2024. április 20., szombat

Konvektív ünnepnapok minden téren

Szélsőségek - Publikálva: 2017-05-17 18:51 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Május második hétvégéjének időjárása meglehetősen változékonyan alakult. A szupercellás zivataron, a felhőszakadáson, jégesőn át a tornádóig minden időjárási jelenség előfordult hazánkban.

A hétvége időjárása kedvezett a viharvadászoknak, ugyanis pénteken egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon hullámzó hidegfrontja előtt meleg, nedves, és egyben labilis légtömeg szállítódása kezdődött meg a Kárpát-medencébe.

Pénteken körülbelül a Szombathely-Nyíregyháza vonaltól északra voltak kedvező feltételek hevesebb záporok, zivatarok kialakuláshoz. A Dunántúlon inkább csak szórványosan, de az Északi-középhegység térségében és északkeleten többfelé alakult ki záporeső, zivatar. Az intenzív záporokat, zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső és átmenetileg viharos erejű szél kísérte.

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecseren felhőszakadással és jégesővel érkezett a zivatarcella. A lehullott csapadék mennyisége itt 65,3 mm volt

 

 A ViharVonal viharvadász csapata és Molnár "Storman" Ákos (szupercella.hu) közösen indultak el viharvadászatra. Láthatóan eredményes viharvadászatot zártak, Nagykőrös mellett szupercellás konvekció alakulásának lehettek szemtanúi

 

A nagykőrösi szupercella helyzete

 

Szombatra virradó éjszaka északkeleten és a délkeleti határszélen fordultak elő záporok, néhol zivatarok, majd a reggeli óráktól kezdve átmeneti csapadékszünet állt be. Délelőttől kezdve azonban újfent egyre nagyobb területen kezdődött csapadékhullás. A Dunántúl déli részén jellemzően eső, záporeső, másol zápor, zivatar fordult elő, sőt az Északi-középhegység térségében néhol felhőszakadás és jégeső is volt. Gyöngyös térségében egy közel helyben álló heves zivatarcella alakult ki, amit rövid idő alatt jelentős mennyiségű, az OMSZ mérése alapján 63,3 milliméternyi csapadék kísért, bár a térségből kaptunk 100 mm körüli csapadékról is jelentést. A zivatart több helyen 2-3 cm átmérőjű jég kísérte. A délután második felében ez a viharzóna a Tisza mentén délebbre helyeződött, de ott már nem produkált heves eseményeket. Eközben az Alpok felől zápor- és zivatarcellák sodródtak be Szombathely térségébe, melyekből szintén előfordult kisebb méretű jég, de közel sem akkora méretben mint Gyöngyösön.

 

 

LeviG felhasználónk fényképe. A kép felett látható igen markáns radarjel okozta ezt a nagy mennyiségű jégkupacot.

 

Bozsó Zoltánné Ópusztaszeren Cb Arcus felhőt fotózott, a fényképet Panther felhasználónk juttatta el hozzánk

 

 

Vasárnap az ország nagyobb részén átmenetileg lenyugodott a légkör, a változó gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés mindenhol előfordult. Délután az erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből csak a Dunántúl nyugati és déli határvidékén alakult ki zápor, zivatar.

Hétfő reggel a nyugati határszélen többfelé előfordult kisebb eső, és mivel napközben a rétegfelhőzet nagyban gátolta a konvekciót, úgy ott érdemi esemény később nem alakult ki. Így ez a nap a délnyugaton és a Közép-Dunántúlon élő viharvadászok napja volt. A Mecsek térségében körülbelül 1 óra után megjelentek az első intenzívebb záporok, zivatarok. A mecseki cellákat követően a Dél-Dunántúl többi részén is kialakult konvektív csapadék. A zivatarokat néhol felhőszakadás és jégeső kísérte, sőt Székesfehérvár térségében nem mezociklonális tornádó is kialakult. A Somogy megyei Kaposfőn 30 perc leforgása alatt mintegy 77 milliméternyi csapadék hullott. A zivatarok az késő délutáni óráktól veszítettek erejükből, majd később teljesen feloszlottak.

 

 

A Somogy megyei Kaposfőn 30 perc leforgása alatt mintegy 77 milliméternyi csapadék hullott

 

 

Köszönjük a felvételeket!

 

Radar: OMSZ

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra