2024. április 25., csütörtök

Nem szólt még a finálé! Újra támad a tél...

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-03-12 17:12 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Jelentős átalakulás előtt áll a Kárpát-medence időjárása. Megerősödő skandináv magasnyomás, valamint az Atlanti-óceánon tevékenykedő ciklon déli peremén leszakadó peremciklon teheti változatossá a hétvége időjárását.  

Az elmúlt napok tavaszias időjárásáért egy napok óta "egy helyben álló" atlanti ciklon a felelős. Előoldalán hétvégén meleg, de nedves léghullámok áramlottak be hazánkba. Hatására vasárnap a délnyugati megyékben több helyen 20 fokot is elérte a maximum-hőmérséklet.  

 

Vasárnap délnyugaton nem egy helyen 20 fokot is elérte a maximum-hőmérséklet

 

Nem sokáig élvezzük majd ezt a kellemes, tavaszi időt, ugyanis jelentős változás megy végbe a légkörben. 

 

A stockholmi meteogramm is a változás jeleit sejteti

 

Szerdára a skandináv magasnyomás hatására hazánkban is hidegadvekció kezdődik, így több fokot gyengül a nappali felmelegedés mértéke.

 

A megerősödő magasnyomás sejteti jeleit. Visszaesik a hőmérséklet, délután 8 és 15 fok közötti csúcsokat mérhetünk

 

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön Marokkó és Algéria térségében kialakul a peremciklon, ami a hétvége időjárásának fő meghatározója lehet

 

A ciklon helyzete szombat este 981 hPa nyomású akciócentrummal hazánktól délre 

 

A 2018.03.12-ei 0 UTC-s ECMWF modellből kinyert összcsapadék 19-e (hétfő) reggelig a főfutás alapján

 

Fő a magabiztosság... vagyis a bizonytalanság. Láthatjuk a sármelléki ECMWF fáklyán a viszonylag kiugró főfutást, ami arra adhat okot, hogy az eggyel fentebbi ábrán irreálisan magas csapadékösszeg "hibásan szerepel" a térképen. Viszont, ha megnézzük az 50 futtatott percintilis csapadékösszegét, akkor arra enged következtetni, hogy a tagok kb 66%-a az ország legalább 1/3-ra (területi lefedettségtől eltérően) ad 30 millimétert elérő vagy azt meghaladó csapadékösszeget hétfő reggelig! 

 

 

A 2018.03.12-ei GFS modell által várt összcsapadék 19-e (hétfő) reggelig

 

A ciklon hátoldalán szombat estétől viharos északkeleti szél kíséretében északnyugat felől elkezdődik a hideglevegő beáramlása

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt! A jelenlegi számításokat összevetve hétfő reggelig az ország nagy részén eshet kiadós mennyiségű csapadék. A halmazállapotban továbbra is hatalmas kérdőjelek vannak: Amíg az ECMWF modell vasárnap éjjelre várja északnyugat felől azt, hogy a csapadék egyre többfelé havazásba válthat át, ezzel szemben a legfrissebb GFS futás semmi érdemleges dolgot nem vár az ország nagyobbik részére. 

 

Érdemes nyomon követni a naponta kétszer frissülő 36 órás valamint egyszer frissülő 5 napos előrejelzéseinket, ugyanis a cikk írásától számítva a meteorológiai előrejelzések akár jelentősen is megváltozhatnak!

 

Források: OMSZ, Windy, Wetterzentrale, Kachelmannwetter

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)  

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra