2024. április 20., szombat

Sokszínû november

Érdekességek - Publikálva: 2016-12-31 17:26 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Utolsó õszi hónapunk meglehetõsen változékony idõt hozott. A havazástól a zivataron át a közel 20 fokos maximum-hõmérsékletig "minden" elõfordult. A hõmérsékleti-értékeket tekintve a Dunántúlon 0,5 fokos pozitív hõanomáliával zárt, míg a Duna vonalától keletre az átlagnál mintegy 0,5 fokkal volt hidegebb az idõ. A csapadékhozam a hónapban szélsõséges volt, ugyanis kis területeken is jelentõs eltérés alakult ki a mennyiségekben. 

A hónap elsõ pár napjában jelentõs fordulatot nem vett idõjárásunk. 5-én kezdõdött változás. Egy tõlünk északnyugatra örvénylõ ciklon elõoldalán meleg, nedves léghullámok érték el a Kárpát-medence térségét. A hõmérsékletekben jelentõs különbségek jelentkeztek. Amíg az ország északkeleti területein a legmagasabb nappali hõmérséklet 4-8 fok között alakult, addig máshol 10-17 fokig melegedett fel a levegõ. Délutántól többfelé elõfordult esõ, záporesõ. A fõváros térségében, keleten és az Északi-középhegységben jelentõs mennyiségû csapadék is esett. A legnagyobb mennyiség Magyarország legmagasabb pontján volt, Kékestetõn ezen a napon 41,6 mm csapadékot mért észlelõnk. 

 

Zivipötty fényképe Szombathelyrõl

 

6-án északnyugat felõl megérkezett az erõs hidegfront. Többfelé elõfordult esõ, záporesõ. A Mecsekben, a Bakonyban és egy-két helyen északkeleten is gyenge zivatarok alakultak ki. A hideg levegõ estére olyannyira betört a nyugati határra, hogy a Kõszegi-hegységben az esõt gyorsan felváltotta a hó. A legtöbb csapadékot Kõszegen mérték, itt 34,4 milliméterrõl számolt be észlelõnk. 

 

11-én pénteken a leszakadó hideg levegõ ciklongenezist indított be a Földközi-tenger térségében. A ciklon elõoldalán délnyugat felõl meleg léghullámok érték el térségünket. A déli és a középsõ megyékben ekkor jellemzõen 10-15 fokot mértek észlelõink, míg a Szombathely-Székesfehérvár-Debrecen vonaltól északra csak 3-7 fokig melegedett fel a levegõ. A ciklon csapadékzónája szombat virradó éjszaka ért el bennünket. A csapadék halmazállapota jellemzõen esõ volt, de a Dunántúl és az Észak-középhegység magasabban fekvõ pontjain havazott is. A hegyekben több centiméternyi hóréteg is kialakult szombat reggelre. Szombaton napközben országszerte folytatódott a csapadékos idõjárás esõvel, záporesõvel a hegyvidékeken sokfelé, síkvidéken helyenként havazással. Néhol síkvidéken is produkált összefüggõ hóréteget a ciklon, ugyanis Komlón és Bükön egységesen 1 centiméter friss hó esett. 

 

Petyusz észlelõnk fényképe Sopron-Brennbergbányáról 

 

18-án egy brit ciklon elõoldalán délnyugat felõl újra meleg léghullámok érték el a Kárpát-medencét elfeledtetve az egy héttel ezelõtti téltámadást. A legmagasabb nappali hõmérséklet a Dunántúlon elérte a 15-18 fokot. Ezzel szemben északon 5-10 fok között alakult a hõmérséklet. Csapadék ezen a napon elszórtan fordult elõ. 

 

A következõ héten a változó felhõzet mellett több órára kisütött a nap. Az idõnként erõsebben megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl 25-én, 26-án északon és északkeleten alakult ki esõ, záporesõ.  

 

November utolsó napjai sem hoztak számunkra felhõtlen idõt. 27-én egy tõlünk északra vonuló ciklon frontja érte el hazánkat. Hatására fõleg délen és keleten fordult elõ esõ és záporesõ, havas esõ havazás. Összefüggõ hóréteg sehol sem alakult ki. A legtöbb csapadékot Debrecenben mérte észlelõnk, ahol 9,0 mm esett.

 

Idõjárási statisztikák

 

 

A térképen láthatjuk, hogy kissé szélsõségesen alakult a csapadékeloszlás hazánkban. Amíg nyugaton, délen és a Tiszántúlon átlag körüli vagy afeletti csapadékmennyiség esett, addig az ország más részein elmaradt a csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. 

 

November hónap idõjárása hasonlóan az október idõjárásához a középhõmérsékletet tekintve az ország nagyobb részén az átlag alatt alakult. 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

Vissza a hírek főoldalra