2024. április 19., péntek

Idõjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-01-06 18:31 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idõ.

A hazánkat elérõ szibériai eredetû hideg levegõ vasárnapra nyugalomba jut, gyengül a légmozgás, azonban nyugat felõl újabb változás közeleg. Egy gyengülõ melegfront felhõzete éri el a Dunántúlt, aminek hatására vasárnap elsõsorban a Dunántúlon számíthatunk havazásra (1. ábra), nem nagy mennyiségben, de fõleg az északnyugati országrészben 5 centi körüli hó is hullhat.

(1. ábra: Csapadék térkép)

 

Itt kell megemlíteni, ugyan nagy bizonytalanság mellett, de elõfordulhat, hogy a Bulgáriában, illetve Romániában jelentõs havazást okozó ciklon felhõzete hétfõ hajnalban a keleti országrészben havazást okozzon. További havazásra még szerdán számíthatunk, bár mennyisége egyelõre nem tûnik jelentõsnek.

Ami a hideget illeti, a mai modell futások alapján a rendkívül hideg levegõ szerda estig szinte biztosan Közép- és Kelet-Európa felett fog örvényleni (2. ábra), ezért csütörtök délig valószínûleg mindenütt marad a fagyos idõ, enyhülésre ekkortól számíthatunk, de igazán enyhe idõszak most még hosszabb távon sem látszik. Kijelenthetjük, hogy a következõ 10 napban szinte biztosan marad a téli idõ.

(2. ábra: A felettünk elhelyezkedõ hideg levegõ)

Vissza a hírek főoldalra