2024. április 23., kedd

Világosságot hozott az alkony

Érdekességek - Publikálva: 2020-07-06 16:00 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Ha tegnap (vasárnap) este úgy döntött, egy kis iszogatással, bulizással zárja ezt a kellemesen meleg, nyári hétvégét, és hazafelé és meglepődve látta, hogy fénylik az ég, jó hírünk van: nem hallucinált! ;)

Igen látványos éjszakai világító felhők jelentek meg ugyanis az égbolton, melyek több, mint egy órán keresztül beragyogták az estét. Ezek, bár elnevezésük kissé csalóka, valóban "világítanak". Igaz, nem saját maguktól, hanem a nap fényétől, ugyanis 80-90 km magasan, a mezoszféra felső határánál helyezkednek el, így a nap még/már akkor is megsüti őket, amikor a Föld felszínén mi azt tapasztaljuk, hogy lement/felkelt. Mivel a keletkezésüket kiváltó nedvesség általában a sarkkör környékére koncentrálódik, így az északi féltekén a nyári időszakban, azon belül is a napforduló környékén lehet őket megfigyelni, napnyugta után leggyakrabban északnyugat és észak, míg napkelte előtt észak és északkelet felé.

Hazánkból leggyakrabban a horizont közelében, esetleg 10-20°-os magasságban láthatóak ezek a felhők, 30°-nál magasabbra pedig már meglehetősen ritkán érnek fel. Ebből a szempontból igazi ritkaságnak számított a tegnapi jelenség, hiszen annak legfelső elemei a 60-70°-os magasságot is elérték szürkületkor, mely látványért általában valamely sarkkör környékén fekvő országig kellene utaznunk. Igaz, ezek a magasan lévő elemek viszonylag hamar el is halványultak, hiszen ezeket sütötte a legrövidebb ideig a nap, míg a horizonthoz közelebbi felhőzet sokáig fényes maradt. Ami még különlegessé teszi az esetet, az a kiterjedt megjelenés, Magyarországról szintén ritkán látható ekkora mennyiségben világító felhő. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a felhőzet megjelenése önmagában is látványos volt, számos hullámmal, fodorral.

De ne is szaporítsuk tovább a szót, beszéljenek a képek, hiszen szerencsére sok észlelőnk örökítette meg a jelenséget!

 

Fabók Dávid, Siófok

 

Sarkadi Norbert, Budapest

 

Schmall Rafael, Kaposfő

 

Dombai László, Vép

 

Majercsák István, Bécs

 

Hérincs Dávid, Budapest

 

Kövesi Péter, Püspökladány (IdőFórum)

 

Sakal Multi, Heréd (IdőFórum)

 

Pappné Szebellédi Tünde - Papp Péter, Perkáta (IdőFórum)

 

Boldis Beáta, Nagyvenyim (IdőFórum)

 

Szőke Balázs, Tamási (IdőFórum)

Vissza a hírek főoldalra