Metnet hírek

Sokszínű november

Érdekességek - Publikálva: 2016-12-31 17:26

Utolsó őszi hónapunk meglehetősen változékony időt hozott. A havazástól a zivataron át a közel 20 fokos maximum-hőmérsékletig "minden" előfordult. A hőmérsékleti-értékeket tekintve a Dunántúlon 0,5 fokos pozitív hőanomáliával zárt, míg a Duna vonalától keletre az átlagnál mintegy 0,5 fokkal volt hidegebb az idő. A csapadékhozam a hónapban szélsőséges volt, ugyanis kis területeken is jelentős eltérés alakult ki a mennyiségekben. 

A hónap első pár napjában jelentős fordulatot nem vett időjárásunk. 5-én kezdődött változás. Egy tőlünk északnyugatra örvénylő ciklon előoldalán meleg, nedves léghullámok érték el a Kárpát-medence térségét. A hőmérsékletekben jelentős különbségek jelentkeztek. Amíg az ország északkeleti területein a legmagasabb nappali hőmérséklet 4-8 fok között alakult, addig máshol 10-17 fokig melegedett fel a levegő. Délutántól többfelé előfordult eső, záporeső. A főváros térségében, keleten és az Északi-középhegységben jelentős mennyiségű csapadék is esett. A legnagyobb mennyiség Magyarország legmagasabb pontján volt, Kékestetőn ezen a napon 41,6 mm csapadékot mért észlelőnk. 

 

Zivipötty fényképe Szombathelyről

 

6-án északnyugat felől megérkezett az erős hidegfront. Többfelé előfordult eső, záporeső. A Mecsekben, a Bakonyban és egy-két helyen északkeleten is gyenge zivatarok alakultak ki. A hideg levegő estére olyannyira betört a nyugati határra, hogy a Kőszegi-hegységben az esőt gyorsan felváltotta a hó. A legtöbb csapadékot Kőszegen mérték, itt 34,4 milliméterről számolt be észlelőnk. 

 

11-én pénteken a leszakadó hideg levegő ciklongenezist indított be a Földközi-tenger térségében. A ciklon előoldalán délnyugat felől meleg léghullámok érték el térségünket. A déli és a középső megyékben ekkor jellemzően 10-15 fokot mértek észlelőink, míg a Szombathely-Székesfehérvár-Debrecen vonaltól északra csak 3-7 fokig melegedett fel a levegő. A ciklon csapadékzónája szombat virradó éjszaka ért el bennünket. A csapadék halmazállapota jellemzően eső volt, de a Dunántúl és az Észak-középhegység magasabban fekvő pontjain havazott is. A hegyekben több centiméternyi hóréteg is kialakult szombat reggelre. Szombaton napközben országszerte folytatódott a csapadékos időjárás esővel, záporesővel a hegyvidékeken sokfelé, síkvidéken helyenként havazással. Néhol síkvidéken is produkált összefüggő hóréteget a ciklon, ugyanis Komlón és Bükön egységesen 1 centiméter friss hó esett. 

 

Petyusz észlelőnk fényképe Sopron-Brennbergbányáról 

 

18-án egy brit ciklon előoldalán délnyugat felől újra meleg léghullámok érték el a Kárpát-medencét elfeledtetve az egy héttel ezelőtti téltámadást. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon elérte a 15-18 fokot. Ezzel szemben északon 5-10 fok között alakult a hőmérséklet. Csapadék ezen a napon elszórtan fordult elő. 

 

A következő héten a változó felhőzet mellett több órára kisütött a nap. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből 25-én, 26-án északon és északkeleten alakult ki eső, záporeső.  

 

November utolsó napjai sem hoztak számunkra felhőtlen időt. 27-én egy tőlünk északra vonuló ciklon frontja érte el hazánkat. Hatására főleg délen és keleten fordult elő eső és záporeső, havas eső havazás. Összefüggő hóréteg sehol sem alakult ki. A legtöbb csapadékot Debrecenben mérte észlelőnk, ahol 9,0 mm esett.

 

Időjárási statisztikák

 

 

A térképen láthatjuk, hogy kissé szélsőségesen alakult a csapadékeloszlás hazánkban. Amíg nyugaton, délen és a Tiszántúlon átlag körüli vagy afeletti csapadékmennyiség esett, addig az ország más részein elmaradt a csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. 

 

November hónap időjárása hasonlóan az október időjárásához a középhőmérsékletet tekintve az ország nagyobb részén az átlag alatt alakult. 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

Vissza a hírek főoldalra