2024. április 25., csütörtök

Visszatér a kánikula

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-07-22 12:51 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az utóbbi napokban országszerte kellemesen meleg volt az idő, de a hétvégétől kezdve ismét délnyugatira fordul az áramlás, és ezzel újra szaharai eredetű meleg érkezik hazánk fölé. Nézzük a részleteket!

A cikk frissítve: 2021.07.23. 13:35

 

Az Európa időjárását jelenleg meghatározó brit középpontú anticiklon fokozatosan Kelet-Európa fölé helyeződik, helyére pedig egy ciklon érkezik. Ennek a folyamatnak a következtében ismét délnyugatira fordul az áramlás a kontinens nagy részén, így hazánk felett is.

 

 

Időjárási helyzet vasárnap napközben

 

Az erőteljes melegedés szombaton veszi kezdetét, ekkor sok napsütés mellett már ismét többfelé 30 fok fölé melegszik a levegő.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérsékletek

 

Vasárnap tovább fokozódik a meleg, ekkor már helyenként a 35 fokot is elérhet, néhol meg is haladhatja a hőmérő higanyszála. Viszont koránt sem számíthatunk zavartalan napsütésre, hiszen nyugat felől nedves, labilis levegő éri el a Dunántúlt, melynek köszönhetően nyugaton, északnyugaton záporok, zivatarok, sőt akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Ez a nedves, labilis levegő hétfőre virradóra kelet felé távozik.

 

 

Becsült labilitás vasárnap délután

 

Jövő hét közepéig tovább fokozódik a meleg, egyre nagyobb területen emelkedhet 35 fok köré-fölé a hőmérő higanyszála. Szerdától megnő a bizonytalanság, kisebb lehűlésre és a további forró napokra egyaránt van esély.

 

 

Kedd délutánra becsült hőmérsékletek

 

Végezetül egy animáció a meleg érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra