2017. június 28., szerda - Levente, Irén napja van
napkel 04:49

Rákóczifalva

jocika8627

2017-06-28 03:42:10

19,8 °C

Metnet hírek

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-01-06 18:31

Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.

A hazánkat elérő szibériai eredetű hideg levegő vasárnapra nyugalomba jut, gyengül a légmozgás, azonban nyugat felől újabb változás közeleg. Egy gyengülő melegfront felhőzete éri el a Dunántúlt, aminek hatására vasárnap elsősorban a Dunántúlon számíthatunk havazásra (1. ábra), nem nagy mennyiségben, de főleg az északnyugati országrészben 5 centi körüli hó is hullhat.

(1. ábra: Csapadék térkép)

 

Itt kell megemlíteni, ugyan nagy bizonytalanság mellett, de előfordulhat, hogy a Bulgáriában, illetve Romániában jelentős havazást okozó ciklon felhőzete hétfő hajnalban a keleti országrészben havazást okozzon. További havazásra még szerdán számíthatunk, bár mennyisége egyelőre nem tűnik jelentősnek.

Ami a hideget illeti, a mai modell futások alapján a rendkívül hideg levegő szerda estig szinte biztosan Közép- és Kelet-Európa felett fog örvényleni (2. ábra), ezért csütörtök délig valószínűleg mindenütt marad a fagyos idő, enyhülésre ekkortól számíthatunk, de igazán enyhe időszak most még hosszabb távon sem látszik. Kijelenthetjük, hogy a következő 10 napban szinte biztosan marad a téli idő.

(2. ábra: A felettünk elhelyezkedő hideg levegő)

Vissza a hírek főoldalra

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40858

Hírek, események

Jelentősebb éghajlati anomáliák és események (2017. április)

Érdekességek | 2017-05-31 18:40

pic
Az idei esztendőtől kezdve a szupercella.