2024. április 23., kedd

Jelentõs mennyiségû csapadék érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-04 18:56 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Szombaton délnyugat felõl gyenge melegfront érkezik, és a magasban enyhe levegõ áramlik térségünk fölé. Vasárnap viszont már hidegfront éri el hazánkat. Nyomában az ország nagy részén számíthatunk  kiadós mennyiségû csapadékra. 

Térségünk idõjárását eleinte anticiklonális hatások alakítják. Az átvonult hidegfront mögött épült fel átmenetileg ez a magasnyomás, elõzõleg azonban az ország északi megyéiben (fõleg Nógrád és Pest megye északi részein) az alacsonyan elhelyezkedõ 0 fokos szint miatt több helyen elõfordult hószállingózás, hódara, és jégdara.

 

Szombaton azonban változás kezdõdik idõjárásunkban: nyugat-délnyugat felõl melegfronti felhõzet és csapadékzóna éri el hazánkat. Ennek következtében késõ délutántól egyre többfelé elered majd az esõ.

 

   Melegfront helyzete szombaton délután

 

Vasárnapra érkezik meg a csapadék nagy része.  Ekkor még a ciklon elõoldalán helyezkedünk el, a hullámzó frontrendszer meleg oldalán.  A ciklon elõoldali melegáramlásának következtében meglehetõsen magasra emelkedik a hõmérséklet ezen a napon, többfelé 15-19 fokot mérhetünk majd. Sokfelé várható további, jelentõs mennyiségû csapadék. A lehulló csapadék mennyisége erõsen kérdéses, de várhatóan a Letenye-Paks-Debrecen vonaltól északnyugatra fog esni a legnagyobb mennyiség. A legfrissebb számítások alapján a  csapadékmennyiség tág határok között (10-30 mm) változhat, de északon kisebb körzetekben 30 mm feletti csapadékösszeg is elõfordulhat.

 

 

Melegfronti hatás következtében vasárnap  még tavaszias hõmérsékletûre melegszik fel a levegõ a GFS modell szerint

 

A 12 UTC-s GFS frissítésnél láthatjuk, hogy a modell az északi megyéket "öntözi meg" kiadós mennyiségû csapadékkal, amíg...

 

... Szegeden ennek a töredéke eshet le

 

Vasárnap estétõl a légmozgás északnyugatira fordul és megkezdõdik a hideg levegõ beáramlása is. Az északnyugati szelet országszerte élénk, több helyen erõs lökések kísérik majd. 

 

ECMWF modell alapján hétfõn napközben már hidegebb léghullámok alakítják a Kárpát-medence idõjárását. A hõmérsékleti maximumok 7-13 fok között alakulnak majd

 

 

Hétfõn kezdetben keleten még számíthatunk csapadékra, aztán elhagyja országunkat a csapadékzóna, és átmenetileg felszakadozik, csökken a felhõzet. Majd estétõl délnyugat felõl újra csapadékhullás kezdõdik. Várhatóan a csapadékos idõ kedden is kitart, de lesznek szünetek a csapadékhullásban. Ekkor a Dunántúlon (jelenleg jelentõs bizonytalanság mellett!) megjelenhet a havas esõ, a hegyekben pedig a havazás

 

Szerdától megnyugszik idõjárásunk.  Várhatóan visszatérnek az éjszakai fagyok, és  átlag alatt alakulhatnak majd a maximum-hõmérsékletek is. 

 

 A GFS fáklya szerint az átlag alatti hõmérsékletû idõ jó pár napig vendégünk maradhat

 

Térképek forrása: Wetterzentrale, UKMET, OMSZ, Eumet, Szupercella

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

 

Vissza a hírek főoldalra