Metnet hírek

Lehulló csillagok, elhulló rekordok

Szélsőségek - Publikálva: 2016-08-15 12:29

A szerdai hidegfront után alaposan lehűlt a levegő, sőt több helyen hidegrekord is dőlt. Így pedig az időjárás kedvezett a csillagászat szerelmeseinek is. 

Szerdán északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat. Ennek következtében többfelé alakultak ki intenzív záporok, zivatarok. A hidegfront az ország nagy részét "meglocsolta" jelentős mennyiségű csapadékkal. Mérőhálózatunk alapján a legtöbb csapadék Bodrogolaszi településen esett itt 24,7 mm csapadékot mért Kovacsmet2 észlelőnk. 

 

Csütörtökön a hidegfront csapadékzónája a keleti területek felé összpontosult és ott alakultak ki további záporok, zivatarok amelyekből néhol előfordult jelentős mennyiségű csapadék.

 

Csütörtökön este a felhőzet gyors csökkenésbe kezdett. A nyugalomba jutó hideg levegő illetve a szélcsend együtt elég szép minimum-hőmérsékleteket produkáltak. Péntek reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján megdőlt az országos hidegrekordTésán és Murakeresztúron 4,5°C-ot mértek ezzel felülmúlva a korábbi 2013-as zabari 4,7°C-t.

 

Szombat reggelre is teljesültek a feltételek a minimum-rekord döntéséhez, ekkor is megdőlt az országos hidegrekord. Zabaron 4,0°C-ig csökkent a hőmérséklet. Ez az érték az 1912-ben, Kecskemét Miklóstelepen mért 4,2°C-t múlta felül. 

 

Harmatpont alakulása péntek (08.12.) éjjel

 

Harmatpont alakulása szombat (08.13.) éjjel

 

A Perseidák meteorraj észleléséhez is nagyon kedvezett az időjárás. Az ország döntő részén éjszaka is kevés volt a felhő, csak kisebb körzetekben volt erősen felhős az égbolt. 

 

Djrafy észlelőnk fényképe a Perseidákról

 

Micibot fényképe

 

Térkép forrása: Wetter3

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra