2024. április 23., kedd

Szibériai hideggel köszönt be az igazi tél Európába

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-02-20 21:01 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Február utolsó napjaira megérkezik az igazi tél Európába. A messzi szibériai vidékekről érkezik meg a tél tábornok hadserege, hogy a tavalyi év után ismét bevegye Európát.

Európában és ezen belül természetesen Magyarországon is meglehetősen enyhe volt a tél, február utolsó napjaira viszont megérkezik.

Hogy miért pont most, arról hosszas diskurzust lehet olvasni a Meteorológiai esélylatolgatások fórumunkban: Link

A hideg levegő a mediterrán ciklon elvonulta után Szibéria felől érkezik, és a jelenlegi számítások szerint szombaton érheti el hazánkat.

Maga a sarki légtömeg egy skandináv középpontú anticiklon déli peremén halad fokozatosan nyugati irányba:

 

A levegő hőmérséklete 850 hPa-os magasságban helyenként -20 foknál is alacsonyabb, ez a tél bármelyik időszakában rendkívül hideg lenne, de ebben az időszakban különösen ritka az ennyire hideg levegő, főleg ekkora területi eloszlásban.

 

(Hőmérséklet eltérése az átlagostól °C )

(850 hPa-os (kb. 1500 m-es) térkép °C)

Ez a nagy mennyiségű hideg levegő a jövő hét közepére az Atlanti-óceánt is elérheti, ami ugyancsak nagyon ritka így február végén, március elején.

Magyarországon ezen sarki légtömeg hatására a hófedte területeken vasárnaptól hajnalonként akár -20 fok környékére is süllyedhet a hőmérséklet, nappal pedig -10 és -2 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatóak.

Enyhülés talán március 5-től érkezhet, de ez még nagyon bizonytalan.

 

Írta: Varjas Kornél (wetsom)

 

Vissza a hírek főoldalra