2024. május 14., kedd

A hazai nyarak tényleg kedveznek a négyévszakos gumiknak?

Reklám - Publikálva: 2023-06-02 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az időjárás rendkívül szeszélyes tud lenni, és hazánkbanegyre inkább az tapasztalható, hogy egyre inkábbkitolódnak az évszakok. Az idei tavaszt talán tavasznak semlehet nevezni, hiszen végig esős, borongós, gyakran hidegvolt az idő, ami inkább az őszre vagy az enyhe telekrejellemző, de a nyár sem az a meleg, napos évszak, amirégen volt. Télen is egyre ritkább a hó vagy az igazán zord,fagyos hideg, inkább az enyhébb csapadékosabb telekjellemzőek. Sokakban fel is merül a kérdés, hogy valóbanérdemes ilyen körülmények között téli és nyári abroncsokatvásárolni, vagy inkább az all season abroncs érik meg jobb.

A négyévszakos abroncsokat még mindig egyfajta negatív légkör lengi be, és sokan gondolják úgy, hogy ha mindenre is jó, akkor nem jó igazán semmire. Pedig ez a mai, modern abroncsokra már egyáltalán nem igaz. Egy all sesason gumi is képes magas minőséget képviselni, különösen, ha a prémium szegmensből kerül ki. Ennél fogva akár meg is érheti ezt a kategóriát választani, hogy spórolni tudjuk, de egyáltalán nem lesz mindegy, hogy milyen vezetési stílus mellett tesszük mindezt. És persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy a hazai időjárási viszonyok mellett tényleg megfelelő-e.

Milyen időjárási körülmények között jó választás a négyévszakos gumi?

Nos, ahhoz, hogy erre a kérdésre választ adhassunk, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk pár ténnyel a négyévszakos abroncsokkal kapcsolatban. A négyévszakos gumi mintázata és gumikeveréke is úgy lett kialakítva, hogy a téli és a nyári körülményeket is képes legyen elviselni. Ennél fogva megfelelő tapadást képes elérni hideg és meleg időben egyaránt. A szélsőséges viszonyokat azonban nem kedveli, vagyis a nagyon zord, kemény teleken, illetve a forró, aszályos nyarakon nem épp a legjobb választás.

A hazai nyarak azonban az elmúlt években nem voltak túlságosan szélsőségesek. Tény persze, hogy vannak nyáron nagyon forró napok, ahogy télen is jeges, havas, nagyon hideg napok, de ettől függetlenül, általánosságban inkább enyhék a telek és a nyarak is. Ilyen körülmények mellett pedig a négyévszakos abroncs is nagyon jól tud teljesíteni, biztonságos vezetési élményt garantálva. Ehhez persze az kell, hogy a vezetési stílusunk is megfelelő legyen. De mit is jelent ez?

Amikor inkább nyári gumiban érdemes gondolkodni

A négyévszakos abroncsokat eleve azért találták ki, mert egyes autósoknak a nyári és téli gumik nem volt épp gazdaságosak. Aki csak ritkán vezet, nem biztos, hogy a gumi élettartam alatt képes teljesen elhasználni azt. Ebben az esetben a négyévszakos gumi mindenképp jó megoldás lehet. Akik leginkább városi forgalomba vezetnek, azt is mindössze heti pár alkalommal teszik, és nyáron sem terveznek hosszú utazásokat, csak ritkán vezetnek városon kívül, a négyévszakos abroncs megfelelő választás.

Ha viszont ingázáshoz, nagy kirándulásokhoz, vagy akár csak a mindennapi, állandó városi közlekedéshez keresünk megbízható abroncsot, akkor inkább nyári gumiban érdemes gondolkodnunk.

Vissza a kategória főoldalra