2024. április 19., péntek

Középszintű felhők (Cm)

A 2.5 és 6 km között képződő felhőket értjük bele ebbe a kategóriába. Két klasszikus típust sorolunk ide, amelyek alto-előtagot kaptak. Azonban nemcsak e két fő felhőfajta található ebben a rétegben, mivel több olyan is létezik, amelynek felhőalapja alacsonyabb szinteken található, de a tetejük bőven felnyúlik ebbe a rétegbe is.

[Cm 2] - Altostratus opacus - vastag lepelfelhő vagy Nimbostratus - esőrétegfelhő (As2, Ns2)

pic
Vastag, sötét, homogén vagy enyhén hullámos felhőréteg, amelyen a Nap és a Hold nem világít át. Ha az altostratus megvastagszik, ebből alakul ki a nimbostratus, aminek alapja általában alacsony szinten található. A hatályos kódolási szabályok értelmében a Ns-t a középmagas felhőtípusba sorolják, de alapját természetesen meg lehet adni alacsony szinten is. Csak kivételes esetekben adható 8 oktánál kisebb mennyiségben, jellemzően az egész eget takarja. Eső, hó, havas eső, fagyott eső hullhat belőle (minden, ami nem záporszerű csapadék) akár közepes, vagy erős intenzitásban is, ami elsősorban a Ns-ra igaz, ugyanakkor az As opacusból legfeljebb gyenge–közepes intenzitásban hullhat csapadék. Holdtalan éjszakákon csak nagyon nehéz megkülönböztetni a vastag altostratust és a nimbostratust. Ha nem hullik belőle csapadék, akkor a réteg megegyezés szerint As-nak észlelendő.

További Középszintű felhők (Cm)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Utolsó észlelés

2024-04-19 14:09:12

Ercsi

15.9 °C

31502

RH: 39 | P: 1012.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

119967

Hírek, események

Jelentős lehűlés érkezik!

Időjárás-változás | 2024-04-12 18:51

pic
A hosszan tartó nyárias idő miatt szinte már el is felejtettük, hogy még csak tavasz van, de most garantáltan emlékeztet rá minket az időjárás! Nézzük a részleteket.