2024. március 19., kedd

Milyen időt hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-12-02 12:12 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Immár aktuális a kérdés, hogy ez a kedves gyerekünnep (ami azonban felnőttként is nosztalgikus érzéseket kelt az emberben) hangulatos, téli időjárással telik-e, vagy sem. Érdeklődésre tarthat számot, fog-e hullani a "pelyhes, fehér" hó Miklós nap előestéjén, avagy másféle idő vár ránk? Ezt a kérdést próbáljuk most megvizsgálni a tudomány tükrében.  

                                                          

 

 

 

A numerikus modellek ezúttal teljesen egyöntetű képet vázolnak fel december 5-re. Éppen ezért csak egy térképet mutatunk meg azzal, hogy a rendelkezésre álló modellek végeredményben mind ugyanazt a makroszinoptikai helyzetet ábrázolják.

 

 

 

                                       A december 5-re várható légnyomás és geopotenciál eloszlás Európában, GFS szerint

 

Látható, hogy Nyugat, és részben Közép-Európa időjárását döntően egy nagy kiterjedésű,  fokozatosan  a    Kárpát-medence térsége felé terjeszkedő anticiklon határozza meg. A ciklontevékenység   a kontinens északi részeire szorul vissza. Ugyanakkor az előző napokban az Európa jó részét elárasztó hideg, sarki levegő még mindig kitölti térségünket úgy a magasban, mint az alacsonyabb légrétegekben.

 

                   Hőmérséklet-eloszlás Európa felett a 850 hPa-os nyomásnívón december 5-én 12 órakor, GFS szerint

 

A 6 órával későbbre vonatkozó térkép alapján egyértelmű, hogy a hideg légtömeg kelet felé hátrál, térségünkben a magasban melegedés zajlik.

 

                   Hőmérséklet-eloszlás Európa felett a 850 hPa-os nyomásnívón december 5-én 18 órakor, GFS szerint

 

Az időjárási frontok elhelyezkedése, amit a középszintű felhőzet várható képe világosan mutat, ugyanakkor arról árulkodik, hogy a fejlett anticiklon közvetlen közelsége ellenére sem lesz teljesen zavartalan időjárásunk. Az északon vonuló frontok időnként érintik térségünket.

 

                                                     Középszintű felhőzet Európa felett december 5-én, GFS szerint

 

A Magyarországra vonatkozó, az alsóbb légrétegek hőmérsékletét mutató előrejelzési térképen szintén azt látjuk, hogy elsősorban a középső, még inkább az északkeleti országrészben még a Kárpát-medencét kitöltő fagyos levegő határozza meg a Mikulás-est időjárását. A Dunántúlon  viszont a számítások szerint némileg enyhébb lesz az idő. Ez a délután folyamán nyugat felől megnövekvő felhőzetnek lesz köszönhető, továbbá a Dunántúlon és középső országrészben időnként megélénkülő nyugati, északnyugati szélnek. Keleten, északkeleten ezzel szemben még este is kevés lesz a felhő a számítások szerint, valamint gyenge a légmozgás. Ott akár -5, -6 fokos "ropogós" fagy is lehet estefelé, a Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben pár fokkal fagypont felett marad a hőmérséklet. A megszokottal ellentétben éjszaka nem hűlni, hanem melegedni fog a levegő az ország nagy részén. Hajnalban már csak a gyengébb légmozgású északkeleten és délnyugaton lesz fagy. Számottevő csapadék sehol sem várható az országban sem 5-én este, sem a hatodikára virradó éjszaka. De gyenge eső, záporeső elsősorban Észak-Dunántúlon kis valószínűséggel előfordulhat. Az Északi-középhegység térségében pedig kisebb havazás, ónos eső előfordulását nem lehet kizárni. December 6-án napközben változóan felhős-napos, száraz, az ország jó részén enyhe időre lehet számítani. A nyugati és a középső országrészben várhatóan 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a Tiszántúlon viszont csak pár fokkal haladja meg a felmelegedés a 0 fokot.

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra