2024. május 14., kedd

Ezért fontos a gépjárművek téli felkészítése

Reklám - Publikálva: 2023-07-02 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Bár a nyár egy kis túlzással idén egészen szeptemberközepéig kitartott, a maga 25-27 Celsiusfokával, előbb vagyutóbb be fog köszönteni az ősz, azt pedig követni fogja atél. Erre pedig minden autóvezetőnek fel kell készülnie. Vannéhány alapvető fontosságú teendő, melyet még ősz előtt érdemes megtennünk annak érdekében, hogy a téli közlekedés balesetmentes, és biztonságos lehessen.

A hideg, csapadékos időjárás beköszöntével veszélyesebbé válnak a közutak is, ugyanis az alacsony hőmérséklet az autóvezetők dolgát igencsak meg tudja nehezíteni. Ahhoz, hogy az esetleges baleseteket el tudjuk kerülni, megfelelően fel kell készítenünk az autónkat az őszi és téli időjárási viszonyokra – írja a Fékmester

Őszi teendők: Így készítsd fel autódat a hideg időjárásra

Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor, hogy az eddig használt nyári gumiabroncsainkat télire cseréljük le. Bár hazánkban jogszabály nem kötelez arra, hogy télen téli gumival közlekedjünk, a saját magunk, és az embertársaink biztonsága érdekében a téli gumiabroncsokon nem érdemes spórolni.
A téli abroncsok futófelületi mintázata és anyaga is igazodik a téli időjáráshoz, így tudnak megfelelő tapadást, és kiváló fékezhetőséget nyújtani ezek az abroncsok még a jeges, havas, vagy éppen latyakos utakon is. Emellett ősszel nem feledkezhetünk meg a világításról, a lámpákról, ez főleg azért fontos, mert már ősszel is sötétek a reggelek és az esték. De a fékek ellenőrzését is meg kell ejtenünk azelőtt, hogy beköszöntene a tél.

Üzembiztonság tekintetében mindenképpen meg kell néznünk az autó akkumulátorának az állapotát is, ugyanis ahhoz, hogy az autónk jól működjön, elengedhetetlen, hogy az akkumulátora jó állapotban legyen.

Mi történik az autó akkumulátorával hidegben?

Ahogy beköszönt a hideg idő, valószínűleg sok autó tulajdonos tapasztalja azt, hogy hűvösebb időben valamivel tovább tart az, hogy reggel beindítsa az autóját. Ez azért van, mert az akkumulátorok kémiai reakciók által működnek, ezek pedig alacsony hőmérsékleten igencsak lelassulhatnak. Egy öreg akkumulátor könnyen lehet, hogy nem fogja bírni a hideg időjárást, ugyanis, ha az akku nem működik jól, akkor hamar elveszti a töltést, gyorsabban lemerül. Fontos arról is beszélnünk, hogy hideg időjárásban az autónk akksija mennyivel nagyobb terhelésnek van kitéve, gondoljunk csak a fűtésre, a páramentesítésre, vagy éppen arra, hogy ősszel és télen a fényszórók is sokkal többet vannak használva.

Ahhoz tehát, hogy az autónk akkumulátora viszonylag sokáig tökéletesen tudjon működni elengedhetetlen az, hogy magát az akkut is felkészítsük erre az időszakra. Elsősorban az a legfontosabb talán, hogy az akkumulátor legyen korróziómentes, ehhez pedig érdemes lehet kontakt spray-vel megkenni a sarukat. A megfelelő energia átadás érdekében emellett jó ötlet lehet ősszel megtisztítani a kábel érintkezőket is. Az autó akkumulátorának teljesítményét emellett szakszervízben is meg lehet méretni, a nagyon hideg időjárási viszonyok között ugyanis ez a teljesítmény akár a felére is le tud csökkenni.

Vissza a kategória főoldalra