2024. március 29., péntek

Zivataros, sokszínû június

Szélsőségek - Publikálva: 2016-07-24 22:33 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

A június összességében megfelelt egy igazi nyári hónapnak. Többször és többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, emellett délkeleten, keleten pusztító és több napig fennálló viharzóna okozott kisebb körzetekben nagyobb károkat. Elõfordultak több napos meleg, itt-ott forró napos periódusok is. A csapadékeloszlás szeszélyesnek bizonyult, a hõmérséklet pedig 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A hónap elején igazi nyári idõben volt részünk, átlagos hõmérsékletekkel, több helyen elõforduló zivatarokkal. Elszórtan jelentõs mennyiségû csapadék vetett véget a fülledtségnek. Június negyedik napján Szegeden 59 mm csapadék zúdult le, ami megfelel a havi átlagos mennyiségnek. Máshol is fordultak elõ hirtelen nagy mennyiségû csapadék okozta gondok a napokban.

 

Nagyfoki nicnevû felhasználónk fotója az égiháborúról, 2-án éjszakáról. (Tardoskedd)

6-án, hétfõn már jóval nyugodtabb volt az idõ, de a Dél-Dunántúlon ekkor is kialakultak konvektív cellák. Másnapra egy átvonult hidegfront mögött már szárazabbra fordult az idõ. Erõsebb éjszakai lehûlés is elõfordult, nem egy helyen 10 fok alatti minimumokkal.

Ezt követõen valamelyest erõsödött a nappali felmelegedés, a zivatarok újra visszatértek a nyugati és az északi területekre. Az éjszakák még mindig hoztak felfrissülést. Hétvégén fülledtté és csapadékossá vált az idõ, bár a hõmérséklet nem érte el a 30 fokot. Több helyen fordult elõ csapadék zivatarok, zivatarrendszer következtében, jelentõs mennyiségû csapadékot okozva. Másnapra friss idõre ébredhettünk, de ez a nap sem telt el csapadéktevékenység nélkül. A következõ hét szintén zivatarosan, csapadékosan indult, de kellemes hõmérséklettel. Hétfõn egy konvergenciavonal mentén alakultak ki az ország középsõ sávjában zivatarcellák, majd a Tiszántúlon is csapadékhullás kezdõdött. Másnapra virradóan elhagyta hazánkat a ciklonális mezõ, de keleten még délig is elõfordult csapadék, ugyanezen a napon hasonlóan a Tiszántúlon újból jelentõs esõt adó zivatarok pattantak ki.

 


Fetcroll felhasználónk fotója egy peremfelhõs zivatarról, Kaposvárról, 12-én.

A 15-e (szerda) ismét örömöket adott a zivatarok szerelmeseinek, délnyugat felõl estig több hullámban alakult ki zivatartevékenység. A csütörtök az elõzõ napokhoz képest nyugodtan alakult. Több fokkal magasabb maximumokat mérhettünk, megélénkült a déli szél, mely Észak-Afrika felõl finomszemcsés homokot hozott, ezzel romlottabb látási viszonyokat okozva.

 


Látványos konvergencia peremfelhõvel FlaNeth jóvoltából (15-e, Kemecse)


17-én, pénteken egy hidegfront érte el hazánkat, de elõtte igen magasra kúszott a hõmérõ higanyszála, Szeged, Debrecen térségében 33 fokot is mértek. A front az ország nagy részén eseménytelenül vonult át, csak kitisztítva a levegõt, azonban délkeleten gyors mozgású szupercellák alakultak ki jégesõ kíséretében, ezzel ebben a térségben kezdetét vette egy több napig fennálló viharos idõszak. A szombati nap valamelyest hûvösebben, de fülledten alakult, csapadék csak néhol alakult ki, a hajnal végre jelentõs felfrissülést hozott északon és nyugaton. Vasárnap egy front hozott ismét esõt, záporokat, zivatarokat, elsõsorban a Tiszántúlon heves kísérõjelenségek ismét elõfordultak.

 

Hétfõn, 20-án míg nyugaton hûvösebb és felhõs, elszórtan esõs idõ volt a nap esõ felében, keleten 5-7 fokkal melegebb volt a levegõ. Az utóbbi területeken a nap második felében Szerbia felõl igen heves szupercellás zivatarok vonultak végig fõleg a viharsarki területeken felhõszakadással, viharos széllel és károkozó jéggel. Ez a jelleg a térségben keddre virradó éjszaka is folytatódott, máshol nyugodt volt a légkör. Összességében 16-a és 21-e között több hullámban alakultak ki keleten, Romániában és Szerbiában hosszú életû, károkozó szupercellás zivatarok, melyeket idõnként tojás nagyságú jég és néhol tornádó is kísért.

 

Ehhez kacsolódó külsõ cikkek: 
Egy viharzóna öt napja (OMSZ): LINK
Tornádók és teniszlabda nagyságú jég okozta károk Szerbiában: LINK
Tornádó Szerbia középsõ részén: LINK

 


Kép forrása: strangesounds.org (június 20-a, Pancevo, Szerbia)
Szupercellás tornádó. Kinézetre, akár Oklahomában is fotózhatták volna

A hét közepére erõteljes felmelegedés hatásait érezhettük hazánkban. Csapadék nem fordult elõ, az éjszakák melegek, a nappalok néhol forrón alakultak 31-37 fokos maximumokkal. Folytatódott a tikkasztó idõjárás, pénteken még magasabban alakultak a nappali hõmérsékletek, de csapadék már elõfordult fõleg a Dunától keletre. Szegeden például 16 mm esõt adó cella okozott jelentõs felfrissülést. A hétvégét egy front határozta meg, a nap elõrehaladtával több helyen alakultak ki záporok, zivatarok elõször nyugaton, másnap keleten. Az Alföldön károkozó heves zivatarok is kialakultak. Németzug állomáson a Körös partján a Vízügy 100 mm csapadékot mért. 25 és 35 fok között alakultak a maximumok, nyugaton az alacsonyabb értékekkel. A hullámzó frontzóna hétfõre sem hagyta nyugodni a légkört.

 


Csarli Filpó fotója Budapestról a 26-án, napkeltekor érkezõ peremfelhõs rendszerrõl

 

Bluli képe Dunaújvárosból a vasárnap éjjeli villámparádé egyik lecsapójáról

 



27-én napközben egy a határainktól délre vonuló zivatarrendszer északi része befolyásolta a legdélebbi területek idõjárását is. A rendszer "belógott" a déli országrészbe, látványos kifutófelhõzettel téve izgalmassá a napot.
Fotó: djrafy, Kaposfõ

 

Keddre az átvonult hidegfront mögött nyugodt, száraz, napsütéses idõnek örvendezhettünk kellemes nyári hõmérsékletekkel. A hónap utolsó napjai ismét felmelegedéssel, hõséggel teltek el.

 

A június középhõmérséklete az átlagtól 2-3 fokkal lett magasabb, nagyjából egységesen az országban.
Mérõhálózatunkban az abszolút maximumot Petrol nicknevû felhasználónk mérte 37,4 °C-kal Soltvadkerten 24-én.
A legalacsonyabb minimum-hõmérsékletet pedig Mázán mérte Völgyiernõ nevû felhasználónk 5°C-kal 7-én.

 


A térképen a havi abszolút maximum-hõmérsékletek láthatóak

A hónap csapadékmérlege igen szeszélyesen alakult, de elmondható, hogy összességében az ország délkeleti felén esett a legtöbb csapadék. Északnyugaton és északkeleten elõfordulnak területek, ahol csak a fele hullott le az átlagos mennyiségnek, ezzel szemben Szeged, Cserkeszõlõ tágabb környezetében ez a másfélszeresére jött össze. A legtöbb csapadék Debrecenben hullott, Kyokushin 161,3 mm-t mért a júniusi hónapban.




Havi csapadék eltérése az átlagtól, %-ban megadva. Jól kivehetõ, hogy keleten, délkeleten jóval több csapadék volt, mint az ország többi részein.

 

Képválogatás:

 

 

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra