2024. március 29., péntek

Tornádót kaptak lencsevégre az amatőr meteorológusok

Szélsőségek - Publikálva: 2008-05-20 19:39 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Nevezetes napot tudhat maga mögött az Amatőr Meteorológusok Egyesületének egyik viharvadász csapata, amely kedden délután 15:50 perckor Gátér térségében fényképekkel és videóval is megörökítette a környéken áthaladó szupercellák egyikéből kialakult tornádót.

A www.szupercella.hu oldalon szerveződő viharvadászatok szélsőséges viharok számára kedvező feltételek esetén indulnak azokra a helyszínekre, ahol a legnagyobb eséllyel alakulhatnak ki szélsőséges időjárást okozó heves zivatarok. A viharvadászatok szervezése már több éve folyik, de ez volt az első alkalom, hogy tornádót sikerül lencsevégre kapni. A viharvadászatok alkalmával az Országos Meteorológiai Szolgálattal kialakított együttműködés értelmében speciális, a viharvadászatokhoz nélkülözhetetlen meteorológiai információkkal is segíti a vadászaton résztvevőket. A nap folyamán rögzített dokumentum elemzése megkezdődött, a tornádóval kapcsolatos információk a holnapi nap folyamán felkerülnek a www.szupercella.hu weboldalra.

 

 

Az Amatőr Meteorológusok Egyesületének célja, hogy az időjárással kapcsolatos területen dolgozó más szervezetekkel együttműködve a Kárpát-medence térségében a meteorológia tudományát népszerűsítse, az önkéntes időjárás-jelentőket összefogja, továbbképezze, a károkozó időjárási jelenségeket felderítse, a gyors információterjesztés révén erre a lakosságot felkészítse, ezáltal a károkat mérsékelje, továbbá ezeket a károkozó jelenségeket feldogozza, elemezze. Az egyesület működteti a hazai amatőr észlelők legnépszerűbb weblapját a www.metnet.hu -t, valamint a szélsőséges viharokkal foglalkozó tematikus oldalt, a www.szupercella.hu -t is.

Vissza a hírek főoldalra