2024. április 18., csütörtök

Viharos idõk

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-02-28 11:06 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A tél nagy részében jellemzõ anticiklon-uralom után február végére megmozdult a légkör Közép-Európa felett. Már a múlt héten is frontok sora követte egymást, idõnként erõs széllel, több-kevesebb csapadékkal és jelentõsebb hõmérséklet-ingadozásokkal, ez pedig ezen a héten sem lesz másként.

Egy erõs hidegfront nyitja majd a tavaszt, mely rögtön március 1-jére virradó éjszaka vonul át felettünk. A front elõtt viharos idõvel búcsúzik a február és a tél, hiszen többfelé megerõsödik, különösen a Dunántúlon viharossá is fokozódik a délnyugati szél, jelezve a markáns front közeledtét. A széllel azonban fokozódik a melegadvekció is, így az ország legnagyobb részén 15 fok köré vagy fölé, sõt délen, délkeleten helyenként 20 fok közelébe emelkedik a hõmérséklet. Éjszaka aztán a légnyomás helyett már az esõ fog majd esni, sõt a front helyenként konvektív eseménnyel is járhat, mivel vonalában éles összeáramlás fejlõdik ki, illetve több szinten is erõs örvényességi advekció kíséri majd, kompenzálva a csekélynek ígérkezõ labilitást. Így a front mentén várhatóan egy vonalas, záporos jellegû csapadékrendszer fejlõdik ki a Dunántúlon, melyet helyenként akár dörgés-villámlás is kísérhet majd.

A hidegfront éles csapadékzónája a Dunántúlon éjszaka (ZAMG ALARO modell)

 

A hidegfront vonalában érkezõ jelentõs örvényesség 700 hPa-on

 

A front keleten már csendesebbnek ígérkezik, de ott is jelentõsebb mennyiségû csapadék hullhat, akár csak a Dunántúlon. Mögötte nyugat felõl szerdán (1-jén) napközben megkezdõdik a felhõzet csökkenése, de a magasban beáramló hideg levegõ fokozza majd a labilitást, így a napsütés hatására gomolyfelhõk képzõdnek. Ezekbõl nyugaton elszórtan még kialakulhat zápor, akár jég- vagy hódara kíséretében, sõt egy-egy erõsebb gócot zivatartevékenység is kísérhet.

A hidegfront mögött kis mértékben labilizálódó légkör a Nyugat-Dunántúlon szerda délután

 
A labilitás mellett nedvesség-konvergencia is segíthet majd a front mögötti záporok kialakulását nyugaton

 

Alig vonul el azonban a hidegfront, csütörtökön (2-án) már egy újabb, északra elhúzó gyors mozgású ciklon meleg- és hidegfrontja követi majd. Ezek azonban csak érintik hazánkat, így legfeljebb északon lehet kisebb esõ, noha sokfelé lesz erõsen felhõs az ég. A délnyugati szél újfent megélénkül, de ezúttal elmaradnak a viharos lökések. Bár nem sokáig, hiszen a hét végén egy tõlünk nyugatra lévõ ciklon közelít meg bennünket, melynek elõoldalán ismét fokozódik a délies áramlás, többfelé élénk vagy erõs, helyenként viharos széllel számolhatunk. Ez az áramlás azonban meleg levegõt hoz majd, így ismét 15 és 20 fok közé emelkedik majd a hõmérséklet.

Szombaton ismét több helyen erõs, északnyugaton viharos szél várható


Vasárnap sok helyen meghaladja majd a csúcshõmérséklet a 15, 16 fokot

 

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

 

Vissza a hírek főoldalra