2024. április 19., péntek

Átlagnál hûvösebb és csapadékosabb október

Érdekességek - Publikálva: 2016-11-24 11:23 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Második õszi hónapunkon a hõmérséklet 0,5-2 fokkal az átlag alatt zárt, illetve a havi csapadékmérleget tekintve jóval csapadékosabb volt.

Október hónapunk elsõ napja igazi nyári idõt hozott. Sokat sütött a Nap, a legmagasabb nappali hõmérséklet országos szinten 23-28 fok között alakult. A legmelegebb délen, a leghûvösebb északnyugaton volt. 

 

Októberi nyár

 

2-án változás kezdõdött idõjárásunkban. Nyugat felõl egy ciklonális mezõ érte el hazánkat. Csütörtökig (6-a) az ország egész területén esett jelentõs mennyiségû csapadék, sõt 5-én a megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl több helyen megjelentek az idei "téli" szezon elsõ szilárd halmazállapotú csapadékalakjai. A fõváros térségében és a Dunántúlon több helyrõl adtak jégdarazáporról, hódarazáporról jelentést, sõt 6-án reggelre Kékestetõn leesett az elsõ hó. A reggeli órákban a hótakaró vastagsága ott elérte a 3 centimétert. Érdekességképpen azt is érdemes megemlíteni, hogy a mérések kezdete óta az október 6-i idõpont az, amikor második legkorábban esett le Kékestetõn az elsõ hó, így a meteorológiai méréseket tekintve részben "történelmi pillanatnak" lehettünk tanúi. A ciklonális mezõbõl összességében a nagyobb mennyiségû csapadék keleten és északon esett. 

 

Viszonylag korán érkezett az elsõ hó Kékestetõre

 

12-én délnyugat felõl mediterrán ciklon érte el hazánkat, így egyre többfelé eleredt az esõ. A ciklonból a legtöbb csapadék a Dél-Alföldön esett. A MetNet mérõhálózata alapján Szegeden 31,8 mm csapadékot mért Trebor észlelõnk. 

 

14-én újabb mediterrán ciklon érkezett délnyugat felõl. A ciklon elõoldalán meleg, nedves léghullámok áramlottak be a Kárpát-medencébe. A meleg levegõnek köszönhetõen a déli, illetve a keleti országrészben napközben többfelé 20 fok közelébe emelkedett a hõmérséklet. A meleg levegõ mellé labilitás és nedvesség is társult, így a délnyugati országrészben és a Balaton környékén gyengébb zivatarok is kialakultak. 

 

Sprinterx2 fényképe Fonyódról

 

17-én a Dunántúlon nagyobb területen felszakadozott, csökkent a felhõzet. Addig a Duna vonalától keletre jobbára erõsen felhõs, borult volt az ég. A távolodó mediterrán ciklon még északkeleten okozott kisebb csapadékot. A Dunántúl nyugati területein a hõmérsékletben meg is látszódott, hogy ott ekkor sokat sütött a Nap. Itt a délutáni órákra 15-19 fok közzé emelkedett a hõmérséklet, néhol 20 fok is volt. Ezzel szemben keleten észlelõink 6-14 fokos maximum-hõmérsékleteket mértek. 

 

18-án nyugat felõl újabb hullámzó frontálzóna érte el hazánkat. Ekkor nyugaton már kialakult kisebb esõ, majd 19-én intenzív csapadékzóna érte el a nyugati határt. A Mosonmagyaróvár-Szombathely-Rábagyarmat vonalban és tõle nyugatra kiadós mennyiségû (20-40 mm) csapadék esett. A MetNet mérõhálózata szerint Sopronban 34,0 mm (kuvik944), Jákon 33,4 mm (Brighty), Szombathelyen 31,0 mm (zol) csapadék hullott. 20-án a csapadékzóna fokozatosan kelet felé haladt, és országszerte elõfordult további esõ. 

 

21-én, pénteken a tõlünk északra örvénylõ ciklon hullámzó frontálzónája alakította idõjárásunkat. Borongósan indult a nap, többfelé fordult elõ esõ, nyugaton, északnyugaton intenzív esõrõl is érkezett jelentés. Napközben is folytatódott a borult, többfelé csapadékos idõ, csak késõ délután, nyugaton szakadozott fel helyenként a felhõtakaró. Éjjel nyugat felõl fokozatosan megszûnt, illetve kelet, északkelet felé helyezõdött a csapadéktevékenység, ezzel párhuzamosan pedig a felhõzet is felszakadozott. Szombat hajnalra, reggelre többfelé erõsen párássá vált a levegõ, ködfoltok is elõfordultak. Reggel 8 óráig csapadéknyom és 36 mm közötti csapadék hullott nagyjából délnyugatról északkelet felé növekvõ mennyiségekkel. A legtöbb csapadékot Nyírtelekrõl (Laganus) jelentették, ahol 35,9 mm-t mutatott a mérõ.

 

Szélkerék21 fényképe Véprõl

 

A hónap további napjaiban folytatódott a csendes, õszi idõ. Igaz, hidegfrontok még elérték hazánkat, de csak szórványos jelleggel okoztak kisebb csapadékot. 

 

Idõjárási statisztikák

 

A középhõmérsékletet tekintve október hónapunk idõjárása az átlag alatt teljesített, csupán csak az ország északnyugati csücskében alakult ki pozitív hõanomália

 

Országos szinten a lehullott csapadék mennyisége október hónapban jóval az átlag felett teljesített 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra