2024. március 28., csütörtök

Jelentősebb éghajlati anomáliák és események (2018. március, 2018. április)

Érdekességek - Publikálva: 2018-05-27 14:06 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az idei esztendőtől kezdve a szupercella.hu-n közölt havi globális hőmérsékleti anomália elemzések ezúttal már Metnet-en is elérhetőek lesznek. A soron következő, tizennegyedik cikkben 2018 márciusáról és 2018 áprilisáról szóló ábrákat egyszerre közöljük. A nagyobb méretű kép megjelenítése érdekében kattints az képre! 

Összegzés (2018. március): 2018 márciusában - kis túlzással ugyan - az időjárás a teljes repertoárját bemutatta. Az Egyesült Államokban komoly viharok pusztítottak, tornádóval, heves jégesővel, jelentős anyagi károkat okozva. A viharoknál maradva, ám más vizekre evezve, Ausztrália térségében pedig Marcus trópusi ciklon végzett hatalmas pusztításokat, miközben "történelmi" területeket is érintett. 

Mindezek mellett kiemelendő még a Hawaii-szigeteket sújtó hatalmas esőzések, illetve az Argentínában uralkodó komoly aszály. Az átlaghőmérsékletek terén is akadtak azonban ellentétek: Európa átlagtól hűvösebb márciust produkált, míg a világ számos más pontján messze átlag feletti meleg uralkodott. További érdekességekért kattintsatok az ábrára!

 

 (Forrás: Noaa.gov)

 

Összegzés (2018. április): 2018 áprilisa már kevésbé szólt a heves viharokról, inkább a hőmérsékleti értékek nyújtották a legfőbb érdekességeket. Európa - mint, ahogy azt saját bőrünkön is tapasztalhattuk - az átlagtól sokkal melegebb áprilist produkált. Ez a tendencia egyébként Ázsiában, Dél-Amerikában, Ausztráliában is érződött, míg Pakisztánban új rekord is született. Ezzel szemben az észak-amerikai kontinens az átlagtól jó pár fokkal hűvösebb áprilissal zárt. További érdekességekért kattintsatok az ábrára!

 

(Forrás: Noaa.gov)

 

Az ábrákat fordította: Komjáti Kornél, Lázár Krisztina

Vissza a hírek főoldalra