2024. április 24., szerda

Hidegbetörés a láthatáron

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-25 21:02 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Vasárnap hidegfront érkezik. Hátoldali áramlási rendszerében szárazabb, a szokásosnál több fokkal hidegebb levegõ érkezik a Kárpát-medencébe. 

A Kárpát-medencétõl északra-északkeletre egy erõs ciklon örvénylik. A hozzá tartozó, hosszan elnyúló hidegfronti szakasz vasárnap éri el hazánkat. 

 

A 985 hPa-os központi nyomású ciklon és a hozzá tartozó hidegfront helyzete vasárnap 12 UTC-kor

 

Vasárnap a hidegfront hatására a nap nagy részében erõsen felhõs lesz az ég, és elszórt jelleggel lehet számítani kisebb esõre, záporesõre. Jelentõsebb felhõzetcsökkenés az esti óráktól kezdõdik majd. A változás a délelõtti óráktól megy végbe, amikor a szél átfordul északnyugatira és megélénkül, fõleg a Dunántúl középsõ és északi területein meg is erõsödik.

 

A lehûlés fuvallatai  

 

Vasárnap estétõl a hidegfront hátoldali áramlási rendszere fog dominálni. A felhõzet csökken, és északnyugat felõl megkezdõdik a hidegebb levegõ beáramlása. Hétfõre virradó éjszaka jobbára derült, gyengén felhõs lesz az ég felettünk, és napközben is folytatódik a többnyire derült idõ. A megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl keleten alakulhat ki elszórt jelleggel hózápor. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet -3, +2 fok között fog alakulni (északon lesz a leghidegebb), délután pedig az elõzõ napokhoz képest érezhetõen hideg lesz, ugyanis +2, +4 fok között alakul majd a hõmérséklet. 

 

ECMWF modell hõmérséklet-elõrejelzése hétfõ délutánra. Ezekhez a hõmérsékleti értékekhez a Dunántúlon erõs, a Duna vonalától keletre élénk szél fog társulni, így a hõérzetünk jóval fagypont alatt alakul majd

 

Keddre virradó éjszaka, illetve napközben is folytatódik a gyengén felhõs, derült idõ. Így az idõjárás "lehetõséget ad" arra, hogy a hõmérséklet reggelre igen mély tartományokba süllyedjen le. Mivel már nem csak az északi területeken hódít teret magának a hideg levegõ, hanem másfelé is, így a legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet -10, -5, a legmagasabb nappali hõmérséklet 0, +3 fok között alakulhat majd. Élénk marad az északnyugati szél. Csapadék a megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl északkeleten fordulhat elõ kisebb havazás, hózápor formájában. 

 

 

Az ECMWF modell harmatpont elõrejelzése. Kedden a legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet a térképen látott tartományokban alakulhat

 

Szerdán változás kezdõdik idõjárásunkban. A Nyugat- és részben Közép-Európa fölé helyezõdõ magasnyomás északi peremén nyugat felõl enyhébb, nedvesebb levegõ érkezik a Kárpát-medencébe. Az enyhülés szerdán egyelõre csak a magasban következik be. Csütörtökön már érezteti hatását az enyhébb, nedvesebb levegõ. Ekkor az ország északi, északkeleti részein többfelé lehet vegyes, a magasabban fekvõ helyeken szilárd halmazállapotú csapadék. A szerdai napon a legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet -10, -3 fok között alakul majd, délután pedig 0, +4 fok lesz. A nyugati-délnyugati szél mérsékelt marad.

 

Csütörtökre már érezteti hatását az enyhébb levegõ, így éjszaka -3, +2 fok közzé csökken a hõmérséklet, délután +1, +7 fok lesz. Hûvösebb északkeleten, melegebb délnyugaton lesz. 

 

Csütörtökre teret hódít magának a nyugat felõl érkezõ enyhe levegõ. Hatására a Dunántúlon kevesebb, keleten több helyen kell még fagyra készülnünk

 

 

 Mikor érkezhet újabb adag hideg levegõ? 

 

 

 

A Budapestre vonatkozó fáklyadiagramról jól leolvasható a jövõhét csütörtökön bekövetkezõ enyhülés. Újabb adag hûvösebb levegõ a jövõ hét végén érkezhet. 

 

Térképek forrása: UKMET, OMSZ, WeathercastWetterzentrale

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra