2017. január 21., szombat - Ágnes napja van
napkel 07:21

Heréd

vikarel

2017-01-21 22:45:35

-16,0 °C

MetNet kislexikon

A szabályos észlelés, azaz észlelési segédlet III.

A felhőzet mennyiségének meghatározása:

A felhőzet mennyiségét az égbolt nyolcadrészeiben kell kifejezni, azaz oktákban.
Tanács: Gondolatban az égboltot osszuk négy részre, azaz negyed cikkekre.
A becslést negyedcikkenként végezzük el, a kapott eredményeket összegezzük.
(egy negyed cikkely 2 oktát foglal magában, azaz pl. 1+2+0+1= 4 okta felhőzet, azaz közepesen felhős ég).
A felhőborítottság kategóriái a kislexikonban megtalálhatók.

A szélerősség meghatározása:

A szélerősség tapasztalati úton történő meghatározására a 12 fokozatú Beaufort-skálát használjuk link: http://ballon.hu/dokument/beaufort-skala.pdf , a metnet.hu kislexikonjában link: http://www.metnet.hu/?q=newlex&a=showall ez alapján vannak kerekítve, meghatározva a szélkategóriák.
Fontos, hogy a szélerősség az észlelést megelőző 10 perc szélerősségének átlagát jelenti, azaz nem a pillanatnyi széllökéseket. A lökések erejét csak megjegyzésként kell rögzíteni az észlelésben.

Látástávolság meghatározása:

A látástávolság az a legnagyobb távolság, melyben a megfelelő méretű (0,5°-os szögátmérőjű) tereptárgyak még szabad szemmel felismerhetőek.
Tanács a min. 0,5°-os szögátmérőjű tereptárgyak meghatározására: Egy átlátszó műanyaglapra 7,5mm átmérőjű kört rajzoljunk, ezt kinyújtott karral a kiválasztott tereptárgyra irányítjuk, a vizsgált tereptárgynak minimum be kell töltenie a berajzolt kört.
Az 1000m és az annál kisebb látástávolság esetén beszélünk ködről.
A köd esetében meg kell különböztetni a nyílt és a zárt ködöt.
A nyílt köd esetében látszik az égbolt kékje vagy csillagok, de szemmagasságban már csak néhányszáz méter a vízszintes látástávolság.
Zárt köd esetében azonban már az égbolt sem látszik.

Csapadékhullás jellegének eldöntése:

A folytonos és egyenletes (eső vagy hó) ill. a záporos csapadékhullás között az intenzitás a döntő különbség.
A folytonos jelleg esetén az intenzitás nem vagy csak alig változik, ugyanakkor a záporos jelleget a gyors intenzitásváltozások jellemzik.
A záporos csapadékhullás kezdete és vége gyors, éles határvonallal jellemezhető folyamat, ugyanakkor a folytonos csapadékhullásnál ez lassabban, elnyújtottabb átmenettel valósul meg.
Az említett típusokat csepp ill. pehely átmérő szerint is meg lehet különböztetni, a záporos jelleg esetén általában nagyobb a csepp és pehelyméret, mint a folytonos jelleg esetében.

Az UV-sugárzás mérése:

Az UV index segítségével könnyen meg tudjuk határozni a Napból érkező ultraibolya sugárzás veszélyességi szintjét. Az UV index megadja, hogy a Napból a föld felszínére érkező maximális sugárzásának a becslését.
A föld felszínét érő UV sugárzás mennyisége a nap folyamán változik.
A legmagasabb sugárzást általában a déli órákban mérhetjük, ugyanis ebben az időben a legnagyobb a napsugarak beesési szöge. Ezt a sugárzást egy UV mérő műszer segítségével határozhatjuk meg. A műszer érzékelőjét a Nap felé kell fordítani és a műszert, vízszintesen kell elhelyeznünk. Nagyon fontos, hogy a műszer érzékelőjét ne a Napba fordítsuk, mivel így nem kapunk valós adatot. A sugárzást borult időben is mérhetjük.
Az UV indexnek a skálája 1-től 10-ig terjed. Minél magasabb ez az érték, annál erősseb UV sugárzásnak vagyunk kitéve, a bőrünkre, pedig káros hatása van, ezért nyári időszakban, dél időben ajánlott az árnyékba húzódni!

Az UV sugárzás veszélyességi szintjei:
0,1-2,9- Alacsony (Low)
3,0-4,9- Mérsékelt (Moderate)
5,0-6,9- Erős, magas (High)
7,0-7,9- Nagyon erős, nagyon magas (Very high)
8,0 felett- Extrém (Extreme)

Vissza a kislexikonba

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40087

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.