2024. március 19., kedd

Zöld erdőben jártam, sarki nyulat láttam!

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-04-13 20:00 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Szalmonellás csokitojás, maszlagos fagyasztott zöldbab, visszahívott finomliszt...mi jöhet még ezek után a hosszú hétvégére??? Mondjuk egy erős lehűlés metsző széllel, a hegyekben hózáporokkal, a völgyekben helyenként keményebb fagyokkal. Nézzük a részleteket!

Péntekre a skandináv térségben egy masszív anticiklon épül fel, ezzel egy időben a Kelet-európai-síkság fölött ciklon mélyül ki. A két képződmény közös áramlási rendszerében északkelet felől több hullámban sarkvidéki eredetű légtömeg zúdul Európa szívébe.

 

 

A folyamat eredményeként a Kárpát-medence fölé az ilyenkor megszokottnál 7-8 fokkal hidegebb levegő érkezik.

 

 

Pénteken napközben éri el hazánkat északnyugat felől az a hidegfront, mely véget vet az enyhe időjárásnak. Előterében még magasra kúszik a hőmérők higanyszála: északon és nyugaton 16-19 fokot, másutt 20-23 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Szombaton már pár fokkal hűvösebb időre számíthatunk, vasárnap és hétfőn pedig még inkább takaréklángra kapcsol a nappali felmelegedés, mindössze 9-13 fokos maximumokra van kilátás.

 

 

 

Becsült hőmérséklet maximumok hétfőn délután (ECMWF/OMSZ)

 

Tovább rontja a helyzetet, hogy a hidegfront mögött feltámad az északi, északnyugati szél és tartósan, napokig velünk is marad. A legerősebb légmozgás szombat délután várható, ekkor a Dunántúl nagy részén és északkeleten gyakran erős, olykor viharos (60-70 km/h) fokozatot érnek el a széllökések. Vasárnap és hétfőn a szeles tájakon a szélhűtés okozta hőérzet csupán 5 fok körül alakul, ezt is érdemes lesz figyelembe venni az öltözködésnél.

 

 

 

Becsült széllökések szombat délután (ECMWF/OMSZ)

 

Kiadós csapadék nem valószínű a hétvégi időjárás-változásból, ugyanakkor elszórt záporok mindegyik napon kialakulhatnak. A magaslati hideg érkezésével ráadásul a hegyekben egyre inkább havaseső- és hózáporok formájában érkezhet az égi áldás, a legmagasabb csúcsok átmenetileg ki is fehéredhetnek. Aki kirándulásra adná a fejét, az télies körülményekre, akár nappal is fagypont alatti hőmérsékletre készüljön a magasabb hazai hegyekben a hosszú hétvége második felében!

 

 

 

A záporok mellé pénteken délután a nyugati országrészben zivatartevékenység is társulhat, sőt, nem zárható ki a szupercellás konvekció sem. Erősebb gócokban jégeső, intenzív csapadékhullás előfordulhat. Emellett kisebb eséllyel még szombaton hajnalban az Északi-középhegységben is megdörrenhet az ég.

 

Visszatérve a szélre: ami nekünk érzetre kellemetlen, az a növényeknek életmentő, ugyanis a tartós légmozgás megakadályozza a kiterjedt kisugárzási fagyok kialakulását. Lesznek azért kevésbé szerencsés régiók, ahol vasárnap és hétfőn hajnalban már viszonylag gyengébb szélre számíthatunk, ami derült ég esetén -3, -6 fokos minimumokat is hozhat a mélyebben fekvő térszíneken. Károkozó fagyokkal nagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a középső országrészben lehet kalkulálni, de ez nagyban függ majd az egyelőre még bizonytalan felhőmennyiségtől is.

 

 

Előrejelzett harmatpont értékek hétfő hajnalban, melyek jó közelítéssel azonosak azzal az elérhető legalacsonyabb hőmérséklettel, amik szélcsend és derült ég esetén előfordulhatnának - erre azonban az ország nagyobb részén szerencsére nem kerül sor

 

Mindezek ellenére kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak, de a csokitojásokkal tényleg vigyázzanak!

Vissza a hírek főoldalra