2017. január 23., hétfő - Zelma, Rajmund napja van
napkel 07:19

Kunszentmiklós

B.Kimi

2017-01-23 19:50:05

-6,5 °C

RH: 82 %  P: 1026.0 hPa

MetNet kislexikon

Ekvivalens potenciális hőmérséklet

(röviden: ekvipotenciális hőmérséklet) Az a hőmérséklet, amit a levegőelem felvenne, ha az ekvivalens hőmérséklet (lásd ekvivalens hőmérséklet) elérése után nyomását 1000 hPa-ra változtatnánk (környezetével való hőcsere nélkül). Mivel általában magasabb légrétegek nedvességét vizsgáljuk, így az 1000 hPa-os nyomás eléréséhez nyomásnövekedést kell előidéznünk, ami további hőmérsékletnövekedéssel jár, így az adott légelem ekvipotenciális hőmérséklete mindig nagyobb az ekvivalens hőmérsékleténél. Azt mondhatjuk, hogy adott nyomáson a levegő ekvipotenciális hőmérséklete függ a nedvességtartalomtól illetve az aktuális hőmérséklettől. Ha ugyanazon nyomáson egy légelem ~-e nagyobb a másikénál, az kétféle dolgot jelenthet: egyrészt melegebb lehet, illetve nagyobb lehet a nedvességtartalma.
Az ~ főként a feláramlások tanulmányozásánál fontos paraméter, mivel - jó közelítéssel - a felhőben az emelkedő levegőben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek során az ekvivalens potenciális hőmérséklet nem változik. Ennek oka az, hogy a felhőben a légelem emelkedésekor a kicsapódó víz eltávozik a rendszerből, a keletkező hő pedig hozzáadódik a légelem által képviselt rendszerhez. A feláramlás végkimenete pedig az az állapot lesz, amikor az összes nedvesség távozik a rendszerből, a hő pedig átadódik a légelemnek. Ha ezt a légelemet leszállítjuk az 1000 hPa-os szintre, akkor értelemszerűen az ekvivalens potenciális hőmérsékletet kapjuk meg. Azaz az ekvipotenciális hőmérséklet úgy is felfogható, mint az adott feláramlás egyetlen lehetséges „végkimenetele”, így a kérdéses mennyiséget a felhőben zajló konvekciót jellemző olyan paraméterként használhatjuk, ami univerzális a feláramlás során.
A ~, mint paraméter igen fontos mennyiség a meleg nedves szállítószalag (lásd meleg nedves szállítószalag) tanulmányozásánál is. A szállítószalagban általában meleg nedves levegő emelkedik, hasonló folyamatokat produkálva, mint a felhőkben, így az ~ ezen folyamatoknál is állandónak tekinthető. A szállítószalag vizsgálatánál egy kitüntetett ekvipotenciális hőmérsékleti érték magasságának változásából lehet következtetni a szállítószalag emelkedési tulajdonságaira.
A ~ emellett még jól alkalmazható frontok analizálására, a hideg száraz, illetve a meleg, nedves területek elkülönítésére az analízis térképeken.

Vissza a kislexikonba

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40092

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.