2024. április 16., kedd

Szezonnyitó viharvadászat

Viharvadászat - Publikálva: 2017-04-06 17:11 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Eljött az idõ, amire a hazai viharvadászok már nagyon régóta várnak.. az elsõ említésre méltó zivataros helyzet. 

Az elõrejelzések alapján kedden nedvesebb, labilisabb levegõ érkezett Magyarország területére, a feltételek pedig adottak voltak a zivatarképzõdéshez, így viharvadászatra alkalmas helyzetnek nyilvánítottuk a keddi napot. A csapatunk egy része szabaddá tette magát, így készenlétben vártunk. Elsõdleges célterületként a Velencei-tó és a Balaton keleti medencéje közötti területet jelöltük ki.

Korán reggel indult a mûsor, Szolnok környékén pattantak ki az elsõ záporok, amik folyamatosan nyugat felé haladtak. Monoron gyenge záporra ébredtem, ami már rögtön gyönyörû szép látványt nyújtott. Drónnal és kamerával felszerelkezve rohantam az udvarra, néhány képet készíteni:

 

 

 

 

Miután elvonult azonnal összepakoltam és indultam Perkátára. Menet közben folyamatosan a záporok hátoldalát láttam, utol nem sikerült érni, de talán nem is baj, már javában gyengülõben voltak.

Perkátára érve gyors helyzetelemzéssel kezdtünk, majd továbbmentünk a Velencei tóra, ahol reggeli, majd további elemzés következett. Eközben Lacit elérték a záporok Siófokon:

 

 

Mi tovább várakoztunk, bõven idõben voltunk, a komolyabb akciót a délutáni óráktól vártuk. A környéken folyamatosan gyenge záporos próbálkozás volt, de a valószínûleg száraz légkör miatt érdemleges akció nem volt. Egy gyengébb zápor vonult végig pont elõttünk.

 

 

Újabb helyzetértékelés során úgy döntöttünk, hogy a Balaton keleti partjára helyezzük "táborunkat", immáron Lacival együtt. Kelet felé komolyabb konvekció indult be, így egy mezõn várakoztunk a megfelelõ pillanatra. Szépen növekvõ gomolyfelhõk, egyre jobban aktivizálódott a légkör.

 

 

 

Nézelõdés

 

1 órás várakozás után viszont percek alatt "robbant" a légkör. A mellettünk növekedõ gomolyból (aminek végignéztük az útját) egyszer csak villámtevékenységet észleltünk, a blitzortung szerint 4-5 km-re. Öröm és boldogság, a létezõ legjobb helyen voltunk és a szezon elsõ dörgését sem volt utolsó meghallani, fél év holtszezon után. Azonnal utána akartunk menni, viszont ebben a pillanatban a szinte felettünk lévõ gomoly is brutális növekedésbe kezdett, és már kopogott is a fejünkön a nagycseppes zápor.

 

 

 

 

Menet közben a déli cella erõsen távolodott tõlünk, viszont északi irányban újabb zivatar fejlõdött, a radar és a mûholdkép is meggyõzõ volt, így Veszprém környékén terveztük az elé vágást. Versenyfutás következett az idõvel. A délután 4 órási csúcsforgalom miatt nehézkesen tudtunk haladni észak felé. A kedvezõtlen helyi viszonyok miatt úgy döntöttünk, hogy oldalról nézzük végig a zivatart, ami így is gyönyörû volt.

 

 

 

 

 

Miközben a képeken látott cella folyamatosan gyengült, a Balaton keleti medencéje fölött, Balatonfüred és innen dél felé villámtevékenységet jeleztek a villámtérképek. Rövid tanakodás: honnan nézzük meg? honnan lehetne a legoptimálisabban látni? Az északi part mellett döntöttünk, az Óvári messzelátó volt a célállomás. Késõ.. a vihar tovább vonult délnyugat felé, a dörgést hallottuk, a villámlás is 2-4 km-re volt "csak", de a rossz terepviszonyok miatt nem nyílt rá tökéletes kilátás. Mivel a radarkép viszonylag durva volt, ezért nem mentünk utána, nem akartunk belemenni a jégesõbe, amúgy is kelet és észak felõl is keletkezés volt, ami irányban is jó nekünk. Újabb kivárás következett. Mint utólag kiderült, hiába. Az északi cella mindössze gyenge záport produkál, a keleti pedig teljesen bedöglött, így nem volt más hátra, mint kárfelmérni Tihany környékén.

 

 

 

A Tihanyi félszigetre érve megdöbbentõ látvány fogadott minket. Az elõrejelzésekkel ellentétben, heves kategóriát elérõ jégesõ nyomaira bukkantunk. (3-3,5 cm). A fák rügyeit is megsínylették ezt a délutánt.

Nyugat felé a naplementében még csapadéksávot láttunk, illetve ebbe az irányba volt pár lecsapó villám is, de sajnos ez is hamar elgyengült. Mivel úgy tûnt hogy ezzel stabilizálódott a légkör, így mi is lassacskán hazaindultunk. A Balatonvilágosi magas partról még megpróbáltunk villám fotózni (a Bakony felett újabb keletkezés volt), de mivel nagyon messze volt, és nem tûnt hosszú életûnek, ezért itt nem folytattuk tovább tevékenységünket.

 

 

 

 

 

(A jég pusztítása)

 

(Jégesõ utáni pára)

 

(Csapadéksáv észak felé)

 

(GPS log)

 

Összességében egy jó kis vadászat volt, áprilishoz képest egész szép akcióban volt részünk. Remélem a folytatás is hasonló lesz.

Írta: Tiszavölgyi Dávid 

Vissza a hírek főoldalra