2024. május 14., kedd

Mikor lesz érdemes téli gumira váltani az időjárási előre jelzések alapján?

Reklám - Publikálva: 2023-04-06 07:20 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Bár már a nemzetközi abroncsteszt eredmények legtöbbje nyilvános, többek között az ADAC téli gumi teszteredmények is, a téli gumik autóra történő felszerelése még várat magára. A legtöbben még nyári gumikkal közlekednek, ami még egyáltalán nem mondható veszélyesnek, hiszen az időjárás ősszel meglehetősen kegyes volt hozzánk. Az időjárási előrejelzések szerint az idei tél is hasonlóan enyhe lehet, mint az elmúlt években, és túl sok hóra sem érdemes számítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megússzuk az abroncscserét az idei évben.

Hamarosan mindenképp érdemes lesz téli gumira váltani, hiszen akármilyen enyhe is a téli időjárás, a nyári gumik nemsokára már nem lesznek megfelelőek. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá kerül, akkor a nyári gumikat téli gumira érdemes cserélni. Ezért is lesz olyan lényeges az időjárási előre jelzések figyelése, hiszen ennek segítségével fogjuk tudni eldönteni, hogy várhatóan mikor is célszerű lefoglalni egy időpontot a gumiszervizbe.

Mit mondanak a szakemberek, mikor várható a tartós 7 fok alatti hőmérséklet?

Az eddigi őszi időjárás meglehetősen kegyes volt hozzánk, és amíg az elmúlt években már október végén eljött a téli abroncsok ideje, addig idén még november elején is kellemes meleg idő volt a legtöbb napon. Ám az időjárás előrejelzés szerint a következő időszakban bizony megérkezik a hűvösebb őszi idő, és a hőmérséklet reggelente már bőven 7 fok alá esik, és napközben sem lehet 10 foknál magasabb hőmérsékletre számítani. Ennél fogva november közepére, de a végére már biztosan időszerű lesz a téli gumi.

Még mindig sokan vannak, akik inkább megvárják az igazán hideg, téli napokat a gumicserével, de a helyzet az, hogy az abroncsgyártók szerint a 7 fok alatti hőmérséklet is már hidegnek számít egy nyári guminak.

Hogyan befolyásolhatja az új gumi vásárlását az időjárás előrejelzés?

Természetesen az időjárás előre jelzés nemcsak abban lehet hasznos, hogy eldöntsük, mikor váltsunk téli gumira, hanem az új abroncs megvásárlásánál is. Mivel enyhe télre számíthatunk, így nem feltétlen lesz szükség kemény telekre való téli gumira a hazai közlekedéshez. Megfelelő lehet egy általános téli gumi is, melyből természetesen bőven van választék.

Természetesen a választást ne csak az időjárási tényezők befolyásolják. A nemzetközi abroncstesztek eredményeit is érdemes figyelni. A 2023-as ADAC teszten például a 205/60 R16 méretben a DUNLOP WINTER SPORT 5, MICHELIN ALPIN 6, GOODYEAR ULTRAGRIP 9+, CONTINENTAL WINTERCONTACT TS 870 P, HANKOOK WINTER I*CEPT RS3 W46, BRIDGESTONE BLIZZAK LM005, FIRESTONE WINTERHAWK 4 abroncsok érték el a legjobb teljesítményt, míg a 225/45 R17 méretben a CONTINENTAL WinterContact TS 870, MICHELIN ALPINE 6, GOODYEAR UltraGrip Performance + és DUNLOP TÉLI SPORT 5 abroncsok végeztek az élmezőnyben. Ezeket az abroncsokat mindenképp célszerű számításba venni, de más téli gumi teszt eredmények is segíthetik a döntésünket.

Vissza a kategória főoldalra