2024. május 14., kedd

Hasznos tippek a téli autózáshoz

Reklám - Publikálva: 2023-04-08 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A téli közlekedés fokozott odafigyelést igényel, és nem csak akkor, ha épp leesett egy kis hó. Ahhoz, hogy a téli időszakban is biztonságosan közlekedhessünk, fontos, hogy az autónk megfelelően fel legyen készítve, és persze az is, hogy mi is jobban odafigyeljünk.

A hazai időjárási viszonyok mellett hóra ritkábban kell számítani, ám hideg idő és csúszós utak nálunk is gyakran előfordulnak télen. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk közlekedni, megfelelő gumiabroncsok kellenek az autókra, de a vezetési stílusunk és szokásaink is fontos szerepet kapnak. Persze sokan vannak, akiknek nincs nagy tapasztalatuk a téli közlekedésben, szerencsére számukra is van megoldás – írj a Gumiabroncs.

Ha nincs tapasztalatunk a téli közlekedésben, akár gyakorolhatunk is

Bár ez elsőre furcsának tűnhet, de van arra lehetőség, hogy a téli vezetési élményt kipróbálhassuk, ha nincs benne nagy tapasztalatunk. Sokan döntenek úgy, hogy csak tavasztól őszig vezetnek, mert télen félnek, esetleg nyáron tették le a vizsgát, így nincs gyakorlatuk abban, mit is kell tenni, ha havas az út, vagy ha megcsúszik a jégen az autó. Az autó irányíthatósága ugyanis eltérhet ilyenkor a megszokottól, és nem jó élesben megtapasztalni, milyen az, ha nem engedelmeskedik a kormány vagy a kerék.

Magyarországon több vezetéstechnikai gyakorlópálya is létezik, ahol szakemberek segítségével és iránymutatásával próbálhatjuk ki magunkat és persze az autónkat téli körülmények között.

Az autó felkészítéséről nem szabad megfeledkezni

És persze nemcsak magunkat érdemes felkészíteni a téli közlekedésre, hanem az autónkat is. Ennek első lépése mindig a téli gumik cseréje. Az időjárás már kellően hideg, szóval nem érdemes tovább halogatni a cserét. Sokan vannak, akik addig húzzák a gumicserét, ameddig csak tehetik, de ez egyáltalán nem biztonságos. Az sem szerencsés, ha felkerül a téli gumi, de az túlkopott már. A szakemberek véleménye az, hogy már 4 mm-es profilmélységnél érdemes új abroncsra váltani.

A választásnál ne elsősorban az árakat vegyük figyelembe, hanem a vezetési stílusunkat. Ha mindennap vezetünk, akkor prémium vagy középkategóriás abroncsban érdemes gondolkodni, olcsó abroncsot csak akkor vegyünk, ha csak heti pár alkalommal közlekedünk az autónkkal. Az abroncsok minőségét is vegyünk figyelembe a vásárlás előtt. Célszerű a téli gumi teszteket is figyelni, hogy valós képet kaphassunk az abroncsok minőségéről és teljesítményéről.

Ahogy télen érdemes vezetni

Talán azt mondani sem kell, hogy a téli vezetés nagyobb odafigyelést igényel. Általánosságban elmondható, hogy négy autóból csak háromra kerül fél téli gumi a hideg időszakban, tehát arra kell készülünk, hogy egyes esetekben hosszabb lesz egy autó fékútja. Emiatt, és persze az alapvető biztonsági szabályok értelmében is, ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy betartsuk a követési távolságot.

Amire szintén érdemes figyelni, az a láthatóság. A téli időszakban lényegesen gyengébbek a látási viszonyok, így érdemes a városi forgalomban is bekapcsolni a tompított fényszórókat.

Vissza a kategória főoldalra