2024. április 19., péntek

Középszintű felhők (Cm)

A 2.5 és 6 km között képződő felhőket értjük bele ebbe a kategóriába. Két klasszikus típust sorolunk ide, amelyek alto-előtagot kaptak. Azonban nemcsak e két fő felhőfajta található ebben a rétegben, mivel több olyan is létezik, amelynek felhőalapja alacsonyabb szinteken található, de a tetejük bőven felnyúlik ebbe a rétegbe is.

[Cm 6] - Altocumulus cumulogenitus vagy cumulonimbogenitus (Ac6)

pic
Ugyanaz, mint az Sc4, csak középmagas szinten. Kialakulása többféle lehet. Leggyakrabban olyankor alakul ki, amikor a középmagas szinten egy inverziós záróréteg található, amibe az emelkedő Cu-felhők beleütköznek, és elkezdenek szétterülni. Ha a zivatarfelhők leépülnek, csapadéktartalmukat kiadták, alapjuk jelentősen megemelkedett, határozott csapadéksáv már nem figyelhető meg alattuk, akkor szintén Ac6 (cbgenitus) felhőzetről beszélünk . De azok a kis középmagas szintű felhőfoszlányok, amelyeket a magassági szél fúj le akár egy tornyos congestusról, akár egy zivatarfelhőről, azok szintén ebbe a kategóriába tartozó felhők. A zivatarfelhők oldalán időnként kialakuló, ún. felhőgallérok szintén Ac6-os kódszámmal rendelkeznek. Csapadékot nem adnak (a még létező Cb középmagas részeiből hullhat csapadék, de ezeket külön nem adjuk meg, hanem a Cb részeként tekintjük).

További Középszintű felhők (Cm)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Utolsó észlelés

2024-04-19 14:09:12

Ercsi

15.9 °C

31502

RH: 39 | P: 1012.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

119967

Hírek, események

Jelentős lehűlés érkezik!

Időjárás-változás | 2024-04-12 18:51

pic
A hosszan tartó nyárias idő miatt szinte már el is felejtettük, hogy még csak tavasz van, de most garantáltan emlékeztet rá minket az időjárás! Nézzük a részleteket.