2024. május 15., szerda

Egy gumiabroncs, mely képes ellenállni a szélsőséges időjárási viszonyoknak is

Reklám - Publikálva: 2023-05-02 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Mivel a gumiabroncs a gépjárműnek az az egyetlen része, ahol a kocsi az aszfalttal találkozik, elengedhetetlen  hogy olyan abroncs mellett döntsünk, mely megfelelő tulajdonságokkal és kiváló minőséggel balesetmentes, és biztonságos közlekedést tud nyújtani számunkra. Azt már talán mindenki tudja, hogy 7 Celsius fokos nappali átlaghőmérséklet felett nyári gumiabroncsra, 7 Celsiusfokos hőmérséklet alatt pedig téli gumiabroncsra van szükségünk, ám a mai szélsőséges időjárási viszonyok között elég nehéz megállapítani azt, hogy mikor jön el a szezonális gumiabroncsok lecserélésen ideje.

A ma forgalomba kerülő prémium négyévszakos gumiabroncsok olyan fejlesztéseken és újításokon mentek keresztül az elmúlt évtizedek során, melyeknek köszönhetően tökéletesen megállják a helyüket hatalmas hóesésben és forró nyári kánikulában egyaránt. Ezeket az abroncsokat pedig valóban csak akkor kell lecserélni, mikor azok már elöregedtek, elhasználódtak, és elkoptak.

Egy gumi, amely a nyári forróságot és a téli alacsony hőmérsékletet is bírja

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a nyári gumik, és a négyévszakos abroncsok között nincs túl nagy eltérés, ezért van, aki egész évben a nyári abroncsát hagyja az autója kerekein, ez azonban elég balesetveszélyes helyzeteket tud előidézni.

A nyári abroncsokkal szemben a négyévszakos gumik kifejezetten úgy lettek kifejlesztve, hogy azok anyagösszetételükben, illetve futófelületi mintázatukban is speciálisak legyenek, így képesek lesznek megállni a helyüket télen, és nyáron egyaránt. Ezek a gumik sokkal puhább anyagból lettek előállítva mint a nyári gumik, ennek köszönhetően még fagypont alatti hidegben sem válnak rideggé és merevvé – tudtuk meg az autotire.hu szakértőitől.

Az abroncsgyártók mindent elkövettek annak érdekében, hogy ma már remek tulajdonságokkal, és kiváló minőséggel rendelkező négyévszakos abroncsokat tudjunk megvásárolni, ezeknek a gumiknak a mintázata pedig egyszerre vegyíti a téli és a nyári abroncsok fontosabb elemeit. A gumiabroncsok olyan barázdákkal lettek ellátva, melyek nagyobb esőzés, vagy latyakos idő esetén képesek kiszorítani az abroncs felületéről a vizet, ezzel pedig elkerülhető az igen veszélyes aquaplaning jelenség is.

Kiknek lehet ideális választás a négyévszakos gumiabroncs?

Az egyik legfontosabb érv, amit sokan szem előtt tartanak a négyévszakos abroncsok esetében, az nem más, mint a költséghatékonyság. Egy jó minőségű négyévszakos abronccsal ugyanis pénzt spórolhatunk meg, hiszen nem kell beruházni külön egy téli, és külön egy nyári gumiabroncs szettre, sőt még a szezonális gumicserére sem kell költenünk.

A legjobban azonban ezek a gumikat azoknak ajánljuk, akik éves szinten nem haladják meg a 30-50 000 megtett kilométert, illetve azoknak, akik az éppen nem használt szezonális abroncsaikat egyszerűen nem tudják hol tárolni. Ezek az abroncsok tökéletesen megállják a helyüket a városi körülmények között, mindennapi használat során.
A négyévszakos abroncsok állapotát, és kopását is rendszeresen ellenőriztetnünk kell, illetve a centríroztatásról sem szabad megfeledkeznünk, melyre évszakváltáskor kell sort kerítenünk.

Vissza a kategória főoldalra