Metnet hírek

Csapadékos, meleg július

Szélsőségek - Publikálva: 2016-08-15 10:17

Második nyári hónapunkról elmondhatjuk, hogy az átlagnál körülbelül 1-3 fokkal volt melegebb. Csapadékból sem volt hiány, ugyanis az ország nagy részén az átlagos csapadékmennyiség 1,5-2-szerese esett le.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy "hűen" a májusi és a júniusi időjáráshoz a legmelegebbnek tartott hónapunk, azaz július is hozta a változékony formáját. Hőmérsékletet tekintve az átlagnál 1-3 fokkal volt melegebb és az átlagos csapadékmennyiség mintegy 1,5-2 szerese esett le. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján (2009-től nyilvánosan elérhető) hasonló július 2014-ben volt hazánkban. 

 

Részletezve a hónap időjárása

 

Július hónapunk első 1-1,5 hetének az időjárását egy délnyugat felől benyúló magassági gerinc (anticiklon) alakította. Amelynek hatására meleg levegő érkezett a a Kárpát-medencébe. A kontinens északi területei felett ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok vonultak és többszöri alkalommal okoztak csapadékot, lokálisan pedig nagyobb mennyiségű csapadék is előfordult felhőszakadás és jégeső kíséretében. 

 

 Fetcroll fényképe Gálosfáról (07.08.)

 

9-étől intenzív felmelegedés kezdődött. Az előbb említett anticiklon és a tőlünk északnyugatra elhelyezkedő ciklon közös áramlási rendszerében Afrika felől forró légtömegek érték el hazánkat. Olyannyira, hogy a 12-én érkező hidegfront előtt 33-36 fokos kánikula tombolt az országban. 12-én kedden hidegfront érte el hazánkat és a következő 5-7 napban csaknem az ország egész területén jelentős mennyiségű csapadék esett. 

 

2016.07.12. Kedd

 

A kedden végbemenő eseményeket szépen láthattuk például az amerikai GFS modell térképein hétfőn. A dunántúli területeken 500-1000 J/kg konvektív hasznosítható energia mellé 20 m/s szélnyírás és erős nedvesség-konvergencia társult, így nem volt kérdéses, hogy másnap, vagyis kedden a nyugati területeken heves zivatarok fognak kialakulni. A Duna vonalától keletre eső területeken nedvesség hiányában nem alakultak ki komolyabb dolgok. Kedden délután a prefrontális konvergencia hatására az Alpok felől főleg a Nyugat-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon alakult ki szórványosan heves zivatar. Ezeket a zivatarokat felhőszakadás, nagy méretű jég (2-4 cm) és viharos szél kísérte. Értesülések szerint például Szombathelyen több ház ablakát, redőnyét betörte a jég, illetve több gólya és gólyafiókák is elpusztultak a heves zivatar következtében. Mérőhálózatunkban szerda reggelig a legtöbb csapadékot Vépen mérték (szélkerék21) ami 36,3 mm volt, de például Kőszegen 35,8 mm (Hepi)Söptén 22,5 mm (bareszsopte) csapadék esett. Jelentős hőmérsékleti kontraszt ezen a napon még nem jelentkezett a délutáni hőmérsékletekben, ugyanis a Dunántúlon 32-35, a Duna vonalától keletre 33-36 fokos hőség tombolt.

 

Szélkerék21 vépi észlelőnk fényképe a szupercelláról

 

A Vépen lefotózott szupercella nem sokkal a falutól északra-északnyugatra fekvő Kőszegen okozott nagyméretű jeget. Hepi fényképe

 

2016.07.13. Szerda

 

Szerdán hajnalban "robogott át" a Dunántúlon a hidegfront újabb hulláma. Hajnalban a főváros térségében, reggel pedig már az Északi-középhegység környékén is előfordultak intenzív záporok, zivatarok. A front átmenetileg stabilizálta a légkört, így délután a Dunántúlon még pár órára a Nap is kisütött. Ezzel szemben az Északi-középhegység térségében tovább folytatódott a zivatarozás. A Tisza-tó és az Északi-középhegység keleti területei fölött délután 14 óra magasságában vonalba rendeződött heves zivatarok alakultak ki. Nagy veszélyforrás szintén a felhőszakadás és a jégeső volt. Ezeknek a zivataroknak azért volt nagy veszélye a nagyméretű jég, mert száraz légprofilban alakultak ki. Nem lehet teljesen kizárni azt sem, hogy több helyen folyékony halmazállapotú csapadék nem ért földet, hanem tisztán jég esett. A lassú cellaáthelyeződés következtében ezeken a területeken is többfelé esett jelentős mennyiségű csapadék. A lassú cellaáthelyeződést jól bizonyítja a poroszlói csapadékadat, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat itt 138,5 mm csapadékot mért. Délután újabb égi áldás érkezett a Dunántúl fölé. Ugyanis nyugati-délnyugati irányból heves zivatarokszupercellák alakultak ki. Ezek a zivatarok estére rendszerbe szerveződve haladtak tovább északkeleti irányba. Nyomukban felhőszakadásviharos szél és nagy méretű jég társult. A MetNet adatbázisából kikeresve csütörtök reggelig Siófokon 69,4 mm(Télember) Csobánkán 62,9 mm Vöröstón 54,9 mm (Mustár) csapadék hullott. A hőmérsékleti értékeket tekintve a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 26-32, a Duna vonalától keletre 30-35 fok között alakult. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján az Alsóörs-Siófok vonalon este 129 km/h-s széllökést mértek.

 

Susulyka felvétele Csopakról. A Balaton környékét sem kímélte a jég

 

 Szupercella a Dunántúl északi részén. MetFickó felvétele

 

 

2016.07.14. Csütörtök

 

Csütörtök virradó éjjelre nyugat felől újabb heves konvektív rendszer ért el bennünket. Ez a rendszer jelentette számunkra a lehűlést, mert itt már átkerültünk a frontrendszer hátoldali szakaszára. A csapadékzóna nyomában ismét többfelé alakult ki heves zápor, zivatar. Péntek reggelig jelentős mennyiségű csapadék főleg a Duna vonalától keletre fordult elő. Csütörtökön a legtöbb csapadék Pápocon (Soder) esett itt 25,0 mm mértek.

 

2016.07.15. Péntek

 

Pénteken a nap nagy részében változóan felhős volt az ég. Több-kevesebb napsütés mindenhol volt. De időjárásunkban ekkor ismét változás kezdődött. Az átvonult hidegfront után az Adriai-tenger környékén egy mediterrán ciklon képződött. Ez, illetve egy peremciklonja határozta meg péntek délutántól időjárásunkat. Hatására dél felől egyre többfelé alakult ki eső, zápor, helyenként zivatar. Majd az éjszaka első felében intenzív csapadékzóna érte el hazánkat. Szombat reggelig az alpokaljai területeket leszámítva sokfelé volt jelentős mennyiségű csapadék. Szombat reggelig jelentős mennyiségű csapadék főleg a Duna vonalától keletre fordult elő. Mérőhálózatunk alapján Szegeden 64,0 mm (Trebor), 62,9 mm(gasparrobert), Kiskunmajsán 62,0 mm (Kaszabubu) Újkígyóson 40,1 mm (kruat) eső esett.

 

2016.07.16. Szombat

 

Reggel országszerte borult volt az ég, a Kisalföld kivételével sokfelé esett az eső. A déli óráktól viszont előbb délkeleten, majd a Tiszántúl nagy részén felszakadozott a felhőzet, és néhány órára a Nap is kisütött ezeken a tájakon. A csapadéktevékenység délutánra fokozatosan az északi és nyugati megyék fölé tolódott, a középső országrészben, hozzávetőlegesen a Szolnok-Vác vonalon pedig záporok alakultak ki. Estére egyre kevesebb helyen fordult elő csapadék. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkült, a Nyugat-Dunántúlon megerősödött. A legtöbb eső a Baranya-megyei Komlón esett, itt 91,0 mm-es napi csapadékösszeget regisztráltak (szala), de például Szentmártonkátán 53,9 mm (talaci), Mázán 50,5 mm (völgyiernő) esett. 

 

2016.07.17. Vasárnap

 

Vasárnap a szombati naphoz hasonlóan az ország nagy részén erősen felhős vagy borult volt az ég. Kezdetben a Duna vonalától keletre, majd a Dunántúlon is kialakult eső. A legtöbb csapadék hétfő reggelig a középső megyékben, illetve északon-északkeleten esett. A legtöbb csapadékot Kékestetőn mérték, itt 40,5 mm hullott (Picike2011), míg Hevesen 34,4 mm (kuruczlaci), Edelényben 26,2 mm (Rencsis) csapadékot mértek észlelőnk. A légörvény ezen a napon távozott nyugat felé, aminek következtében a késő esti órákra már az Alpokalján is megszűnt a csapadék.

 

A következő héten jelentősen csökkent a csapadékhajlam. Ugyan csapadék nélkül nem maradtunk. A változó felhőzet mellett főleg csütörtökön (21-én) az Északi-középhegység nyugati felében többször erősen megnövekedett a felhőzet és ott lokálisan előfordult jelentős mennyiségű csapadék. A hét további részében beleértve a hétvégét is maradt a napos, gomolyfelhős idő szórványos záporokkal zivatarokkal.  

 

25-én hétfőn hajnalban északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat. Aminek következtében hajnalban már a Dunántúlon élők mennydörgésre ébredhettek. A zivatarok majd megszűntek és a délutáni órákra már az Északi-középhegységben is robbant a légkör. Ott fordult elő további zivatar-tevékenység. Ezen a napon is lokálisan előfordult jelentős mennyiségű csapadék. A legtöbb csapadékot Söptén mérte Bareszsopte nevű észlelőnk, itt 44,1 mm csapadék esett.

 

26-án is megmaradt az időjárásnak a csapadékos jellege. Ekkor már az ország keleti felében is előfordultak záporok, zivatarok. A Kisalföldet kivéve az ország más részein többfelé esett jelentős mennyiségű csapadék. A legtöbb csapadékot Szegeden mérték (Trebor) itt 54,6 mm esett. 

 

 Zivatar érkezése 26-án Kaposfőre. Djrafy fényképe

 

27-én is erőteljes volt a gomolyfelhő-képződés és nagyjából a Zalaegerszeg-Dunaújváros-Záhony vonaltól északra alakultak ki intenzív záporok, zivatarok. A legintenzívebb zivatarok a Dunántúli-középhegység térségében alakultak ki. A legtöbb csapadékot ezen a napon Cseszneken mérték (Bakonyvár) itt 59,0 mm esett. 

 

28-án az intenzív záporok, zivatarok fokozatosan a Duna vonalától keletre lévő megyékre összpontosultak. Itt többfelé alakult ki heves zivatar felhőszakadás és jégeső kíséretében. Ezen a napon Kunszentmiklóson esett a legtöbb csapadék, ahol B.Kimi észlelőnk 48,6 mm mennyiségű csapadékvizet önthetett ki a csapadékmérőből. 

 

31-én az ország nagy részén sokat sütött a Nap, de az északi országrészben záporok, zivatarok okoztak változékony időt. Az esti óráktól nyugat felől vonalba rendeződött zivatarlánc érte el az országot, és egyre többfelé alakult ki csapadék intenzív villámtevékenység, helyenként felhőszakadás kíséretében. Sárisápon 61,8 mm csapadékot mért Berces nevű észlelőnk. 

 

Időjárási statisztikák

 

A július mint láthatjuk a térképen 1,5-3 fokos pozitív hőanomáliával zárt

 

Nincs az országnak olyan szeglete ahol csapadékhiány volt júliusban

 

Havi csapadékösszeg térkép. Az értékek nem egy száraz júliusi időjárást sugallnak. 

 

Érdekességképpen a Top3 havi csapadékadat a MetNet adatbázisa alapján:

 

3. helyen zárt Csesznek (Bakonyvár) 186,6 mm-rel

2. helyre Komló került (Szala) 196,5 mm-rel

1. helyen pedig Sárisáp településneve szerepel (Berces) itt 197,8 mm-rel zárt a hónap

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra