225/45 R17 méretekben. Ilyenkor megvizsgálják a gumiabroncsok teljesítményét száraz, nedves, illetve jeges utakon, megnézik a fékezhetőséget, és tapadást, illetve a zajszintet, és az üzemanyagfogyasztást is.

205/60 R16 abroncsméretben az induló gumik közül a legjobb eredményeket az alábbi modellek érték el:

  1. Dunlop Winter Sport 5
  2. Michelin Alpin 6
  3. Goodyear UltraGrip 9+

Ebben a kategóriában 2 abroncsmodell komoly hiányosságokat mutatott, a Lassa Snoways 4 jeges, és havas útviszonyok között volt gyenge, míg az Austone Athena már nedves és száraz utakon sem teljesített jól.

A középkategóriás kompakt gépjárművekre való 225/45 R17 méretben 4 gumiabroncs kiegyensúlyozott, jó értékelést, 11 modell pedig a megfelelő minősítést tudta megszerezni.

A legjobb téli gumik ebben a méretben a teszt szerint:

  1. Continental WinterContact TS 870
  2. Michelin Alpin 6
  3. Goodyear UltraGrip Performance+

Leggyengébben ebben a kategóriában egyetlen gumi teljesített, a Kormoran Snow névre hallgató téli gumiabroncs.

Vajon megéri kipróbálni a négyévszakos abroncsokat?

Azoknak az autóvezetőknek akik szeretnék megúszni a szezonális abroncscserét ősszel és tavasszal, ideális megoldás lehet a négyévszakos abroncs, amely megfelelő tapadást, és remek fékezhetőséget tud biztosítani számunkra télen és nyáron egyaránt. Sokan költséghatékonyság miatt váltanak négyévszakos abroncsra, hiszen így nem kell külön téli és külön nyári gumira beruházni, de fontos kihangsúlyozni, hogy ezek az abroncsok csak kompromisszumokkal tudnak biztonságos közlekedést nyújtani.
Azok számára lehet tökéletes választás egy négyévszakos abroncs, akik évente nem mennek többet autójukkal 10 000 kilométernél, illetve akik leginkább a megfontolt, nyugodt közlekedést preferálják. A négyévszakos abroncsok használata leginkább városi körülmények között lehet biztonságos, ezt is tartsuk szem előtt mielőtt beruházunk egy gumiszettbe.

A brit Tyre Reviews az idei évben 195/65 R15 méretben vizsgálta meg a négyévszakos abroncsokat, az induló 10 modell közül pedig a legjobb teljesítményt a Kleber Quadraxer 3, a Michelin CrossClimate 2, és a Firestone MultiSeason tudta nyújtani.

Vissza a kategória főoldalra