2024. május 08., szerda

Hőség, heves zivatarokkal tarkítva!

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-07-08 13:36 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A héten igazi nyári kánikulára készülhetünk, de koránt sem lesz zavartalan az időjárás, hiszen szinte minden nap számíthatunk zivatarokra! Nézzük a részleteket!

A előttünk álló napok időjárását a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon és a tőlünk délre elhelyezkedő szubtrópusi anticiklon határozzák meg. Az anticiklon peremén forró levegő mozog a mediterrán térség fölé, míg a ciklon hatására óceáni eredetű levegő levegő áramlik a kontinens északi részére. Hazánk ennek a két légtömegnek a határán helyezkedik majd el, ennek következtében a hét közepéig igen meleg időre számíthatunk, viszont időről időre zivatarok, zivatarrendszerek haladhatnak át felettünk.

 

 

Időjárási helyzet a hét elején

 

Hétfőn érezhetjük először igazán a fölénk érkezett meleg levegő erejét, többfelé emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet, és helyenként már bizony 35 fokos értékek is előfordulhatnak.

 

 

Becsült délutáni hőmérsékletek hétfőn délután (ECMWF/OMSZ)

 

Hétfőn késő délután érkezhet nyugat felől a zivatarok első hulláma, és bár ennek kiterjedtségében még jelentősebb a bizonytalanság, akár zivatarlánc is érkezhet, ami többfelé járhat erős-viharos széllel! A megfelelő szélnyírási viszonyok miatt szupercellák is kialakulhatnak, melyeket nagyobb méretű jég kísérhet.

 

 

 

Hétfőn késő délután érkező zivatarok

 

 

Kedden átmenetileg megtorpan a melegedés, sőt pár fokot vissza is eshet a hőmérséklet, de szerdán ismét rákapcsol a hőség, az Alföldön 37-38 fokos csúcsértékek sem kizártak.

 

 

 

Becsült hőmérsékletek szerda délután (ECMWF/OMSZ)

 

Szerda estére érkezhet meg a ciklon hullámzó hidegfrontja, ami jelentős lehűlést nem hoz, azonban egészen péntekig egymás érhetik a zivatarrendszerek, amikben bizony heves zivatarok is lehetnek. Most úgy tűnik, hogy szombattól ismét emelkedik a hőmérséklet.

 

 

Egymást követő zivataros hullámok szerdától egészen péntekig.

Vissza a kategória főoldalra