2024. április 20., szombat

Milyen idõt hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-29 23:39 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A fehér szakállú, prémbundás, szánon érkezõ Mikulás, más néven Télapó figurája élénken él a fantáziájában azoknak is, akik már egy ideje kinõttek a gyerekkorból. A Mikulás  mindannyiunk gondolatvilágában örökre összekapcsolódott a havas, hideg téli idõjárással, a puhán hulló, keringõ hópelyhekkel, hósipkás háztetõkkel, fehér tájjal. Emiatt a december ötödikének estéjére, december hatodikára várható idõjárás közérdeklõdésre tarthat számot. Megrázza a szakállát idén a Télapó, avagy nem? Erre a kérdésre próbálunk választ adni a meteorológia tudománya segítségével.

                                                                                                   

Szent Miklós püspök szobra a belgiumi Sint Niclaas-ban (Wikipédia)

 

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy igen nagy valószínûséggel az idén nem fog hullani a hó sem Mikulás napján, sem annak elõestéjén. A téli idõjárás másik kelléke, a hideg, a fagy azonban nem hiányzik majd. Nézzük, hogy miért:

 

   
                      

A december 5-re, estére várható légnyomás és geopotenciál-eloszlás Európa térségében GFS szerint

 

 

                                         

Ugyanekkor a 850 hPa-os nyomásnívóra várható hõmérsékletek GFS szerint

 

Az elõrejelzési térképek alapján térségünk egy fejlett anticiklon központi területében helyezkedik majd el, és ezt a központi területet a magasban is jórészt hideg levegõ tölti ki. Az izobár-térképet látva nem meglepõ a következõ kép:

 

                                 

Csapadékos és száraz területek Európában december 5-én az esti órákban GFS szerint

 

A térségünket fedõ fejlett anticiklonnak megfelelõen várhatóan messze elkerülnek az erõsebb csapadéktömbök. Számottevõ csapadék országunkban december 6-án, egész nap sem ígérkezik. Hozzá kell tenni, hogy december elsejére az északkeleti országrészben egyelõre bizonytalan mennyiségû csapadék várható, és ennek legalább egy része az Északi-középhegységben hó formájában hullik majd. Az esetleges vastagabb hótakaró a magasabban fekvõ területeken átvészelheti a következõ, enyhébb napokat, ezért az északi hegyvidék egyes területein fehéren érkezhet a Miklós nap. Kis valószínûséggel a Tiszántúl északi részein is maradhat mutatóba némi hófolt. Az ország túlnyomó részén azonban ez  egyáltalán nem várható: "fekete" táj fogadja Télapót.

 

Ami jelenleg a legvalószínûbb, hogy derûs, csendes, de hideg délutánt követõen érkezik el december 5-e estéje, a Mikulás-est. Már kora este elég "ropogós" fagy várható szerte az országban:

 

       
                                       

A december 5-re, késõ délutánra várható hõmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint    

 

Miklós napon várhatóan csípõs reggelre kelünk:

 


                       

  A december 6-ra, kora reggelre várható hõmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

A légmozgás az ország középsõ és déli területein kifejezetten gyengének ígérkezik:

 

 

Szélirány és sebesség december 6-án kora reggel az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Az éjszaka valószínûleg mentes lesz a középszintû felhõzettõl:

 

    

A középszintû felhõzet mennyisége a december 6-ra virradó éjszaka GFS szerint

 

Az alsó légrétegek kifejezetten szárazak lesznek:

 

 

A december 6-ra virradó éjszaka valószínû harmatpontok Európában GFS szerint

 

Ezek szokatlanul alacsony harmatpont-értékek, ez is hideg, igen száraz kontinentális légtömeg jelenlétére utal. Az ugyanekkorra várható relatív páratartalom is a levegõ száraz voltát mutatja:

 

        

 

A december 6-ra virradó éjszaka várható relatív páratartalom Magyarországon az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Mindezek elég jól megrajzolják a Mikulás-este, és a rá következõ reggelen beköszöntõ idõjárás arculatát. A gyengén felhõs, vagy derült ég ellenére, hála a száraz levegõnek, köd vagy rétegfelhõzet képzõdése nem valószínû. A kifejezetten fagyos reggelen azonban elõfordulhat a talaj közelében párásság, a szélcsendes helyeken esetleg sekély köd is. Mindez erõteljes dérképzõdéssel járhat, emiatt Mikulás napján reggel a hó hiányának dacára több helyen enyhén kifehéredhet a táj. Néhol a hangulatos, gyönyörû zúzmara-képzõdés sem elképzelhetetlen. Mint ahogy az sem, hogy jégvirágos ablakokban legyenek láthatók a csokifigurák, virgácsok.

 

Összességében: bár idén havat nem hoz a Mikulás, ez a kedves gyerekünnep mégis a szebbik, hangulatos arcát fogja várhatóan felénk mutatni.

 

Térképek forrása: OMSZWetterzentrale

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

Vissza a hírek főoldalra