2017. január 16., hétfő - Gusztáv napja van
napnyug 16:22

Pécs

TLT

2017-01-16 15:56:53

Metnet hírek

Lehulló csillagok, elhulló rekordok

Szélsőségek - Publikálva: 2016-08-15 12:29

A szerdai hidegfront után alaposan lehűlt a levegő, sőt több helyen hidegrekord is dőlt. Így pedig az időjárás kedvezett a csillagászat szerelmeseinek is. 

Szerdán északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat. Ennek következtében többfelé alakultak ki intenzív záporok, zivatarok. A hidegfront az ország nagy részét "meglocsolta" jelentős mennyiségű csapadékkal. Mérőhálózatunk alapján a legtöbb csapadék Bodrogolaszi településen esett itt 24,7 mm csapadékot mért Kovacsmet2 észlelőnk. 

 

Csütörtökön a hidegfront csapadékzónája a keleti területek felé összpontosult és ott alakultak ki további záporok, zivatarok amelyekből néhol előfordult jelentős mennyiségű csapadék.

 

Csütörtökön este a felhőzet gyors csökkenésbe kezdett. A nyugalomba jutó hideg levegő illetve a szélcsend együtt elég szép minimum-hőmérsékleteket produkáltak. Péntek reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján megdőlt az országos hidegrekordTésán és Murakeresztúron 4,5°C-ot mértek ezzel felülmúlva a korábbi 2013-as zabari 4,7°C-t.

 

Szombat reggelre is teljesültek a feltételek a minimum-rekord döntéséhez, ekkor is megdőlt az országos hidegrekord. Zabaron 4,0°C-ig csökkent a hőmérséklet. Ez az érték az 1912-ben, Kecskemét Miklóstelepen mért 4,2°C-t múlta felül. 

 

Harmatpont alakulása péntek (08.12.) éjjel

 

Harmatpont alakulása szombat (08.13.) éjjel

 

A Perseidák meteorraj észleléséhez is nagyon kedvezett az időjárás. Az ország döntő részén éjszaka is kevés volt a felhő, csak kisebb körzetekben volt erősen felhős az égbolt. 

 

Djrafy észlelőnk fényképe a Perseidákról

 

Micibot fényképe

 

Térkép forrása: Wetter3

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40069

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.